SLIEDRECHT / REGIO – De Drechtsteden zijn één van de drie maritieme topregio’s in Nederland en dé topregio van de maritieme maakindustrie, maar is onvoldoende zichtbaar. Dat is een conclusie van oud-commissaris van de Koningin Mr. Geert Jansen, die in opdracht van de Drechtsteden onderzoek deed naar het gebied. “Er is enorm veel kracht maar de zichtbaarheid moet beter en daarnaast moeten de Drechtsteden nog effectiever samenwerken.”
Portefeuillehouder Bestuur en Netwerk Peter Verheij van het Drechtstedenbestuur: “Het gaat er nu om samen met het bedrijfsleven en het onderwijs het potentieel van het gebied beter te benutten en daar zo spoedig mogelijk werk van te maken.” (Foto Bureau Drechtsteden)
En daar is volgens Jansen haast bij. De titel van zijn rapport ‘Zichtbaar Samen Maritiem’ laat zich niet toevallig afkorten tot: z.s.m.
Sterke arbeidsethos
Voor zijn onderzoek naar de kracht en kernkwaliteiten van de Drechtsteden voerde Jansen gesprekken met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en brede debatten met onder meer de zeven Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten en met het Drechtstedenbestuur. De gesprekken waren openhartig en lieten grote betrokkenheid zien. Jansen: “Drechtsteden is een waterrijk gebied met een sterke arbeidsethos, een eigen karakter en een bijzondere economische positie.”
Weinig zicht- en herkenbaar
Er gebeurt heel veel goeds in het gebied. “Er zijn toonaangevende internationale bedrijven en het gebied is dé topregio waar het gaat om maritieme maakindustrie. Ook mag de regio trots zijn op de kennis van waterveiligheid en op de uitstekende zorg. Maar vraag het aan buitenstaanders en niemand weet ervan”, aldus Jansen. De regio is volgens hem te weinig zichtbaar en te weinig herkenbaar. Eerder vertelde Jansen dat al op een Ondernemersontbijt in Sliedrecht. Om de Drechtsteden stevig op de kaart te zetten, is het nodig om daar snel verandering in te brengen.
Raad
Bedrijfsleven, onderwijs en overheid moeten volgens Jansen gezamenlijk optrekken. Hij adviseert daarom onder meer dat het bedrijfsleven, onderwijs en overheid een Economische Raad in het leven roepen die een gezamenlijke economische strategische agenda kan opstellen. Jansen: “Om Maritieme Topregio te blijven, moet de regio innovatie meer faciliteren en ook de ‘randvoorwaarden’ beter op orde brengen. Met goede bereikbaarheid bijvoorbeeld, en een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.” Dat kan, volgens Jansen, alleen als de Drechtsteden intensiever gaan samenwerken en bindend beleid maakt op een aantal domeinen.
Werk van maken
Portefeuillehouder Bestuur en Netwerk Peter Verheij van het Drechtstedenbestuur: “Jansen toont aan dat de Drechtsteden een enorme potentieel hebben. We zijn dé maritieme maakregio van Nederland. Het gaat er nu om samen met het bedrijfsleven en het onderwijs het potentieel van het gebied beter te benutten en daar zo spoedig mogelijk werk van te maken.”
Jansen
Begin september besloot het Drechtstedenbestuur opdracht te geven aan dhr. Jansen voor een sociaaleconomische analyse van de Drechtsteden. Eind vorige week leverde dhr. Jansen zijn rapport op. Het Drechtstedenbestuur bestudeert nu de conclusies en aanbevelingen en komt begin januari met een bestuurlijke reactie, waarin het bestuur concrete acties in opvolging van de aanbevelingen zal formuleren. Mr. Geert Jansen was Commissaris van de Koningin van Overijssel en oud-bestuursvoorzitter van Knooppunt Arnhem-Nijmegen.