Inzamelen van plastic flesjes voor het milieu

SLIEDRECHT – Het Baggerdorp lijkt een flinke bijdrage te gaan leveren aan een Madonna-kunstproject van plastic flesjes. In het dorp zijn al honderen flesjes verzameld. De gedachte hierachter gaat nog een stap verder, namelijk ‘een beter milieu, begin bij jezelf’.

In de plastic Madonna-inzamelbak nabij Populierenhof 35 zijn ondertussen al 1.150 flesjes verzameld. Opgepakt van de straat. (Foto Heleen Haksteen / Klean0184)

“Wij willen met acties zoals deze laten zien dat de oplossing voor de plastic soep net zo simpel is als de oorzaak. Af en toe laat iemand iets vallen…, dus als af en toe iemand iets opraapt… Zwerfafval oprapen van de straat is namelijk helemaal niet ‘Raar’. Het is de nieuwe mentaliteit voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”, zegt Heleen Haksteen van Klean0184.  

3D-print
Inmiddels zijn in Nederland 61.945 plastic flesjes verzameld. Streven is 100.000 flesjes, die dan worden verwerkt tot een plastic Madonna-3D-print van twaalf meter. Deze zal in juni 2016 tentoon worden gesteld op het strand van Scheveningen. En het blijft niet bij één Madonna. Haksteen: “Het laatste nieuws is dat we niet één beeld gaan maken maar twee. We gaan de mensen in Brazilië bij het project betrekken door daar lokaal flesjes voor het tweede beeld in te zamelen en te verwerken.”

Tweede Madonna
Omdat het volgens Haksteen bijna onmogelijk is om in Brazilië iets in te voeren dat van ‘afval’ is gemaakt, is besloten om een tweede plastic Madonna te maken. Haksteen: “Het tweede beeld wordt in Brazilië met lokaal verzameld zwerfafval flesjes vervaardigd op de traditionele wijze, zoals zij daar praalwagens bouwen. Dit beeld wordt tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro geëxposeerd.” Een bijkomend voordeel is dat het eerste beeld niet over de oceaan naar Brazilië vervoerd hoeft te worden. “Dat is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. Bovendien betrekken we de mensen in Brazilië zo meer bij het project.
Na de Olympische Spelen zullen de beelden respectievelijk een tour gaan maken door Europa en Zuid-Amerika om blijvend aandacht te vragen voor de gevolgen van plastic in onze voedselketen”, aldus Haksteen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld