Inmiddels tien gezinnen in Sliedrecht gekoppeld via Buurtgezinnen

SLIEDRECHT – Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief, actief in een groot aantal gemeenten in Nederland, en gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. En die gedachte blijkt enorm aan te slaan, ook in Sliedrecht want recentelijk koppelde Annette van Hofwegen, coördinator voor Buurtgezinnen in Sliedrecht haar tiende gezin.

Annette van Hofwegen ging in januari 2020 in Sliedrecht met Buurtgezinnen van start. De Corona heeft wel effect op de opstart gehad, maar heeft dit het behaalde resultaat niet in de weg gestaan. (Foto Buurtgezinnen Sliedrecht)

Een gezin, zelf ouders van een jong meisje, uit Sliedrecht besloot onlangs een gezin bij hen in de buurt hun steun aan te bieden. Daarmee vormden zij het tiende gezin dat via Buurtgezinnen een ander gezin steunt bij de opvoeding van de kinderen. Het steungezin geeft aan dat zij hopen met hun positieve instelling iets voor het kindje te kunnen betekenen.

Toegankelijk
Opvoeden kan een hele klus zijn en als problemen zich in gezinnen opstapelen dat kunnen kinderen in de knel komen. Maar ook bij dreigende overbelasting mogen ouders aan Buurtgezinnen denken. “Ik hoop dat al in een vroeg stadium aan een steungezin wordt gedacht als dat past bij de vraag en omstandigheden”, aldus Van Hofwegen, “Ik weet dat vragen om hulp niet altijd even makkelijk is. Maar Buurtgezinnen is heel toegankelijk en makkelijk  bereikbaar. Als moeder van een inmiddels volwassen zoon met autisme weet ik dat je regelmatig voor uitdagingen staat. In de moeilijke periodes had ik een steunend netwerk van vrienden en familie. Dat is iets wat ik iedereen gun. Ik hoop daarom dat nog veel meer gezinnen het effect van Buurtgezinnen in Sliedrecht mogen gaan ervaren.”

Steunouders
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Van Hofwegen: “Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door andere gezinnen die een gezin in hun buurt willen helpen. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen en  stellen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen.” 

Informatie
De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. “Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk. Het is vooral de bedoeling dat de kinderen in een ander gezin kunnen ontspannen, even extra aandacht krijgen en vooral kind kunnen zijn. Tegelijkertijd kunnen zij ervaren hoe het is om mee te draaien in een ander gezin. Voor informatie kunt u contact opnemen met Annette van Hofwegen, tel. 06-14629487 of e-mail: annette@buurtgezinnen.nl.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld