INGEZONDEN BRIEF: Sliedrecht moet nooit aan een AZC beginnen…

(Foto gemeente Sliedrecht)

.. een waarschuwend voorbeeld is Ter Apel.

Sliedrecht, nu nog een vredige gemeente aan de Merwede, staat op een kruispunt. Er komt een asielzoekerscentrum (AZC) met 360 oplopend naar 500 asielzoekers om mee te beginnen. Het college en de gemeenteraadsfracties moeten nogmaals bij zichzelf ten rade of deze expeditie wel door moet gaan. Er moet worden gekeken naar de ervaringen van andere plaatsen. Ter Apel biedt een schrijnend voorbeeld van wat er mis kan gaan en waarom Sliedrecht deze weg beter niet kan inslaan.

De situatie in Ter Apel is niets minder dan een totale ramp. De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft herhaaldelijk alarm geslagen over de onhoudbare omstandigheden in het aanmeldcentrum. Medewerkers en asielzoekers lopen een onacceptabel risico het slachtoffer te worden van geweld. Tussen december en april zijn er maar liefst 160 wapens in beslag genomen. Een schokkende toename van verboden wapens die de ernst van de situatie onderstreept. Steekpartijen en andere gewelddadige incidenten zijn aan de orde van de dag valt vandaag te lezen op de website van RTL Nieuws. Ook in Sliedrecht zijn destijds wapens gevonden in de Noodopvang in het gemeentekantoor. Daar hebben wij als gemeenteraad nooit meer iets van gehoord in verband met het lopende onderzoek.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een belangrijk probleem is dat de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de beveiligers simpelweg niet voldoende bevoegd of getraind zijn om de veiligheid te garanderen. De inspectie heeft opgeroepen tot onmiddellijke inzet van meer politie en bevoegde medewerkers. Tot nu toe is er op dat aandachtspunt te weinig actie ondernomen. De realiteit is dat het COA-terrein een broeinest van geweld is geworden, ondanks eerdere waarschuwingen. Onze gemeente telt nu een basisteam van slechts vier agenten. Dit is dus aantoonbaar onvoldoende.

Dit is een waarschuwing voor Sliedrecht. De veiligheid en het welzijn van onze inwoners moeten altijd voorop staan. Het openen van een AZC kan ernstige veiligheidsproblemen met zich meebrengen die lokale autoriteiten niet kunnen oplossen. De ervaringen in onder meer Ter Apel tonen aan dat – zonder adequate ondersteuning en middelen – een AZC veel problemen met zich meebrengt.

Rutte IV heeft duidelijk laten zien dat ze niet in staat is om voldoende steun en middelen te bieden om de veiligheid te waarborgen in asielzoekerscentra. Waarom zouden we dan in Sliedrecht deze enorme verantwoordelijkheid op ons nemen? Onze rustige gemeenschap wordt verstoord en de veiligheid van onze inwoners komt in gevaar. Het is tijd voor de lokale overheid om deze waarschuwing serieus te nemen. Sliedrecht moet twee keer nadenken voordat ze akkoord gaat met de vestiging van een AZC in onze regio. Laten we leren van de fouten van Ter Apel en onze gemeenschap beschermen tegen dezelfde valkuilen. De veiligheid van Sliedrecht mag niet worden opgeofferd voor een falend asielsysteem.

Mark Jongeneel
Fractievoorzitter Slydregt.NU

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

17 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Sliedrecht moet nooit aan een AZC beginnen…”

 1. Mooi gesproken Mark. De voorstanders van dit AZC wens ik veel gelukt toe. Ik stel voor dat jullie zich allen aanmelden als vrijwilliger om deze mensen te begeleiden. Leer ze snel onze taal, onze gewoontes onze tradities en ga met hen langs musea. Dan komt het allemaal goed. Zet een Tiny house in je tuin en vang daar ook een paar op! Chapeau!!!

 2. Sliedrecht 24
  Heb het hier gelezen.
  ad.nl/sliedrecht/sliedrecht-wacht-af-overeenkomst-met-coa-is-slechts-voor-250-asielzoekers~aefe7f38/

 3. AD
  Feit is in elk geval dat Sliedrecht net de officiële overeenkomst met het COA voor de opvang van 250 vluchtelingen aan de Zwijnskade getekend heeft

 4. Frerik, helemaal gelijk
  volgens de wethouder gaan de zgn statushouders onderdak krijgen in Alblasserdam.

  Daar zijn wel genoeg huizen schijnt? Ik betwijfel het.

  Waar de asielzoekers heen gaan, voor vertier ben ik het meest bang voor. Dat is namelijk hier 300mtr vandaan bij het basketbalpleintje / park.

  200 mannen in een parkje.. komt vast goed zou je zeggen.
  Zonder boa’s, politie, beveiliging Aan het veiligheidsplan wordt nog gewerkt.

  Heel de wijk (mensen die hier wonen) hier komten dan alleen niet meer in het park..

  Met dank aan onze burgemeester en wethouder

  Knettergek

 5. Het zou de gemeente Sliedrecht sieren om dit belachelijke plan van tafel te vegen.
  Zeker nu er steeds meer boven water komt. Yesilgoz blijkt verkeerde aantallen nareizigers gemeld te hebben. Zo lijken asielzoekers inmiddels op matroesjkapoppen; nareiziger op nareiziger op nareiziger.
  Ook hebben sommigen landen al aangegeven, als mensen asiel aanvragen en vervolgens terug keren naar land van herkomst om vakantie te vieren dan kunnen ze gelijk vertrekken. Nederland doet dit niet! Ook worden er vnl in Afrikaanse landen promotiefilmpjes vertoond hoe je het beste naar Nederland kunt reizen, waar je allemaal recht op hebt en hoe je zsm aan een huis kunt komen. We hebben ook nog het verdrag van Dublin, dit houdt in dat het 1e land waar iemand doorheenkomt ook daar asiel aangevraagd dient te worden.
  Door zulke grote aantallen mensen binnen te halen zal de demografie van Nederland voorgoed veranderen. We halen mensen binnen met andere waarden, normen en culturen.
  De wachttijd bij IND is erg lang, mensen gaan naar de rechter en krijgen ook nog schadevergoeding omdat de procedure te lang duurt.
  Zolang de procedure loopt mogen ze niet werken. Wat gaan ze doen? Rondhangen?
  naast het AZC komt de voetbalvereniging en het zwembad. Lekker dan, daar zou ik mijn kinderen niet meer heensturen. De mensen van het AZC hebben natuurlijk geen geld maar mogen op kosten van de samenleving overal gratis naar binnen, terwijl de armoede toeneemt in Sliedrecht.
  En dan heb ik het nog niet eens over de veiligheid gehad en de sociale voorzieningen. De sociale voorzieningen staan al onder druk, te weinig huisartsen, tandartsen, wachtlijsten bij de GGD, klassen te vol, lerarentekort, noem maar op.
  Wat bezielt mensen in vredesnaam, om te denken dat dit een goed plan is.
  Pim Fortuyn had gelijk, het hele land gaat naar de verdommenis.

 6. Te gek voor woorden dit! mijn vrienden en leeftijdsgenoten kunnen geen betaalbare woning vinden en ondertussen bouwen we hier vrolijk een AZC. Waar gaan die mensen heen als ze dat AZC uit kunnen? dan zullen ze toch ook een woning nodig hebben? Gaan deze mensen allen ook bijdragen aan de maatschappij? Ik ken ook genoeg voorbeelden van mensen die lekker gaan teren op de overheid en belastingcenten, want hier in Nederland loont het nog steeds om gewoon maar niet te werken.

 7. Ik heb alle begrip voor de ingezonden brief.
  Een instroombeperking is hoognodig, we hebben de ruimte en de huizen niet.
  Wat je niet hebt kun je ook niet geven.
  Smokkelaars verdienen grof geld en de zwakste zien wij niet. Die blijven achter.
  Een AZC neerzetten is ook het huidige systeem in stand houden.
  Dat zou Sliedrecht niet moeten willen.
  Bovendien kan Sliedrecht z’n eigen problemen helemaal niet oplossen.
  Ze zien het nog geen eens.
  Regels en handhaving erop zijn er amper tot niet in Sliedrecht
  Ik vind een AZC in deze regio echt onverantwoord.
  Het is een verdienmodel en dat zou niet moeten mogen.

 8. Gemiddeld zorgt 7% van de asielzoekers voor overlast waarvan 3% crimineel is.
  Op de meeste plaatsen met een azc is er nauwelijks overlast maar er zijn ook enkel plaatsen met een azc waar de overlast de spuigaten uit loopt, zoals in Budel.
  De gemeenteraad van Budel wil het azc zo snel mogelijk dicht maar heeft hier geen zeggenschap over i.v.m, het contract wat met het COA is gesloten.
  De gemeente Dordrecht is zo slim om alleen een contract te tekenen waarin staat dat de gemeente zelf het azc kan sluiten als er te veel overlast komt.

 9. In dit land mag de heer Jongeneel zijn geluid laten horen en ook anderen mogen, binnen de grenzen van het betamelijke, hun mening geven. Dat is prachtig. Want er zijn heel veel landen waar dat absoluut niet mogelijk is, waar mensen worden onderdrukt, vervolgd en noem maar op. Er zijn ook landen waar oorlog is, waardoor vluchtelingen op weg gaan naar veiliger oorden. Laten wij in Nederland nu zo’n veilige plek zijn, waar deze mensen worden opgevangen en worden toegelaten. Helemaal waar, het gaat niet altijd goed, maar om nu alles en iedereen te blamen, dat is stemmingmakerij en daar ga ik tegen in. Het is tijd voor een ander geluid. Mensen die vervolgd worden enz. verdienen onze hulp en bijstand, ook in Sliedrecht, ook in Hardinxveld-Giessendam en daarom succes met het uitwerken van de plannen op alle gebieden, zoals onderwijs, opvang, veiligheid.

 10. Door het bericht van de
  gemeente van vermeerdering naar 350 asielzoekers, lijkt het bericht van 250 azielzoekers natuurlijk veel minder. Best een slim truukje!!

  B&W zouden nog op bezoek gaan bij een ander AZC werd gezegd, ben benieuwd wat daar uit komt nog.. neem aan dat de partij van Mark ook mee gaat!

  Het is helaas gewoon een verdien model. Ook al wordt stellig beweert van niet. Met, uiteindelijk, alle gevolgen vandien!

  En ja er moet een oplossing komen, maar dat hoeft niet hier! Denk aan regionale opvang.

 11. De vergelijking met een café en een supermarkt, die klopt ook niet.
  Er zijn supermarkten die leeggeroofd worden in bepaalde plaatsen en medewerkers bedreigd worden.
  Bron: nieuwszenders
  Ik ben ook geen racist !!!!!
  Ik kijk iedere dag het nieuws en het enige wat ik zie is veel toestanden met asielzoekers.
  Het gaat gewoon door hoor, is allang in kannen en kruiken.
  Wij gaan het niet winnen.

 12. Deze brief, of je het eens bent of niet, is stemmingmakerij. Een AZC is geen aanmeldcentrum. Natuurlijk gaat het deels om dezelfde mensen maar als er in een café problemen zijn met een klein groepje bezoekers, wil dat niet zeggen dat er in de naastgelegen supermarkt ook problemen zijn omdat hier deels dezelfde mensen komen.
  Verder worden dingen gesteld zonder onderbouwing en zonder oplossing (oplossingen mag je van een politicus verwachten). ‘Onze gemeente telt nu een basisteam van slechts vier agenten. Dit is dus aantoonbaar onvoldoende.’ Hoe zo ‘dus’? Mijn vraag wat is aantoonbaar voldoende?
  Nogmaals stemmingmakerij zonder oplossingen.

 13. U vergelijkt een azc voor 2000 mensen, met grote capaciteitsproblemen met een azc voor 500 personen.

  coa.nl/watiswaar

  Ik wens iedereen een bed, een dak en een goede buur toe.

  Wanneer de basis is geregeld, gedragen mensen zich niet als opgejaagd wild.

  Ik zou er best trots op zijn als we dat als samenleving voor elkaar krijgen.

 14. Ik begrijp de ingezonden brief volkomen. De beslissing is allang genomen en het gaat gewoon gebeuren. Er wordt veel gepraat over de veiligheid van de medewerkers in de AZS’s.
  Kordaat en krachtig optreden gebeurt gewoon niet. Kennelijk moet het eerst helemaal uit de hand lopen.
  Moeten er eerst doden vallen?
  Als dat zou gebeuren, wat ik uiteraard niet hoop, dan gaan we weer praten.
  In dergelijke situaties is praten geen oplossing maar kordaat optreden.

  Ik hoop dat onze gemeente bespaard gaat blijven van dergelijke incidenten.

  Van toezicht van de politie mag en kan je niets verwachten. Het personeel tekort is groot.

  Als het fout zou lopen dan denk ik dat de bewoners van Sliedreecht de handen je een moeten slaan.

  De politiek zou dan wel zeggen: Dit hadden niet verwacht.

  Denk dan maar: Als het kalf verdronken is, dempt men de punt.

  Deze ingezonden brief beschouw ik dan ook: Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 15. Mij uit het hart gegrepen.

  En nee, ik ben geen racist, maar een realist.
  Echte vluchtelingen zijn wat mij betreft van harte welkom. Deze instroom van migranten is echter geënsceneerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld