Integratienota 2019-2021; ‘Vrijblijvendheid funest voor goede inburgering’

SLIEDRECHT – Aan de orde kwam – na een eerder uitstel – dinsdagavond 17 september 2019 tijdens een oordeelsvormende vergadering de Integratienota 2019 – 2021. Eén van de punten is de nota is dat het College van B & W nieuwkomers wil aanmoedigen om mee te doen in de samenleving. Denk aan onderwijs, werk en inkomen. Maar ook met hulp en ondersteuning. Dat gebeurt op dit moment onvoldoende. Het kan beter vinden de meeste partijen. “Met de verandering van de wetgeving krijgen we meer verantwoordelijkheid. In een samenleving als Sliedrecht biedt dat kansen, want we zijn een heel mooi dorp”, sprak portefeuillehouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht), “Integreren zal niet altijd lukken.” Slydregt.NU vindt dat deze mensen dan moeten worden aangepakt.

Joop de Vries voert het woord: “Het is een vrijblijvende zaak voor de statushouders of zij wel of niet deelnemen aan een voorziening. Vrijblijvendheid is voor niemand goed. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het vermogen tot participatie zou niet alleen het doel moeten zijn, vindt PvdA Sliedrecht maar eigenlijk al een rol moeten spelen bij de start van het traject richting ondertekening van participatie verklaring. “Dat laatste is trouwens ook een dingetje. Die verklaring is vooral een uitgebreide versie van artikel 1 van onze grondwet waarbij in het ondertekenings kader de betrokkene aangeeft een actieve bijdrage te willen leveren aan onze maatschappij. Terwijl het toch vooral om de stimulering van de zelfredzaamheid van onze nieuwe landgenoten gaat waarbij, hoe je het ook wendt of keert de taalvaardigheid het belangrijkste instrument is en daaraan voldoet naar ons idee de uitvoeringsparagraaf”, sprak fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA).
 
Meetbaar
De PvdA kon instemmen met de Integratienota. Huijzer: “Omdat de focus goed ligt namelijk op het meest belangrijke, de taalontwikkeling van met name meekomende kinderen. Ook al valt of staat een groot deel van het succes daarvan met de mate waarop de taalontwikkeling ook ervaren wordt binnen het gezin. Wel wil ik zometeen nog graag horen hoe wij over de voortgang en evaluatie geïnformeerd gaan worden en hoe naar vermogen meetbaar wordt gemaakt. Van ons mag een belangrijk stuk eigen inzet van de nieuwe Nederlanders verwacht worden waarbij er echter geen sprake van overvraging van de eigen mogelijkheden moet zijn. En die mogelijkheden dienen dus bij aanvang traject samen met de inburgeraars vastgelegd te worden.”

Funest gebleken
Burgerraadslid Joop de Vries (CDA) sprak zijn waardering uit voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de begeleiding van statushouders in Sliedrecht. “Maar ook richting Participe als uitvoeringsorganisatie. Zij doen hun uiterste best”, aldus De Vries, die wel wilde weten hoeveel van de 217 statushouders (in 2013) nu nog aangewezen op voorzieningen. De Vries: “Het is een vrijblijvende zaak voor de statushouders of zij wel of niet deelnemen aan een voorziening. Vrijblijvendheid is voor niemand goed. Deze vrijblijvendheid kwam schrijnend naar boven bij  kwartaalrapportages van Participe. Zo nam bij het  project conversatielessen Nederlands van de 16 deelnemers slechts één statushouder deel. Deze vrijblijvendheid gaat veranderen. want dit is funest gebleken voor een goede inburgering.” Per 1 januari 2021 komt er een wettelijke regeling waarbij dwingende sturingsmogelijkheden komen met sancties. Het gaat dan om wederkerigheid met rechten plichten. In deze wet komt de verantwoordelijkheid te liggen bij de gemeente. “Alleen het is niet van toepassing op de huidige statushouders”, sprak De Vries.

Achterblijven
Het beheersen en begrijpen van het Nederlands is voor De Vries erg belangrijk. “Dat is de sleutel naar werk en om volwaardig aan het dagelijkse maatschappelijke leven  te kunnen deelnemen. De genoemde  voorschoolse educatie waarbij kinderen  zonder taalachterstand naar groep 3 van het basisonderwijs kunnen gaan is een geweldige voorziening. Snel beginnen. Maar voor het CDA  zou wenselijk zijn dat ook ouderen  een vorm van leerplicht moeten hebben om volwaardig te kunnen inburgeren.” Zorgelijk is volgens De Vries dat in deze tijd van economische groei en de roep naar geschoold of ongeschoolde arbeidskrachten steeds sterker wordt de statushouders hierin achterblijven. De Vries: “Statistisch is 85 procent werkloos en afhankelijk van een uitkering. Het is onze wens dat de in Sliedrecht wonende statushouders naar hun capaciteiten mee kunnen doen en dat er geen ongewilde achterstanden ontstaan. En dat we elkaar in het Nederlands kunnen verstaan en begrijpen, op het werk,  in de winkel op de markt  en in de woonomgeving.”

Voorzieningen
Lokale partij Slydregt.NU vindt het beheersen van het Nederlands, het kennen en respecteren van de Nederlandse normen, waarden en gebruiken essentieel om mee te kunnen doen in onze samenleving. “Om te kunnen participeren is het van belang om de voorzieningen in de eigen leefomgeving te kennen en te kunnen vinden. Kan de portefeuillehouder uitleggen welke voorzieningen daarmee worden bedoeld? Slydregt.NU vindt het goed dat nieuwkomers worden begeleid uit eigen netwerk, zolang dit niet tot segregatie leidt”, vond fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). 

Erg vrijblijvend
Hij vond de integratienota niet compleet. Jongeneel vroeg zich af: “Wat gebeurt er met de nieuwkomer als deze weigert om te integreren? Bijvoorbeeld wat gebeurt er met de migrant als deze niet voldoet aan de taaleis maar wel een bijstandsuitkering ontvangt?” Slydregt.NU vindt de integratienota erg vrijblijvend. “Wij hopen dat de portefeuillehouder kan toezeggen dat er een paragraaf wordt toegevoegd waarin wordt aangegeven wat er gebeurt met de nieuwkomer als deze weigert te integreren en welke sancties worden ingezet om deze nieuwkomer alsnog te laten bewegen om te integreren. Kortom Slydregt.NU wacht met smart op de paragraaf aanpak: gericht op niet-willers”, aldus Jongeneel. 

Meer regie
Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) wees op allerlei initiatieven zoals bijvoorbeeld de taalles op de sociale moestuin. De Mul: “Nog lijkt het niet voldoende te zijn. Uit de rapportages van Participe die we konden inzien blijkt dat de taallessen van het taalinstituut niet altijd aan hun doel beantwoorden, waardoor dus blijkbaar de extra inzet nodig is. We hebben begrepen dat momenteel vanuit de gemeente niet gestuurd kan worden op de resultaten en we verwachten dat dit vanaf 2021, als er meer regie bij de gemeente komt, zal veranderen.” De informatie die De Mul daarover maandagavond 16 september 2019 tijdens de rondetafelbijeenkomst kreeg, stemde haar hoopvol.

Sociale Dienst Drechtsteden
In de nota staat dat deze taak in principe is belegd bij de Sociale Dienst Drechtsteden, via het traject Impuls Statushouders. “Maar voorzitter, wat betekent nu in principe? Dat is toch net zoiets als het woord eigenlijk? Met de ene hand geef je iets, wat je met de andere hand weer terugneemt. Is Impuls statushouders nu wel of niet een officiële taak die de Sociale Dienst Drechtsteden uitvoert voor de aangesloten Drechtstedengemeenten? Of is dit een gegroeide situatie? En als het geen officiële taak is, willen wij dit dan wel als Sliedrecht?”, vroeg De Mul. De fractie SGP-ChristenUnie is er een voorstander van om het toeleiden naar werk zoveel mogelijk lokaal te doen. “Want wij denken dat we lokaal meer resultaten kunnen behalen. Dat heb ik januari ook al gezegd en wij vragen ons af of we hierover nieuwe afspraken kunnen maken. We horen heel graag wat de andere fracties hiervan vinden”, aldus De Mul, die net als andere sprekers wees op het ontbreken van meetinstrumenten in voorliggende nota. Er komt voor 1 oktober 2020 een nieuwe versie van de Integratienota is een toezegging van de wethouder. In de besluitvormende vergadering wordt het een debatstuk.

4 gedachten over “Integratienota 2019-2021; ‘Vrijblijvendheid funest voor goede inburgering’”

  1. Op de markt staat een mijnheer die telefoon artikelen verkoop.
    Die kom uit een land waar zeer veel vluchtelingen komen.
    Maar hij is er pas wel zes weken op vakantie geweest.
    Is hij nou zo slim? Of zijn wij nou zo dom?
    Volgens mij is er maar één in de Tweede Kamer die dit probleem begrijp.
    Ik noem geen naam. Maar hij heeft een grote bos wit haar!

  2. Wat een onzin al die aandacht voor die geluk- zoekers.
    Hou je toch bezig met ons eigen volk en niet alleen al die voorkeursbehandelingen van de minderheden.

  3. Ze blijven in hun eigen wereldje, spreken nauwelijks onze taal en de meesten willen niet aanpassen aan onze cultuur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld