J. van Mourik schoenen en lederwaren gaat al 110 jaar met tijd mee

door Peter Donk
SLIEDRECHT – J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren aan Kerkbuurt 45 bestaat 110 jaar en viert dat samen met de klanten. Wie vrijdag en zaterdag in de winkel voor een bedrag van € 110,– of meer besteedt, krijgt een taart cadeau. Wie jarig is, trakteert tenslotte. En hoewel het geen kroningsjaar is, staat eigenaar Jeffrey van Mourik graag even stil bij dit jubileum. Bovendien kreeg de zaak deze maand tien jaar geleden het predicaat hofleverancier. 

J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren is een begrip in Sliedrecht, maar ook ver buiten het dorp. (Foto J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren)

Overgrootvader Jilles van Mourik was de grondlegger voor het goed lopende bedrijf. De schoenen- en lederwarenspeciaalzaak voert een breed assortiment met het accent op kwaliteit. “Die keus voor kwaliteit werd al in het begin van de vorige eeuw gemaakt door overgrootvader, die aan de wieg stond van het familiebedrijf. Liefde voor het schoenenvak in combinatie met een flinke dosis zakelijk talent vormde de basis voor het succes van de schoenenverkopers in hart en nieren”, vertelt Jeffrey van Mourik. Hij maakt onderdeel uit van een ondernemende familie. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Verkoopteam
Van Mourik is trots op het verkoopteam, dat iedere dag klaarstaat om alle klanten goed en kundig te adviseren. Van Mourik: “Ik ben echt zo blij met ons team. We doen het echt samen! Mijn vrouw Suzanne en mijn zus Jessica werken heel hard achter de schermen. Daar is de laatste jaren ook steeds meer werk bijgekomen. Het runnen van een webshop en de planningen voor de inkoop. Maar denk ook aan nabestellen en de betalingen. Mijn ouders werken gelukkig ook nog steeds heel hard mee in het familiebedrijf. Zowel voor als achter de schermen.” 

1913
Wie in de historie duikt van J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren komt uit in Gorinchem. Het begon daar in 1908. “Volgens de overlevering ging men in eerste instantie met pantoffels langs de deuren, terwijl overgrootvader Jilles van Mourik ook nog een betrekking had bij een pantoffelfabriek Van Der Miessen in Gorinchem. In 1913 heeft hij eervol ontslag genomen bij deze fabriek en begon de handel serieuzere vormen aan te nemen. Ook kwam hier de reparatie van schoenen bij”, legt Jeffrey van Mourik uit. Zeven jaar later vestigde de tweede generatie, wederom een Jilles, zich in Sliedrecht. Het was een zaak in een met riet afgedekt oud pand in de Kerkbuurt.

Tekst gaat verder onder foto.
In 1929 is een compleet nieuw pand neergezet (door architect Aart Nieuwpoort), zoals dat er vandaag de dag nog staat. (Foto J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren)

Uitbreiding pand
In 1953 kreeg het winkelfront een moderner aanzien en in 1967 werd het interieur in een moderner jasje gestoken. Maar de grootste verandering sinds de nieuwbouw in 1929, was de complete verbouwing in 1991/1992. De winkeloppervlakte werd flink vergroot door het stuk wat werd aangebouwd. Jeffrey van Mourik, toen tien jaar, sloeg de eerste paal en het interieur van de winkel werd compleet gemoderniseerd. Wederom werd er in 2008 een vergunning aangevraagd voor een flinke aanbouw van 300 m². Deze vergunning kwam begin 2010 rond waarna er direct met de bouw begonnen is. De eerste paal is geslagen door oud-directeur D.J van Mourik samen met zijn achterkleinzoon Jens van Mourik. De officiële opening vond plaats op 9 februari 2011. Na alle verbouwingen heeft de winkel inmiddels een totale winkeloppervlakte van ruim 700m2 inclusief outletafdeling.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld