Jansen Rioolreiniging wil volledig energieneutraal bedrijfspand

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Jansen Rioolreiniging aan de Ringersstraat 7 op bedrijventerrein Nijverwaard is voortvarend bezig om het bedrijfspand in de loop van dit jaar volledig energieneutraal te laten functioneren. Ook het wagenpark ondergaat een vernieuwing op weg naar minder uitstoot van CO2. Vrijdag 7 mei 2021 werden vol trots weer twee geavanceerde voertuigen in gebruik genomen.

Naast energieneutraliteit van het bedrijfspand investeert Jansen ook in vermindering CO2-uitstoot. Op deze foto staan de twee aardgas aangedreven kolkenzuigers. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Eigenaar Ab Jansen en zijn zoon Aran lopen voorop in hun missie om het bedrijfspand volledig energieneutraal te maken. Het pand wordt geheel voorzien van energiezuinige beplating op alle wanden. Deze is 14 cm dik. Alle ramen zijn voorzien van driedubbel glas. De gasaansluiting is recent afgesloten. 

Tekst gaat verder onder tweet. 

Zonnepanelen
Volgens planning wordt – na de eerdaags verwachte vergunningverlening door gemeente Sliedrecht – eind mei gestart met het plaatsen van 250 zonnepanelen op het dak. De energie die daarmee wordt opgewekt is uiteraard voor eigen consumptie. Overschotten aan opgewekte energie worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Na alle aanpassingen zal het bedrijfspand met energielabel A++ worden gekwalificeerd.

CO2-Prestatieladder
Jansen is al twee jaar gecertificeerd voor niveau 5 op de CO2-Prestatieladder, dit is het hoogste niveau. De bedrijfsvoering is erop gericht op zo min mogelijk CO2 uit te stoten en deze ook jaarlijks te verminderen. Hiervoor zijn doelstellingen geformuleerd, die ook uitgevoerd moeten worden. Het certificaat geeft veel voordelen om in te schrijven in de gemeentelijke markt op aanbestedingen met gunningsvoordeel.

Bijna emissieloos
Jansen heeft twee CNG (aardgas) aangedreven kolkenzuigers aangeschaft voor een grote aanbesteding van vier jaar in de gemeente Den Haag. CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’. De auto’s zijn in een driehoekssamenwerking met Mercedes-Benz en Müller Carrosseriebouw volledig naar wens ingericht en gebouwd in Duitsland. Door gebruikmaking van CNG wordt 95% (!) minder uitstoot van CO2 bereikt. Jansen is hiermee binnen de sector het eerste bedrijf in Nederland dat op deze manier gas aangedreven vrachtwagens inzet om de werkzaamheden bijna emissieloos uit te voeren.

Combi Recycler
Jansen Rioolreiniging beschikt inmiddels over drie Combi Recyclers. Deze voertuigen met 18 kubieke meter inhoud hebben vier assen, waarvan er een aantal meesturen, zodat kort kan worden gedraaid/gemanoeuvreerd. Dit voertuig rijdt ’s morgens vol met water de wijk in om het riool te reinigen. Omdat hij het gebruikte vuile rioolwater van het vuil (zand, slib, doekjes en vet) kan scheiden (recyclen), kan hij de gehele dag in de wijk blijven werken zonder nieuw water te halen of vuil water te lossen. Aan het einde van de werkdag kan hij vol vuil de wijk verlaten om het vervolgens bij de stortplaats te lossen. Het slib wordt daar gereinigd en voor 95% hergebruikt in de wegenbouw.

Werk van twee vrachtauto’s
De Combi Recycler kan moeiteloos het werk overnemen van twee vrachtauto’s (hogedrukwagen en vacuümwagen). Dat betekent een rendement in emissie van 40% minder brandstofverbruik en dus ook minder CO2-uitstoot. Ook wordt een rendement van 35% in productie bereikt, meer meters reinigen, dus ook eerder klaar met de klus.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld