SLIEDRECHT – De reclamebelasting kwam dinsdagavond 30 januari 2018 aan de orde in de gemeenteraad van Sliedrecht. Tijdens een besluitvormende vergadering werd besloten tot het instellen van het ondernemersfonds. o.b.v. reclamebelasting Kerkbuurt, Burgemeester Winklerplein en Woonboulevard Sliedrecht.
Ton Spek (CDA) dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad van Sliedrecht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
PRO Sliedrecht bij mond van fractievoorzitter Timo Pauw geeft het fonds duidelijk het voordeel van de twijfel. De lokale partij gaat het op de voet volgen en stemde in.
Niet-leden
Raadslid Rien Visser (SGP-ChristenUnie), die graag wilde evalueren: “Stel goed de doelen en hoe betrek je de niet leden er bij of hebben die ook een stem? Dat vind ik best interessant.” Raadslid Roelant Bijderwieden herinnerde Visser eraan dat er een evaluatie is afgesproken. Visser wilde ook weten hoe dat gaat met geld innen en hoe dan dit vervolgens wordt verdeeld. “Dat staat in de stukken. Het college keert geld uit”, sprak Jennifer Lanser (PvdA). Visser: “Dan blijft over…hoe betrek je de niet-leden er bij en wel belasting betalen?”
Uitvoeringsovereenkomst
CDA was aangenaam verrast dat belasting verbindt. “Wij zijn content ermee en stemmen in met het voorstel”, aldus fractievoorzitter Ton Spek (CDA). Er komt nu een uitvoerinsovereenkomst met hoofdlijnen. “De besturen krijgen alle vrijheid om de middelen optimaal te besteden”, stelde wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Economische Zaken en Financiën. Volgens Tanis willen ze de niet-leden van hun verenigingen bij de plannen betrekken.
Subsidie?
Tanis beantwoorde een vraag van fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) omdat in de tekst een verwijzing naar subsidieverstrekking: “Het wordt uitgekeerd in de vorm van een subsidie. Ik vind het moeilijk om te zeggen of de subsidieverordening daar betrekking op heeft. Er had gewoon moeten staan dat er een soort ‘fonds’ gevormd wordt dat doorgestort wordt.” De Jager stelde voor om de beslissing uit te stellen. “In het besluit staat het wel correct en er is geen reden om het uit te stellen”, sprak burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Tanis herstelde daarna het woord ‘fonds’. “Daar druk ik me niet correct uit. Het gaat om inning van het .”
Beraad
Uiteindelijk bleek dat er een wijziging op het raadsvoorstel moest komen. Daar boog zich de wethouder over samen met o.a. raadslid-belastingkundige Jennifer Lanser (PvdA) over. Het college kwam later op de avond met een gewijzigd voorstel, “De verordening wordt jaarlijks door de raad opnieuw vastgesteld; dit in lijn met andere belastingverordeningen die jaarlijks passeren. Dit biedt meteen een natuurlijk evaluatiemoment. Daarnaast zullen afspraken over evaluatie ook in de nog op te stellen uitvoeringsovereenkomst tussen College van B & W en de verenigingen opgenomen worden.” Iedereen ging daarna akkoord en het voorstel werd aangenomen.