Japans restaurant Oishi Fusion

Inwoners van Sliedrecht krijgen komende jaren forse lastenverhoging

SLIEDRECHT – Het College van B & W ziet grote financiële uitdagingen op zich afkomen. Dat bericht de gemeente Sliedrecht donderdag 17 oktober 2019, die een lastenverhoging aankondigt. “Net als bij andere gemeenten in Nederland heeft Sliedrecht te maken met stijgende uitgaven in het sociaal domein en de gevolgen van het afschaffen van de precariobelasting. Daarom zijn maatregelen noodzakelijk om de begroting sluitend te maken”, schrijft het college. Voor de meerpersoonshuishoudens betekent dit dat de gemiddelde woonlasten met ongeveer € 34,– omhoog gaan in 2020. Het college spreekt nog altijd van ‘mooi sliedrecht’. De gemeenteraad bespreekt de begroting dinsdag 12 november 2019.

Het college zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de stijgende kosten in het sociaal domein niet ten koste gaan van de benodigde zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners. College: “Dat willen we niet. Daarom kiezen we voor andere maatregelen. Daar gaat iedereen in Sliedrecht wat van merken. De pijn verdelen we en dat vraagt van iedereen een bijdrage. Maar we proberen de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen.”

Meer betalen
Regeren is vooruitzien, vindt het college. Door nu maatregelen te nemen om de begroting ook de komende jaren sluitend te houden, denkt het college koers te kunnen houden. Tot nu toe betalen inwoners van Sliedrecht minder voor tarieven en heffingen als de kosten die de gemeente Sliedrecht daarvoor maakt. Het college wil daarom dat de tarieven en heffingen evenveel opbrengen als de kosten die voor deze diensten worden gemaakt. Hierbij kiest het college de weg van de geleidelijkheid door in vier jaar tijd toe te werken naar honderd procent kostendekkendheid. Voor de meerpersoonshuishoudens betekent dit dat de gemiddelde woonlasten met ongeveer € 34,– omhoog gaan in 2020. “Het college van B & W blijft werken aan een mooi Sliedrecht waar het fijn wonen, werken en recreëren is en waar oog is voor mensen die het moeilijk hebben”, staat in het bericht van donderdag.

Kwetsbare inwoners
In 2020 gaat de campagne ‘25.000 paar ogen’ van start, waarbij inwoners de oproep krijgen om alert te zijn en er samen voor te zorgen dat er in Sliedrecht geen plaats is voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is belangrijk om het dorp veilig te houden. Ondanks de oplopende kosten bij het sociaal domein blijft de gemeente Sliedrecht ook in 2020 investeren in de slagkracht van het Sociaal team zodat inwoners – als dat nodig is – de ondersteuning krijgen die bij ze past. De gemeente Sliedrecht heeft en houdt oog voor kwetsbare inwoners.

Vergroenen
Investeren in Sliedrecht blijft volgens het college van groot belang. “In 2020 zet de gemeente samen met ondernemers in op het aantrekkelijker maken van de drie winkelgebieden. Verder gaat de gemeente volgend jaar investeren in de buitenkant van het pand van jongerencentrum Elektra en de directe omgeving om de uitstraling te verbeteren. Ondernemerschap en leefbaarheid versterken ons #mooiSliedrecht”, aldus het college. In Baanhoek-West gaat de gemeente samen met bewoners een plan maken om de wijk te vergroenen. Ook komt er een veilige fietsroute langs de Craijensteijn. Duurzaamheid, gezondheid en verkeersveiligheid zijn voor iedereen belangrijk.

15 gedachten over “Inwoners van Sliedrecht krijgen komende jaren forse lastenverhoging”

 1. Eén geluk….wij verlaten sliedrecht. Waar de bijbel 1e prioriteit heeft t.o.v relevante zaken.
  Elektra kan wachten tot er voldoende geld is. Laat werkloze jongeren de zaak lekker opknappen….houdt het van de straat.
  Zet in op veiligheid en sociaal domein van de Sliedrechters die wél bijdragen aan de maatschappij. Zet de rest eerst maar eens aan het werk ihkv reïntegratie !!

 2. Sliedrecht veilig! Gemeente doet er niets aan. Praten en nog eens praten. Ondermijning doen ze niets aan. Breek me de bek niet open.
  De burger die normaal werkt en alles netjes op de rails heeft wordt “Gepakt” ook in financieel opzicht.

 3. Maar hoe willen ze dan dat iedereen mee betaald?
  Lagere inkomens krijgen vaak kwijtschelding van betaling van gemeentebelasting.
  Als je net boven de grens zit en je betaald altijd keurig dan is het zuur. Voor echte kwetsbare mensen heb ik veel over maar…..alles gaat straks onder kwetsbaarheid en verward vallen. Dat vind ik niet geloofwaardig en ook niet eerlijk.

 4. Ben het met de laatste reactie van Heb Wink in zoverre eens, dat ik niet zeg, dat iemand dit of dat moet doen of ga moraliseren.
  Het kleineren van (financiële) problemen als je die zelf niet hebt, zoals Monster doet, gaat mij echter
  te ver. Meerderen van ons zullen wel eens meemaken, dat ze financieel (een zekere) tijd krap zitten, maar dat is anders dan degenen, die al jaren structureel problemen hebben en voor wie zelfs elk dubbeltje er een te veel kan zijn. Die komen niet verder met een rekensom, maar voelen zich niet serieus genomen. Vraag, bijvoorbeeld, eens aan de diaconieën van kerken naar de bestaande armoede ook in ons dorp. En dan te weten, dat er ook nog veel stille armoede is.
  D.w.z. mensen, die zo moeten leven, maar het niet op kunnen brengen om hulp te vragen.
  Alleen: wie komt er graag voor zijn/haar (letterlijke) onvermogen uit?
  Heel lang geleden was er de vrouw van een minister-president, die vertelde, dat je van vissenkoppen(!) ook soep kon maken! Daar moesten de armen van toen het maar mee doen.
  Wij spreken daar nu terecht schande van.
  En wij nu? Zeg niks, doe er wat aan. “In het verborgene”, als u begrijpt wat ik bedoel.

 5. Even de heer A.Monster wakker schudden.
  Je moet je eigen gaan schamen om met deze belachelijke berekening te komen.
  Weet je hoeveel dubbeltjes de minima dit jaar al neer hebben moeten neerleggen. En nee. Niet alleen de minima. Maar daar kom de klap iedere keer het ergst aan. Misschien heeft u een royaal inkomen. Maar dat heeft de minima niet. En dan telt ieder dubbeltje. U moet net als onze bestuurders, b&w en de regering Zich diep schamen om zulke onzinnige uitingen te plaatsen.

 6. @a monster
  “34 euro meer per jaar…..dat betekent omgerekend nog geen 3 euro per maand. Misschien goed om daar even over na te denken. 3 euro per maand is 10 eurocent per dag…..Of ik reken niet goed of er zijn mensen die van 10 eurocent minder te besteden per dag buikpijn krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe groot die groep is….”
  Ik denk, dat je inderdaad niet goed rekent want je rekent met getallen en niet met mensen, die in dit geval achter die getallen zitten.
  “Maar € 34,00….”Zo’n bedrag, kan net het kantelpunt zijn waardoor iemand mentaal over de streep gaat. Omdat het bij andere bedragen komt, die (ook) verhoogd gaan worden.
  Dat kan mensen in schuldsituaties wanhopig maken. Vraag dat maar eens aan diegenen in Sliedrecht die daar het werkelijke zicht op hebben. En dan niet over een jaar, maar over weet ik hoeveel jaren al. “Eigen verantwoordenlijkheid”en meer van dergelijke tegeltjeswijsheden.
  Het verschil tussen wat moet en wat je (nog) kan.
  De neerwaartse spiraal moet worden omgebogen, niemand in dit land behoeft armoede te lijden, zoek hulp enz.”Allemaal waar, maar nu de praktijk en dan niet geredeneerd vanuit diegenen, voor wie zo’n bedrag en bijkomende andere bedragen GEEN probleem is.

 7. Ik lees ‘kwetsbare inwoners’ en ‘zaken die het daglicht niet kunnen verdragen’…..maar dat heet toch ook in sommige gevallen ‘criminaliteit’ ?!
  Als melder ben je juist vaak ‘de kwetsbare bewoner’. En daar is totaal geen oog voor. Daar is ook nog veel aandacht voor nodig. De echte kwetsbare en schrijnenende situaties worden soms nog geen eens erkend. Vooral niet als de mens bescheiden is van aard.
  Ze zullen eens kritisch moeten kijken naar de werkwijze. Communiceren, luisteren naar elkaar en met elkaar de schouders eronder zetten….dat kost geen cent hoor!

 8. 34 euro meer per jaar…..dat betekent omgerekend nog geen 3 euro per maand. Misschien goed om daar even over na te denken. 3 euro per maand is 10 eurocent per dag…..Of ik reken niet goed of er zijn mensen die van 10 eurocent minder te besteden per dag buikpijn krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe groot die groep is….

 9. Persoonlijk ben ik er niet voor om de (eenmalige) Eneco opbrengsten te gebruiken voor structurele te korten. Maar in plaats van enkel te kijken naar de opbrengsten is het beter om te starten met de kostenkant. Uit het verhaal begrijp ik dat we over 4 jaar 4X34 euro meer betalen dan nu. Kan u één ding zeggen in 2023 hoeven de 25.000 paar ogen enkel ’s morgens in de spiegel te kijken om een kwetsbare inwoner te zien.

 10. Vind het allemaalxgeen probleem innovatie, verbetering prima maar dan moet je wel het geld ervoor hebben.
  Ik heb altijd van mijn ouders geleerd geld wat je niet hebt ook niet uitgeven, kan je ook niet in de problemen komen.
  Ik krijg hier het idee dat we het geld niet hebben maar toch uitgeven.
  Begrijp me goed er zijn zeker dingen die gedaan moeten worden maar vind ook dat je dan toch andere prioriteiten moet stellen om binnen de lijntje te kleuren.

 11. Wat een (…) triest gedoe zeg, overal met geld smijten, want de inwoners hoesten het toch wel op?! Kansloos gemeente, neem de plek eens in waar je moet staan: voor je burgers!

 12. Kwetsbare inwoners
  In 2020 gaat de campagne ‘25.000 paar ogen’ van start, waarbij inwoners de oproep krijgen om alert te zijn en er samen voor te zorgen dat er in Sliedrecht geen plaats is voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is belangrijk om het dorp veilig te houden….
  Met andere woorden…
  Je krijgt een lasten verzwaring en je moet er ook nog even wat voor doen….
  Mooi verhaal het maakt het wel aantrekkelijker om uit sliedrecht weg te trekken ipv te blijven! Dank jullie wel gemeente sliedrecht!

 13. Wat gaan we met het geld van de aandelen van Eneco doen???
  Gooien we dat ook in de bodemloze put van Sliedrecht.
  Het sociaal domein. in een prachtig geldverslindend pand.
  Elektra. Moeten wij voor het onderhoud betalen! Wie leeft het uit. Sloop dat geldverslindende pand.
  Nee. Dan het vergroenen. En een veilige fietspad. En noem maar op.
  Wat denk je van nutteloos geld wegooien in onze nieuwe winkelstraat en horecaplein. Ruim 3 ton voor winkeliers die willen verhuizen naar onze nieuwe winkelstraat. Of de kerkbuurt daar mee gered is. En dan moet het horecaplein en het Hemaplein (in de volksmond) nog opgeknapt worden voor een paar ton.
  Tjongetjonge. Wat gaat het goed met Nederland.
  Kwetsbare Sliedrechters mogen niet de dupe worden van bezuinigen.”” Lachen””De kwetsbare en hulpbehoeftige zijn al voor meer dan de helft uitgekleed. Dat hebben ze waarschijnlijk niet in de gaten bij de gemeente Sliedrecht. Gewoon grote schande
  Maar wat doen we nu met het aandelengeld van Eneco!!! Gaan we daar de gaten in de begroting mee opvullen. Waarom niet een miljoen gebruiken voor het Sociaal Domein met het te dure pand.
  En gaan alle Nederlanders/Medelanders/en toekomstige “Mederlanders” van Sliedrecht hier ook aan meebetalen. Of alleen de Sliedrechtse Nederlanders. Gewoon weg schandalig dat het klootjes volk weer moet opdraaien voor het gelach. Wordt eens wakker college van B&W Sliedrecht.

 14. Dat kan toch gecompenseerd worden met de opbrengst verkoop aandelen Eneco en zelfs kosten verlagend werken ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld