Inwoonster maakt zich grote zorgen om leefbaarheid en aandacht voor dorpsgenoten

SLIEDRECHT – Inwoonster Jeannette de Groot heeft dinsdagavond 23 januari 2024 haar beklag gedaan over de omgang met bewoners en dat er zo weinig aandacht is voor de problemen in het dorp. Ze sprak tijdens een oordeelsvormende vergadering in en noemde expliciet onder meer de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen. Ze haakte in op afspraken tussen deze twee, namelijk de prestatieafspraken.

Jeannette de Groot maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid en aandacht voor inwoners. (Archieffoto uit video gemeente Sliedrecht)

Hieronder haar letterlijke tekst.

Gisteren was weer zo’n dag dat je denkt “waar gaat dit heen”…. Een bewoonster had voor de zoveelste keer water in haar raamkozijn na een regenbui. Een andere bekende uit een andere straat kwam ik tegen, gewoon tussen het Winklerplein en de Tuinfluiter in. Ze ging even naar buiten, even weg uit huis. Ze vertelde ziek te worden van de tocht , dat ze radeloos wordt van de overlast van de bovenburen en ook naast haar. Continu herrie, stank van uitwerpselen van huisdieren….en ze kent de mensen nog geen eens omdat ze steeds andere gezichten ziet. Alle ramen zijn afgeplakt. En niemand helpt! Tablis Wonen niet, gemeente niet, burgemeester niet, politie niet, Bonkelaarhuis niet.

Nu leven wij in een kleine wereld in Sliedrecht. Heel gewoon, maar wel beperkt. Hoe komt het nou dat wij het huren in Sliedrecht de laatste jaren niet meer zien zitten? Dat komt o.a. door de komst van het warmtenet waar ontzettend weinig voorlichting voor was. De huizen zijn niet in het voordeel gerenoveerd. Er was 0 inspraak over dit onderwerp. Wat worden de prijzen van het verbruik? De gemaakte onkosten bij ons zijn ook niet geheel vergoed. Dat komt ook door de leefbaarheid wat soms ver onder het acceptabele ligt.
Steekincidenten, ernstige verwaarlozing van de omgeving, de brandveiligheid waar vraagtekens bijgezet kunnen worden, buren niet kennen en niet kunnen verstaan….het geeft de mensen een onveilig gevoel.

Dat komt ook door de drastische sloopplannen van huurwoningen. Wat wordt de toekomst? Het is echt schrikken hoeveel woningen op de slooplijst staan. Waar komen deze mensen terecht? Wat wordt dan de prijs? Dat komt ook doordat de prestatieafspraken ondertekend zijn door 3 partijen die eigenlijk geen notie hebben van de werkelijkheid. Geen verbinding hebben met de bewoners/ inwoners. Dus hoe kunnen ze dan evalueren en doelen bijstellen en prestatieafspraken ondertekenen?

Misschien was het 2015 of 2016 dat een aantal bewoners een cursus kregen bij Tablis Wonen over “signaleren verward gedrag”.
Het was echt wel interessant, maar we kunnen er echt totaal niks mee. De privacywet staat al gelijk in de weg. Om deze taak aan ons te geven brengt nog andere gevaren met zich mee. Wij zijn daar niet voor! Een jaar of wat later kregen we nog een ochtend “participeren”….dat was helemaal buiten de werkelijkheid. Wij zijn voor 95% niet in staat en hebben geen draagkracht om hulp te geven aan buren.

De laatste tijd zijn er weer veel klachten te betreuren over Tablis Wonen. Maar de gemeente doet het zelf ook niet goed. Hulp en begeleiding bij zelfredzaamheid is er nauwelijks. De ondergrondse containers staan bij de Tuinfluiter ver uit elkaar. Met de aankomende pasjes gaat het een ramp worden voor diegene die er echt niet meer kunnen komen. De energietoeslagen zijn op adressen niet aangevraagd omdat ze de weg niet wisten. Bij zware overlast of incidenten zoals een steekpartij zijn de beleidsmedewerkers die erover gaan niet in staat om te achterhalen wat dit voor een wijk doet.

De eerste tegel wat aan het complex de Tuinfluiter grenst is van Tablis Wonen. De rest van de gemeente, maar wat er ook gebeurd op deze grond….het is niemandsland geworden.

Bij angstige calamiteiten zoals ruiten inslaan, steekincident, op een ander moment overal bloed in hal en lift, brand op gemeentegrond, renovaties die niet geslaagd zijn omtrent de verduurzaming. Het zijn toch allemaal zeer ingrijpende gebeurtenissen. Als vrijwillige bewoners zich in willen zetten voor een bakkie koffie met elkaar om het gevoel te delen dan moet het eerst aangevraagd worden bij de wooncoach en huismeester. Die moeten het reserveren bij Waardeburgh, kosten €45,- Dan klopt vaak het rooster niet. Het nut van het doel is dan allang weg. Bovendien kan het nooit zo zijn dat Stichting Welzijn deze €45, betaald.

Dit is totaal geen participatie. Dit is niet hoopgevend voor de toekomst.

Tablis Wonen is bezig met verbetering voor in ieder geval reparatieverzoeken en klachten. Dat moet nog gebeuren dus het is afwachten wat het gaat brengen. Maar de gemeente mag ook echt wel aan verbetering gaan doen. Ik begrijp de handtekeningen onder de prestatieafspraken echt niet. Het is buiten de werkelijkheid. De gemeente komt ook pas in beeld en in actie aan de achterkant van het probleem.

Zoals nu de prestatieafspraken zijn opgesteld, is dit niet goed voor de huurders. Dit is niet denken in mogelijkheden maar in niet mogelijkheden. Dit is Sliedrecht niet, Sliedrechters kunnen veel meer dan dit. Ik wil de politiek vragen om de signalen van onvrede, van onrust serieus te nemen en met ons mee te kijken. Niet de huurders buitensluiten met plannen die juist ingrijpend zijn voor de huurders. Ik vraag de gemeente, Tablis Wonen en de huurders om samen te werken. Herhaal het project warmtenet nooit meer op deze manier. Dit geldt ook voor de sloop van vele woningen.

8 gedachten over “Inwoonster maakt zich grote zorgen om leefbaarheid en aandacht voor dorpsgenoten”

  1. We gaan nog veel meer ergernissen krijgen. Ze gaan de komende jaren, de niet zo beste wijken in DorDrecht platgooien. drie keer raden waar ze naartoe gaan komen? Juist…in de “Drechtsteden”.

  2. Een schrijnendere situatie kan ik me niet voorstellen, in een christelijke gemeente…dominees en en kapelaans zouden hier in moeten grijpen. Deze verdrietige mensen hebben hulp nodig…het gaat echt verkeerd hier in het dorpje. Begeleiding van sociale zaken of Tablis bij hulpbehoevende huurders die tussen de oude huurders komen te wonen maar het niet kunnen…honden uitwerpselen laten liggen etc ramen met karton dichtplakken, dat is is niet ok. Die hebben hulp nodig !!

  3. Er is vooral een overactief B&W, dat in hun opzet wooncorporatie Tablis ‘motiveert’, wat op de feiten bezien inhoudt dat betreffende sociale woningverhuurcorporatie wordt meegesleept in ondoordachte en impulsieve ideeën van bovenal één wethouder. Meneer Spek kan dan blijkbaar zeer overtuigend zijn zienswijzen bij anderen aanpraten. Eén en ander is dan ook vooral op instructie vanuit Den Haag gemotiveerd (definitie wethouder: iemand die de wet moet uitvoeren), maar feit is dat Sliedrecht is verworden tot een aannemersparadijs, in tegenstelling tot de ons omliggende gemeenten, welke met diezelfde Haagse wetten te maken hebben, nietwaar..?

    In bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht gebeurt dan niet zoveel. In beide gemeenten heb ik vrienden, familie en kennissen en deze slaan op afstand de bestuurlijke absurditeit in Sliedrecht gade.

    Resumerend: mensen kunnen naargelang een natuurlijke draagkracht enigszins meegaan in deze welhaast gemeentelijke hyper- manie, maar bijna continu in de rommel, het lawaai en de infrastructurele chaos zitten breekt mensen ook op. Mensen raken geïrriteerd, gefrustreerd, worden boos of bang. Ik ken binnen mijn ‘eigen’ habitat mensen welke hun woning ontvluchten en gaan wonen bij b.v. bij familie.

    In het laatste geval speelt natuurlijk ook burenoverlast een rol. Via de z.g. ‘Rotterdamwet’ en aanmeldingen via het ‘Leger des Heils’ gaat het woongenot er dan bewezen niet op vooruit, in deze wil ik dan niet alles over een kam scheren.

    In deze vind ik m.b.t. bovenstaande dat Tablis niet alles is te verwijten. B&W staat boven Tablis en er mag reeds jaren wettelijk geen selectiebeleid meer mogen toegepast m.b.t het toewijzen van huurwoningen, m.u.v. garantstelling m.b.t. het inkomen. Men mag m.b.t. aspirant- huurders niet screenen en als er hierdoor weer eens een raar sujet tussen fatsoenlijke huurders wordt ondergebracht, zijn er bij Tablis wel degelijk mensen met deskundigheid welke daar kort op -blijven- zitten.

    Wel is het vreemd dat binnen mijn woningencomplex woningen leegkomen, welke achtereenvolgens NIET bij Tablis in het openbaar worden aangeboden, maar welke na twee weken wel bewoond worden. Waar komen deze huurders dan ineens vandaan en wie wijst deze woningen dan aan betreffende mensen toe?

    Ik ga overigens volgende week weer eens een babbel maken met Tablis.

  4. Hier in de Elzenhof woon ik naar mijn zin en heb ook goed contact met de medebewoners en ga af en toe een bakkie doen en bijpraten

  5. Ik vind wel dat deze mevrouw. Heel veel in zet toen . !!! Maar ja je kan het niet alleen . En inderdaad moeten heel veel neuzen de goede kant staan . En ja ook ik weet het . Verander waarschijnlijk niks . Maar helemaal niks doen help ook niet dan veranderd et ook niks blijven proberen

  6. De huurflats die allemaal afgebroken worden worden verplaatst naar de Maaslaan, valkweg, middeldiepstraat. Deze mensen moeten 2x verhuizen. Dit zijn ook nog eens 4 flatgebouwen 50plus. Die kunnen straks niet meer 50 plus wonen. Let op..hier wonen ook mensen van 80-90 jaar met rollator zonder familie. En die moeten dus 2x verhuizen. Let op. De meeste mensen willen niet eens verhuizen! Laat staan 2x verhuizen!

  7. Wat kunnen maatschappelijk werk, Kerken en begeleiders statushouders hier doen?

    Als er zoveel sociale huurwoningen bij gaan komen in Sliedrecht die naar mensen van buiten Sliedrecht gaan en naar statushouders die bij inburgering niet leren hoe je in Nederland een gordijn ophangt met leuke vaas in het raam Ipv bord karton en aluminium folie. Ik zit niet te wachten op al die extra Tablis locaties. Tablis verrijkt en Sliedrecht verarmd

Plaats een reactie

*=Verplicht veld