Discussie op sociale media over wel of geen vuurwerkverbod

SLIEDRECHT – Terwijl de ene discussie het dorp bezighoudt (Sinterklaas en wel of geen Zwarte Pieten – red.) steekt een andere discussie de kop op, namelijk wel of geen vuurwerk afsteken. Aanleiding is een bericht van de NOS van vrijdag 30 oktober 2020, dat tijdens de jaarwisseling voor het eerst in zes gemeenten het inwoners wordt verboden om vuurwerk af te steken.

Zoals het er nu voorstaat geldt in Rotterdam, Nijmegen, Heumen, Gennep, Soest en de gemeente Mook en Middelaar tijdens de jaarwisseling een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk.

Politiek
Waarom staat Sliedrecht niet in dit rijtje? Dat vroegen Sliedrechtse leden van de gemeenteraad zich af onder meer op Twitter. Sympathiek stonden tegenover een vuurwerkverbod fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) en raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie). Oud-fractievoorzitter in de Sliedrechtse raad Nico de Jager (SGP) sloot zich bij hen aan.

Tekst gaat verder onder tweet.

Fractievoorzitter in Provinciale Staten van Zuid-Holland en inwoner van Sliedrecht Nico de Jager (ChristenUnie / SGP) vroeg zich af: “Denk aan de druk op de zorg en de schade én het gevoel van onveiligheid voor mens en dier?”

Tekst gaat verder onder tweet.

Zoals hierboven te zien, reageerde de lokale politieke partij Slydregt.NU. “Ik hoor je niet over capaciteit in de zorg”, reageerde De Jager. Een ander vreest, ondanks dat het verbod een ‘sympathieke gedachte’ is, dat het averechts uitpakt. “Ook uit de hand gelopen rellen en het afsteken van illegaal vuurwerk raken de capaciteit van de zorg (en de politie)”. Niet bekend is of de vuurwerkdiscussie een vervolg krijgt komende weken in de gemeenteraad.

4 gedachten over “Discussie op sociale media over wel of geen vuurwerkverbod”

 1. Beste Peter, u bent het toch met mij eens, dat het probleem helemaal niet ligt bij de legale vuurwerkverkoop? Met het verbieden van vuurwerk in het algemeen, wordt er niks bereikt. De zware klappers komen toch wel het land binnen en zijn hier en daar al te horen vanaf september. We weten toch hoe het gaat..hoe harder ze roepen dat iets niet mag, des te meer interesse dat gaat geven in het zwarte circuit. Nogmaals het probleem ligt niet bij het legale vuurwerk.
  Nog even moet ik iets tegenspreken.. vuurwerk van vroeger was harder? Deels waar.. sinds Enschede. Is de wet op de hoeveelheid flashkruid voor Belgie en Duitsland aangescherpt. De bekende Chineserollen en lawinepijlen (zink808) zijn niet meer van dezelfde hardheid als voor Enschede. Zelfde geld voor de Nitraatklapper en de alom bekende strijkers. Maar…tegenwoordig komt het illegale vuurwerk uit Polen en Italie, vroeger bestonden er geen Cobra’s of Big Boy’s etc.
  Ik was ook liefhebber, heb er nu niks meer mee, maar ik vind dat niet ook deze traditie ons wordt ontnomen door asociale vandalen. Anders ga ik wel eens met wat gasten naar dat park toe om een paar corrigerende tikken uit te delen, dat het maar eens klaar moet zijn. Dit is gelijk een waarschuwing ⚠️

 2. Jammer dat dit jaar alles wordt afgepakt … mensen die klagen hebben vroeger ook vuurwerk afgestoken. En het vuurwerk van vroeger was vele malen harder als het geen wat nu is.

  Alles wordt al afgepakt … laat iedereen proosten en vuurwerk afsteken om zo het ellendige jaar af te sluiten en een mooi 2021 in te luiden.

  En vind wel dat mensen altijd wel wat te zeuren hebben , wij kunnen ook zeuren van heel dat gejank en geblaf van honden of gillende kinderen. …dit kan je toch ook niet verbieden.
  Laat staan mensen die klussen op zondag ook niet …

 3. Ik werd wakker… hoorde knallen,…hoorde tieners wegrennen en mogelijk politie.
  Bleef weg van ’t raam… je weet niet.
  Klonk dichtbij.

 4. Dankzij die KLOJO, die het afgelopen nacht nodig vond, om in het dorp een uur lang, achter elkaar en om de 20 seconden een zware klapper af te steken, komt dit verbod op het traditionele legale vuurwerk. Bedankt hufter(s)!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld