INGEZONDEN BRIEF: Waarom kiest Tablis Wonen voor het warmtenet?

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Tablis Wonen sluit in Sliedrecht een groot deel van haar woningen aan op het warmtenet van HVC. Dit roept geregeld vragen op, hier op Sliedrecht24 en ook in persoonlijke gesprekken die ik voer met huurders. Wat ik het vaakst hoor is dat mensen huiverig zijn om afhankelijk te worden van één aanbieder. Want wat nou als je niet tevreden bent met de kwaliteit of de service van HVC? Ook vertellen huurders soms dat zij na aansluiting op het warmtenet duurder uit zijn dan toen ze nog een c.v.ketel hadden. Ondertussen zien we dat de aanleg van warmtenetten op verschillende plekken in Nederland stopt of vertraagt. Niet zo gek dus, dat huurders vragen waarom Tablis Wonen er dan toch voor kiest om huizen op het warmtenet aan te sluiten. Ik wil daar graag een antwoord op geven.

Laat ik beginnen te zeggen dat warmtenetten niet iets nieuws zijn. In heel veel steden en dorpen ligt al sinds jaar en dag een warmtenet. Het eerste warmtenet in Nederland werd al in de jaren twintig aangelegd (in Utrecht). In Nederland zijn inmiddels ruim 450.000 woningen aangesloten op een warmtenet! Warmtenetten zijn dus een beproefde en gebruikelijke manier om woningen te verwarmen. Het aanleggen van een nieuw warmtenet is natuurlijk wel een bijzonder project. Er zijn forse investeringen nodig voordat de eerste woning kan worden aangesloten. Die investering kan een bedrijf als HVC alleen doen als zeker is dat er voldoende ‘abonnees’ zijn voor het warmtenet. Toen rond 2018 de mogelijkheid van een nieuw warmtenet in Sliedrecht op tafel kwam, was duidelijk dat dit alleen kon als Tablis Wonen een groot aantal woningen zou aansluiten.
 
Tablis Wonen is niet over een nacht ijs gegaan voor ze ‘ja’ zei tegen het warmtenet. De alternatieven zijn goed afgewogen, maar het aantal alternatieven is beperkt. Het eerste en belangrijkste uitgangspunt voor ons is en was dat we onze woningen zo snel mogelijk duurzaam willen maken. We beschouwen dat als een verantwoordelijkheid die we hebben voor huidige, maar ook voor toekomstige generaties. Duurzame woningen zijn bovendien een voorwaarde om wonen ook op langere termijn betaalbaar te houden. Duurzaam betekent goed geïsoleerd én duurzaam verwarmd. Duurzame verwarming is er in twee smaken: verwarmen met elektriciteit en verwarmen met restwarmte. In 2018 was al duidelijk dat al onze woningen elektrisch verwarmen niet kan op een redelijke termijn. Daar is ons elektriciteitsnet simpelweg niet op berekend. Het elektriciteitsnet kan natuurlijk worden uitgebreid (wat nu ook gebeurt) maar als we daarop hadden gewacht, hadden we op zijn vroegst pas over tien jaar of later op grotere schaal woningen kunnen verduurzamen. Andere alternatieven zijn echt nog toekomstmuziek. Zo is het maken van genoeg waterstof om op grote schaal woningen te verwarmen voorlopig technisch nog niet mogelijk.
 
We kunnen onze woningen dus niet op grote schaal elektrisch verwarmen (want onvoldoende netcapaciteit) en nieuwe technieken laten nog (heel) lang op zich wachten. We vinden daarom het warmtenet een goed en beproefd alternatief. Helemaal omdat zowel Tablis Wonen als HVC bijdragen aan het betaalbaar houden van de kosten van huurders. HVC geeft een korting op de maximale warmteprijs (die de rijksoverheid jaarlijks vaststelt) en Tablis Wonen betaalt voor overstappende huurders ongeveer de helft van het vastrecht. Daarmee kost verwarmen met warmte van HVC gemiddeld net zo veel als verwarmen met gas. Dat betekent niet dat iedereen met het warmtenet goedkoper uit is. Dat is niet zo. Maar dat zou bij de overgang naar een elektrisch verwarmingssysteem niet anders zijn. Of je financieel beter af bent met gas, met elektrisch verwarmen of met het warmtenet hangt af van hoe je stookt.
 
Ik begrijp goed dat niemand er financieel op achteruit wil gaan. Ik begrijp ook dat sommige huurders moeilijk kunnen wennen aan elektrisch koken of het vervelend vinden dat ze niet zelf hun warmteleverancier kunnen kiezen. Daar staat tegenover dat we in Nederland op het gebied van duurzaamheid een grote klus hebben te klaren, mede omdat zo’n groot deel van onze woningen nog altijd verwarmd wordt met aardgas. Als woningcorporatie hebben we een verantwoordelijkheid voor onze huidige huurders én voor alle huurders die we in de toekomst nog gaan huisvesten. We willen hen duurzame woningen bieden die op een duurzame manier verwarmd worden. Een warmtenet is daarvoor een goede en beproefde oplossing met nu en in de toekomst een acceptabele prijs.
 
Alles afwegend vind ik dat Tablis Wonen met het warmtenet een goede keuze heeft gemaakt. En bij ieder nieuw project gaan we daar opnieuw het gesprek over aan met onze huurders. Want Tablis Wonen kan een wooncomplex alleen aansluiten als een meerderheid van de bewoners (minimaal 70%) daarmee instemt. Op deze manier hebben we inmiddels 1.700 woningen op het warmtenet aangesloten. Wat mij betreft een mooie bijdrage aan een duurzaam Sliedrecht.
 
Roeland Kreeft
directeurbestuurder Tablis Wonen
 

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

17 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Waarom kiest Tablis Wonen voor het warmtenet?”

  1. Als je al deze reacties leest, moet het schaamrood toch dik op de kaken zitten van deze meneer Kreeft? Hij kan werkelijk niemand overtuigen met zn ingezonden brief. Diep triest. En wie is weer de dupe? Juist, de gewone man/vrouw !

  2. De ‘verduurzaming’ van Tablis hoogbouw kan inmiddels een gotspe worden genoemd. Tablis ‘zetbaas’ Roeland Kreeft heeft ‘overigens’ louter in de smiezen te houden dat hetgeen Den Haag hem opdraagt, plaatsvindt. Praktisch brengt Kreeft niets in bij ‘onze sociale verhuurcorporatie’, maar wegens ‘grammaticaal onderlegd’ mag meneer Kreeft wel zo af en toe een mooi verhaaltje opstellen en dit bij de eenvoudige huurder -al dan niet schriftelijk- mededelen. Duidelijk probeert meneer Kreeft met dit schrijven de impulsiviteit van zijn voorgangster Liesbeth Marchesini te maskeren, waaraan ‘raadgevingen’ van wethouder Ton Spek ten grondslag lagen.

    Een paar aalgladde en duur betaalde hoogopgeleide meneren in ‘vastgoedkunde’ hebben dan wél de touwtjes in handen bij de ‘sociale verhuurcorporatie’. Deze meneren zijn zo’n vijf jaar terug ingehuurd als projectbegeleiding om de staats- geïnstrueerde ‘energietransitie’ bij Tablis in banen te leiden en willen naar het blijkt nu niet meer weg bij Tablis. Daarom doen deze meneren enorm hun best hun duurbetaalde baantje veilig te stellen door continu van alles en nog wat te bedenken en te initiëren, wat zich vertaalt in aanhoudende verbouw- en lawaai overlast voor Tablis huurders, met ook nog eens zeer teleurstellende resultaten als gevolg.

    Met de verantwoordelijken voor deze miskleunen is geen gelijkwaardig gesprek te voeren: men zegt dan dat bijvoorbeeld één en ander tussen de oren van de huurders zit en houdt elkaar de handen boven het hoofd. Tot zover is het verhaal mij intussen wel duidelijk.

    Voor het ‘overige’ is het afwachten wanneer het warmtenet (draait nu nog volledig op aardgas) écht aangestuurd gaat worden door restwarmte vanuit de HVC vuilverbranding. Dit gaat namelijk pas in vanaf maart dit jaar.

  3. De Domme en de Slimme.
    De domme staat met veel bla bla vooraan voor rijks subsidies en hoort zich zelf graag praten.
    De slimme dacht ik ben gelijk van alle oude stookketels en onderhoud af in de flatgebouwen .
    En dat de stook kosten hoger uitvallen zo wat dan ben ik toch al vertrokken. Het is algemeen bekend als je vooraan het net zit teveel warmte heb en aan het einde van het net zit er maar weinig warmte over is. Wordt vervolgd.

  4. Het warmtenet is niet het probleem. Het zijn de beleidsverantwoordelijken die hun werk niet doen. Raad houd toezicht!
    Het probleem is dat de uitvoerende beleidsverantwoordelijken niet capabel zijn.

  5. “Dat betekent niet dat iedereen met het warmtenet goedkoper uit is. Dat is niet zo. Maar dat zou bij de overgang naar een elektrisch verwarmingssysteem niet anders zijn..

    En als je het nu gewoon bij gas houd ?
    Kost niks extra..
    Dit warmtenet i.v.m. klimaatonzin …

  6. Waarom zitten we in de kou dan met driedubbele kosten binnen twee jaar.
    Sinds de renovatie krijg je het niet warm.
    HVC blijf wel beweren dat je je verwarming gebruikt, indien ik die niet gebruik om dat ik een airco heb moeten aanschaffen vanwege de kou, die verwarming me huis nu niet hvc.
    Maar zowel tablis als hvc blijven zeggen dat hun gelijk hebben en dan mooie brieven ophangen in de flat sinds ze onder vuur liggen met de tekst ‘ga niet in de kou zitten wij helpen u’, pffff…

  7. Tablis heeft een nieuw dwangmatig beleid als je een cv ketel heb. Een cv ketel gaat 10 a 15 jaar mee. Daarna gaat hij meer energie vragen door slijtage. Tablis heeft het vervangen van de cv ketel verlengd naar 20 jaar, en het onderhoud eens in de 3 a 4 jaar. Terwijl het onderhoudsbedrijf op alle ketels van welk merk dan ook minimaal 15 jaar aanhoud voor vervanging. Zo willen ze je voor het blok zetten dat het verbruik omhoog gaat, en de huurder eerder instemt met het warmtenet. Dus dwangmatig beleid richting de huurders. 4 Jaar geleden is Tablis akkoord gegaan met de toen huidige bewonerscommissie van het Rondeel om de ketels te vervangen in 2024. Daar zijn door de toenmalige wooncoach notulen van gemaakt. Zo kan je zien dat dhr. Kreeft nog een erfenis heeft gekregen van zijn voorganger. Wel geeft hij aan dat meer dan 70 % van een complex voorstander moet zijn voor het aanleggen van het warmtenet. Maar wat zijn zijn woorden waard. Linksom of rechtsom de top van toen heeft alles samen met de HVC en een bepaald persoon uit de gemeenteraad doorgedrukt op een schandalige manier. Toen zijn ze snel gevlucht. Dan kan er wel een open brief geplaatst worden. Maar daar hebben de gedupeerde niks aan. Misschien dat de HVC en de dhr. Kreeft aan kunnen aangeven hoeveel verlies van energie er nodig is om het ringleiding systeem op temperatuur te houden. De gas unit bij het ABC gebouw gebruikt voor 1500 woningen gas per dag. (al enkele jaren) Wie betaalt dat verlies?

  8. En we stoken ook nog eens met de deur open, lijkt het wel, want het is toch belachelijk dat we nooit meer iets te horen hebben gekregen van die druktesten die ze bij verschillende van onze huizen voor het ‘lekken’ hebben gedaan. Ik heb er verschillende keren naar gevraagd en wordt gewoon genegeerd door onze klantvriendelijke woningbouw.

  9. Alleen al de tekst, “Er zijn forse investeringen nodig voordat de eerste woning kan worden aangesloten. Die investering kan een bedrijf als HVC alleen doen als zeker is dat er voldoende ‘abonnees’ zijn voor het warmtenet”, zegt al genoeg. In deze 5 jaar hebben wij ongewenst, als “abonnees” al een grote bijdrage geleverd in de Staatsliedenbuurt met een kostenpost van gemiddeld 57,50 euro vaste kosten per maand en het wordt elk jaar duurder, de teller staat nu op 62 euro zonder überhaupt iets verbruikt te hebben!
    Bedankt Tablis voor de mooie praatjes 5 jaar geleden!

  10. Tablis Wonen besloot vóór de bestuurstijd van de huidige directeur Roeland Kreeft deze stap op het warmtenet te maken.
    Dus het was al besloten en al bezig.
    De vorige directie mevr. Marchesini had geen band met de huurders, op enkele na.
    Ze liet het de huurders overkomen.
    Ook het verduurzamen van huizen staan al een paar jaar eerder in de prestatieafspraken.
    Maar Slim Wonen heeft ook geen band met de huurders.
    Ik heb over dit onderwerp warmtenet 17 september 2024 ingesproken voor de gemeenteraad. Maar die tonen ook weinig tot geen interesse.
    Het zijn dezelfde partijen die wel betrokken zijn en steeds dezelfde die zich er niets van aantrekken.
    De wethouder ondertekend ook de prestatieafspraken.
    Dit onderwerp zal toch debat waardig moeten zijn. Maar in Sliedrecht niet.
    De gemeente maakt een puinhoop van de wegen en trottoirs, al jaren.
    Allemaal wegens de werkzaamheden voor het warmtenet.
    Ik zie ook dure appartementen die op het warmtenet zijn aangesloten in bv Papendrecht. Ze worden verkocht. Maar deze zijn van andere kwaliteit bouw. Vaak met vloerverwarming.
    Maar oudere huizen ombuigen naar een ander systeem dat is toch wel iets anders denk ik.
    Dit is veel huurders tegengevallen.
    De manier van ombuigen, het comfort en het financiële plaatje.
    De kopers doen amper mee, dus de huurders met vaak smalle beurzen moeten Sliedrecht duurzaam maken. Dat voelt als onrecht en geeft onvrede.
    Het is een hele klus voor Tablis Wonen om dit te herstellen.
    Ik zie wel dat de vorm van besturen gelukkig heel anders is bij de huidige directie dan bij de vorige. Een ingezonden brief schrijven op Sliedrecht24 is wel een gebaar van mee willen doen.
    Persoonlijk kan ik het juist waarderen.
    Nu de wethouder en Slim Wonen nog. Hoor de huurders/inwoners aan. En had de energietoeslag eerlijk uitgekeerd zoals het werd bedoeld door het Rijk.

  11. “Dat betekent niet dat iedereen met het warmtenet goedkoper uit is. Dat is niet zo. Maar dat zou bij de overgang naar een elektrisch verwarmingssysteem niet anders zijn. Of je financieel beter af bent met gas, met elektrisch verwarmen”

    Wij verwarmen elektrisch en zijn financieel écht beter af.

  12. Warmtenetten zijn een beproefde en gebruikelijke manier om woningen te verwarmen, met name in voormalige Sovjetstaten: 1. Armenië, 2. Azerbeidzjan, 3. Wit-Rusland, 4. Estland, 5. Georgië, 6. Kazachstan, 7. Kirgizië, 8. Letland, 9. Litouwen, 10. Moldavië, 11. Rusland, 12. Tadzjikistan, 13. Turkmenistan, 14. Oekraïne, 15. Oezbekistan…

  13. Wat ik mis in dit mooie betoog is de subsidie die de woningbouw heeft gekregen en daar het complete plaatje voor 90% kan bekostigen.
    De overige 10% komt van de gemeente, toch? Corrigeer me als ik het verkeerd heb.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld