door Peter Donk
SLIEDRECHT – Vier insprekers hebben dinsdagavond 26 september 2023 hun ongenoegen geuit in de gemeenteraad over de ‘woeste plannen’ die de gemeente Sliedrecht heeft. Het College van B & W heeft tal van infrastructurele veranderingen, wegenaanleg en bouwplannen op de agenda staan voor de komende jaren. Samengevat als binnenstedelijke herstructurering. Daar waren de insprekers het niet mee eens. Volgens hen wordt het dorp er niet beter op. Tientallen inwoners kwamen op de avond af.
Hier voert Henk ten Brink het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
De insprekers kregen flink de tijd om hun woord te voeren en de raad wilde hen ook graag horen, bleek na een vraag van Mark Jongeneel (Slydregt.NU), de voorzitter van oordeelsvormende vergadering.
Stevig pleidooi
Simone de Groot sprak over het ‘verdriet van Sliedrecht’ kwam met een breed ‘advies’ aan de leden van de raad, waarin ze uithaalde naar de plannen die de leefbaarheid van Sliedrecht. De bouwplannen brengen dit in gevaar voor de inwoners. “Voor mij is het ‘nee’ tegen alle plannen en ‘ja’ voor twintig fietstunnels, ja voor nieuwbouw met veel groot groen in noord met de toezegging dat Sliedrechters voorrang krijgen op aankoop en voorrang bij huur”, aldus De Groot. Zij pleitte voor meer openheid en een betere communicatie. De Groot deed een oproep om donderdagavond met veel mensen te komen naar de informatiebijeenkomst over de varianten noord-zuidverbinding. De Groot heeft een petitie opgezet en die had dinsdagavond 568 ondertekenaars tegen de noord-zuidverbinding. De Groot kreeg vanuit de raad complimenten voor haar stevige pleidooi en één van de fractievoorzitters hoopte dat ze raadslid zou willen worden bij de volgende verkiezingen.
Parkeren
Henk ten Brink sprak over zijn verzet tegen de bouwplannen aan de Maaslaan, waarbij een deel van het Dr. Willem Dreespark moet worden opgeofferd. “Grote bomen moeten worden gekapt en gesnoeid”, stelde Ten Brink, die inmiddels 906 handtekeningen heeft tegen het plan voor de bouw van 120 appartementen. De raadsleden hadden dat aantal nog nooit gehoord. Ten Brink kaartte ook het parkeerprobleem aan. “Er is niets vervelender dat je als je in de avond thuis komt, naar bed wilt en je eerste drie vier straten moeten rondrijden om je auto kwijt te kunnen”, aldus Ten Brink, die zijn verhaal niet af kon maken.
Groene buffer
Inwoner Jan Buijs verhaalde nog hoe het vroeger was in de omgeving rond de Maaslaan. “Het lijkt erop dat dit gemeentebestuur door de bomen het bos niet meer ziet. Het lijkt erop dat dat het gezond verstand verloren is en elk stukje groen moet worden bebouwd. Het wordt een obsessie. De waarde van het Willem Dreespark laat u links liggen, een belangrijke groene buffer in de westwijk. Daar kan u niet trots op zijn. Laat het park met rust”, sprak Buijs.
Leefbaarheid
Bezorgde burger Nino Vleugel wil graag prettig blijven wonen. Hij was bezorgd over de aantasting van het Willem Dreespark. “Ik roep u op alternatieven te zoeken, die ten goede komen aan ons en het milieu. Laten we samenwerken om ons dorp leefbaar en welvarend te houden voor iedereen”, sprak Vleugel. Hij wil graag meedenken en meekijken naar de plannen. Vleugel: “De meeste bewoners hebben gekozen om aan het park te wonen en dus betrokken worden.”
Rehana, dit kost de inwoners inderdaad onnodig veel geld. Ik weet niet wat de belangen van de wethouder zijn, maar heb hier net als anderen ideeën over.
Tja, Ton Spek slaapt tijdens bijeenkomsten. Dat doet hij waarschijnlijk overdag ook, tenzij hij er beter van wordt. Wie weer waar hij terecht kan wanneer hij bij Sliedrecht vertrekt. Een adviesbureau wellicht?:) om die reden verwacht ik van Ton Spek geen openbaarheid. Met CDA Jan wordt alles stiekem in een achterkamertje besproken lijkt het wel. Ik hoop het niet maar vrees het ergste.
Wethouder Spek doet gewoon wat hij wil, hij huurt allerlei dure bureaus in, die Sliedrecht niet kennen, maar daarmee veel geld verdienen met hun zgn adviezen. Is het uit te zoeken wat deze adviseurs onze gemeente kosten?? 100.000 euro of nog meer…
Wat zijn de kosten van deze adviesbureaus??? Graag openbaarheid!