Inzameling gft-afval bij flats Rijnstraat

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht wil na de zomervakantie bij zo’n twintig hoogbouwlocaties de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) regelen. Voorheen was hier bij de hoogbouw geen aparte bak voor. Begonnen is inmiddels bij de Rijnstraat. De rest volgt de komende maanden.

Deze week is een begin mee gemaakt met het neerzetten van een groene container. De eerste staat bij de flats aan de Rijnstraat. (Foto Hans van der Aa)

Maar liefst éénderde van het restafval bestaat volgens de gemeente Sliedrecht uit groente-, fruit en tuinafval (gft) dat herbruikbaar is voor biogas en compost.

‘Natuurlijk’ afval
Het begint bij te weten wat er in de gft-bak mag. Dat is ‘natuurlijk’ afval. Je moet dan denken aan groente-, fruit- en broodafval, resten van gekookt eten, vlees- en visresten, inclusief schelpen, graten en botjes, noten, notendoppen, eierschalen, theezakjes, koffiepads en filters met koffiedik, onkruid en bladeren, mest van kleine huisdieren, zoals konijn en hamster en kattenbakkorrels met milieukeurmerk.

Startset
De gft inzameling bij hoogbouw gaat plaats vinden door middel van duidelijk herkenbare zuiltjes (om een ‘gewone’ container) die geplaatst worden bij de aanwezige verzamelcontainers. Voor binnen ontvangen deelnemers een startset die bestaat uit onder andere een gft-keukenemmertje, een rol volledig afbreekbare biozakjes en een informatieflyer. De landelijke doelstelling is om 100 kilo afval per inwoner te verbranden in 2020. Dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid nu. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld