INGEZONDEN BRIEF: Spreek je uit tegen zwarte piet

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het is weer zover, de zwarte pieten discussie draait op volle toeren. Ook in het mooie Sliedrecht. In de berichtgeving lijkt het net alsof alleen degene die een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders heeft geschreven af wil van de racistische karikatuur zwarte piet. Maar ik weet dat er veel meer mensen in Sliedrecht voor een inclusief sinterklaas feest zijn.

Maar ik merk ook dat er wat aarzeling is bij die mensen om zich uit te spreken tegen zwarte piet. En stil aan de zijlijn wachten tot de veranderingen worden doorgevoerd. Ik heb zelf ervaren dat pas toen ik bij anderen merkte dat ze zich uit durfden te spreken ik dat ook durfde. Het bleek dat ik niet de enige geboren en getogen sliedrechter ben die voor een sinterklaasfeest is wat leuk is voor iedereen.

Ik denk dat een betere wereld bij jezelf begint. En dat het nu tijd is dat die stille groep mensen zich uit gaan spreken en met elkaar verschil kunnen gaan maken. En Sliedrecht nog een stukje mooier kunnen maken.

Wat je dan precies kan doen?

 • De petitie van de stichting feest voor alle kinderen tekenen. Op de site van deze stichting kun je een petitie gericht op sliedrecht vinden.
 • Lees je in over waarom zwarte piet racisme is zodat je dat ook weer aan andere kan uitleggen. Er zijn veel websites die je daarbij kunnen helpen zoals.
 • Ga in gesprek over een een zwarte piet-vrije viering bij jouw op werk, sportvereniging, café, winkelcentrum, op de school/ crèche / naschoolse opvang (van je kind) etc.
 • Ga in gesprek met familieleden, vrienden en collega’s over de schadelijke impact van zwarte piet.
 • Doe niet mee met een viering waar zwarte piet onderdeel van uitmaakt.

Ik hoop dat er steeds meer inclusieve sinterklaas vieringen zullen komen in Sliedrecht en we deze discussie snel achter ons kunnen laten.

Met vriendelijke groet,
Marieke de Snoo

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

30 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Spreek je uit tegen zwarte piet”

 1. Ik teken niet. Als u goed gekeken hebt bij de intochten hebt U kunnen zien dat hier in Sliedrecht al vele jaren BRUINE PIETEN zijn en geen zwarte.

 2. Wat leven wij in een zielig land, dit feest is al eeuwen oud met zwarte pieten, ik teken absoluut niet

 3. wat dapper en fijn dat er mensen zich zo durven uit te spreken. Ein-de-lijk wordt dit een leuk feest, ook voor alle kids in Sliedrecht!

 4. En Jerry Afriyie maar zeggen Nederland is mijn vaderland.
  Maar hij vergeet dat hij het rassisme in Nederland wel erg aangewakkerd heeft .want in zijn ogen zijn de mensen die van zwarte Piet houden allemaal rascisten zijn .En de burgermeester
  zijn allemaal bang om voor rascisten uitgemaakt te worden daarom geven ze Kozp de vrije hand maar wij Nederlanders moeten alles in leveren voor de mensen die hier het land inkomen
  Maar na een tijdje willen ze NEDERLAND net zo maken als het land waar ze uit gevlucht zin .

 5. Dit is te zielig er woorden aan vuil te maken. Verdiep je in de geschiedenis van het Nederlandse sint Nicolaas feest. Doe iets nuttigs met je tijd.

 6. Het is al goed verwoord in vele reacties hierboven, geen steun voor zielepiet gekkies die een Amerikaans probleem projecteren op Nederland. Zwarte Piet is een onderdeel van de Nederlandse en Vlaamse cultuur dat uiteindelijk helemaal terug gaat naar onze oude sages van Wodan en 2 zwarte raven. Maar dat doet er niet zoveel toe, onze moderne Zwarte Piet is de hoofdrolspeler in het moderne Sinterklaasfeest, de wijze nar, en Sinterklaas heeft juist de bijrol. Zwarte Piet staat voor warmte, geluk en spanning wat je gaat krijgen, of je wensen uit komen. Hoe ziek, gefrustreerd en ellendig moeten de gekkies zijn om dat aan te willen vallen. Het is simpel, het is in de kern hetzelfde soort tuig dat leraren onthoofdt in Parijs omdat ze hun werk doen. De westerse, open, vrije,. democratische, gelukkige en rechtvaardige samenleving is hun vijand. Hun doel is om van onze verlichte samenleving dezelfde hel te maken als waar ze vandaan zijn gekropen. Godzijdank wordt Europa eindelijk wakker, o.a. door held Macron, waar nu eindelijk ook Rutte achter gaat staan. “Inclusief” is codetaal voor: iedereen arm, ongelukkig, onderontwikkeld, agressief, Sharia, geloven in agressieve sprookjes waar een verkrachtende roverbaas een religie oprichtte waar je enig gevraagde prestatie is om je te onderwerpen aan de duivel en zijn profeet Mohammed.

 7. Ik ben de SJW femifascistische onzin al lang geleden ontvlucht, nadat ik mezelf gedeprogrammeerd had. De indoctrinatie werkte niet. oh ik bleef links, alleen die radicale onzin, en symbool politiek keek ik dwars doorheen. Tijdverspilling, alleen om jezelf op de borst te kloppen en zelfbevrediging. Dus ik stem VOOR zwarte piet, omdat de aantijgingen totale ingebeelde hersenspinsels zijn.

 8. Idd Het is heel raar om het idee te hebben direct bij de intocht voor de kinderen ,als kinderen ,lukraak zaken roepen die direct uit het Amerika moeten komen.
  (Schending uitvoering sacrament)
  Ten tweede kick out is Engels en niet netjes,zwarte piet is een held die bij vele kinderen aan de wieg heeft gestaan(tot voor kort).Je kan best vinden dat het feest wat kan veranderen maar dat is wat anders dan uitsluiten!(je organisatie is een gezwel die onze toekomst op het spel zet)Je hebt onze ouderen diep beledigd.(zwarte en rode pieten)
  Ten derde omdat het verhaal gaat over kinderen (kinderarbeid)en niet over racisme. Als je niet met begrip en historisch perspectief kan kijken krijg je verkeerde emotie(donkere mensen kwamen pas na 1946.Ook is het niet goed om zwart te onderscheiden van wit want dit zijn géén huidskleuren maar transfoematiemkleuren.Doe wat aan de zwarte scholen dat is veel vreemder dan een man die kadootjes aan alle kinderen geeft.
  Als laatste vraag ik gewoon een speculaasje te nemen en goed te kijken naar de afbeeldingen die erop staan ipv een oordeel te geven wat alleen maar begrip nodig heeft zodat we kunnen blijven zorgen voor het feit”kinderen spelen samen”Een feest voor alle kinderen is dus niet waar,en is mosterd naar de maaltijd. Het is ook raar om mensen te mobiliseren om hun geluid te laten horen terwijl ze het mogelijk niet vieren.Dat vind ik nog het meest scheinheiligst.Aks je het niet leuk vind vier je het gewoon niet ipv deze gesubsidieerde broedermoord van eigen mensen en overheden. Ga een rapper geen historische gebeurtenissen opnoemen want dat laat onzin lezen van de grootste orde.

 9. Stel…. Je denkt heeeeeeeeel ver door en maakt van iets leuks en grappigs een heeeeeeeeeel groot probleem….
  Wordt het dan niet eens tijd om jezelf aan te pakken? Want, dát is dan het probleem.
  Ik vind dat niet Zwarte Piet aangepakt moet worden maar Ziele Piet.

 10. Het wordt tijd dat de meerderheid zich eens uitspreekt.
  83 Procent is voor een zwarte piet.
  Zelfs zwarte mensen laten op 5 december een Sint en zwarte piet thuis.
  Maar durven niets te zeggen, omdat ze bang zijn voor dat stelletje schreeuwers.

 11. Stel er is een kindje die toevallig geplaagd wordt. Ze een beetje donker. Ze is best lief. Vindt Sint wel leuk, maar heeft wel verdriet over Zwarte Piet.
  Zwarte miet.
  Zwarte ..
  Stel er is er 1.

  Ik ken geen kindje die de kleur van Piet boeit. Kwestie van opvoeding.
  Denk er eens over na. Wellicht krijg je zelf een donker kleinkind.

 12. Ik sta achter VOF de kunst, witte zwarte pieten zijn maar niets…

  De witte zwarte pieten zijn niet aardig zegt de Sint.

  Ze dreigen met de zak en met de roe

  Het is misschien een beetje eigenaardig zegt de Sint.

  Maar ik neem ze liever nergens mee naar toe.

  Ik vraag me af, zijn er witte zwarte pieten.

  Zijn er witte zwarte pieten in Madrid?

  Ik vraag me af, zijn er witte zwarte pieten.

  Wie kan mij vertellen hoe dat zit?

 13. Zwarte Piet is geen Racist maar een Kindervriend.
  Jammer voor al die ophef..
  Gewoon op oude voet doorgaan en ben je het daar niet mee eens dan begrijp je onze cultuur niet.

 14. witte piet heeft nooit bestaan. ik ben geen historicus dacht in 50 of 60 jaren kreeg sint gezelschap van herauten in amsterdam o.a! Men verving die later met dus de zwarte piet zoals laatste 30/40 jaar kennen. Denk zwarte piet 2021 getint maar niet te+af van de zaken van 30 jaar geleden.

 15. Heel goed geschreven en uit mijn hart! Ik heb zelf lang getwijfeld om wel of niet te reageren op de stukken, die voor het behoud van zwarte Piet zijn. Maar op dit stuk reageer ik graag. Ik heb ook even tijd nodig gehad om te begrijpen waarom zwarte Piet zo omstreden is. Maar nadat ik mij er meer in verdiept heb vind ik dat deze traditie zo niet langer kan bestaan. En ik teken.

 16. Ik teken ook niet.
  Piet is zwart en moet zwart blijven en dat komt omdat hij door de schoorsteen gaat en daar wordt je zwart van.
  Niks meer en niks minder.

 17. Dan hoor ik graag na 5 december de uitslag van het aantal mensen wat heeft getekend…..?

  En wat het ook is, laten we dat accepteren en daarna stoppen met het eeuwige gezeur. Ook dat maakt het feestje steeds minder leuk.

  Uiteindelijk hoop ik dat Piet mag blijven in zijn huidige hoedanigheid, maar ik leg mij neer bij de uitkomst….we leven immers nog steeds in een vrije democratie.

 18. Goed stuk Maria en volkomen terecht, maar om één of andere reden komen er in het conservatieve Sliedrecht alleen maar negatieve stukken over in de pers en op internet. Wat is er mis mee om simpel mee te denken met anderen, en probeer je daar eens in te verplaatsen. Het lijkt veel op bewust afzetten tegen groepen. Neem de reacties op de mededeling van B&W, zeker in de verkiezingstijd wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. Ik teken jouw petitie in ieder geval en ik hoop dat er vele volgen.

 19. Wanneer houdt deze discussie nu eens op? Bij landelijke peilingen blijkt steeds weer dat meer dan 50%, dus een meerderheid, voor zwarte Piet is. Blijkbaar heeft de minderheid moeite om zich hierbij neer te leggen en gaat men door met belachelijke acties wat alleen de tegenstelling vergroot. Accepteer en laat het los, zwarte Piet is niet racistisch.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld