INGEZONDEN BRIEF: Oproep gemeente; laat wijsheid voorop staan!

Een deel van Sliedrecht gezien vanuit de lucht. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Met veel plezier heb ik zondag 25 februari teruggekeken naar het programma WNL op Zondag. De gasten die er waren gaven hoop, motivatie om te ontwikkelen en te veranderen met verstand. Verstand van zaken van hun vak. Alledaagse toestanden waar we allemaal mee te maken hebben.

We blijven wel voorop mensen die niet perfect kunnen zijn. Fouten en ideeën die achteraf hersteld moeten worden, zal altijd blijven. Politiek Sliedrecht zou hiervan kunnen leren en lessen uit kunnen halen….als ze willen.

Professor Jan Latten lag perfect uit hoe een samenleving scheef kan groeien. Hoe het werkt met oog op de sociologie. Afwegen wat goed is voor een samenleving en wat niet. Wat bevolkingsgroei doet. Dit laat zien dat tegenstanders van een AZC niet per definitie racisten zijn. Dat voorstanders niet per definitie vredelievende zijn. De consequenties van de leefbaarheid zou gezien moeten worden. Aan ieders kant van de mensheid. We zijn geen industrie, geen verdienmodel maar mens. Ook had zuinig omgegaan moeten worden met de relatie van onze buurgemeente. Durf dit als politiek en inwoners naar elkaar uit te spreken wat nu polarisatie geeft.

Er zijn echt veel te weinig sociale voorzieningen voor de mens van jong en oud. Aan eenzaamheid wordt veel te weinig gedaan. Beton plaatsen gaat hiertegen echt niet helpen. Overal miljoenen tegenaan gooien wat eigenlijk uiterlijk vertoon is, zal hiertegen echt niet helpen. Overal wordt verbinding met elkaar gemist. Bij iedere bezuiniging wordt aan de voorkant bezuinigd waardoor je al halverwege niet uitkomt. Doelen worden hierdoor niet behaald.

Aan preventie wordt veel te weinig gedaan. Vraag ouderen wat ze echt nodig hebben in hun leven. Wat ze missen en kunnen missen, wat hun last is en wat hun vreugde geeft. Vraag dit ook aan jongeren en van middelbare leeftijden.

Er is zoveel te doen over het warmtenet, onvrede bij huurders. En wat doen de bestuurders? Zowel de wethouder als de directeur van Tablis Wonen dhr. van Kreeft hebben donderdag 25 januari getekend voor versnelde verduurzaming. De indruk wordt hierdoor gewekt dat de zorgen van de kosten bij de huurders geen interesse wekken bij de ondertekenaars. De indruk is dat macht telt, niet de mens.

Er zijn ook voorstanders van het nieuwe plan herstructurering in Sliedrecht. Maar om met elkaar erover te brainstormen, te zoeken naar verbinding wordt gemist. De groep tegenstanders die zaterdag 24 februari in De Lockhorst aanwezig was wordt door voorstanders ‘zeer klein’ genoemd. Maar het gaat ook om welke woorden er gezegd worden, daar gaat het om!

Voor een hele grote groep is de Lockhorst te ver om er te komen. Het wilt niet zeggen dat anderen er voor zijn. De Merelnest en de Lijsterhof die nu op de slooplijst zijn gekomen betreft veelal ouderen. Vele zien juist tegen verhuizing op, zien het warmtenet niet zitten. En daar is vanuit de gemeente, vanuit Tablis Wonen echt veel te weinig aandacht voor. Want veel meer mensen sluiten zich in gedachte aan bij de actiegroep. Niet iedereen zit op Facebook om zich aan te melden bij bijeenkomsten.

Een aanrader voor het college, de raad en Tablis Wonen is luisteren naar vakmensen buiten uw beroep. U weet echt niet alles wat goed is voor Sliedrecht. Luister naar alle leeftijden. Er is te weinig voor jeugd, te weinig voor ouderen en wie er tussen zitten. Veranderingen zijn soms nodig, maar het tempo is absurd hoog waardoor mensen tegenover elkaar komen te staan. Neem mee dat het verliezen van het nu mensen pijn kunnen doen. Mensen kunnen opzadelen met kosten en ongemakken.

Stop uw energie in het herstel van vertrouwen in plaats van nieuw beton. Er zijn echt wel andere ideeën te verzinnen om jongeren een huis te gunnen, het groen groen te laten, ouderen minder eenzaam te laten zijn, het gezelliger in Sliedrecht te kunnen hebben. Laat Sliedrecht een dorp zijn waar we trots op kunnen zijn. Want dit is als het aan de gemeente ligt….ver te zoeken.

Het inspreken voor de gemeenteraad is echt een aanrader. Voor mij is de Lockhorst ook eigenlijk te ver. Het kost veel moeite om er te komen. Maar laat ons als Sliedrechters ons best doen om Sliedrecht een fijn dorp te laten zijn. Bestuurders denken teveel in besturen en plannen maar niet in de uitvoering en consequenties ervan die wij moeten dragen, moeten betalen. Zoek verbinding college en raad met de inwoners. Verander met verstand en draagkracht!

De directie van Tablis Wonen dhr. Kreeft zou ik aanraden om meer met de huurders te praten. Er wordt meer met de gemeente gepraat anders was de versnelling over de verduurzaming niet snel ondertekend. U bent tot nu toe te weinig in zicht voor de huurders. Kom naar voren voor uw klanten.

Deze brief kan ik niet in 5 min. inspreken voor de gemeenteraad. Organiseer als gemeente iets zodat het beste voor iedereen naar boven wordt gehaald. De uitzending WNL op zondag 25 februari moet meer inzicht geven door de wijze kijk op gebied van het sociale, het financiële, de zorg en innovatie.

Breek niet zomaar iets af wat waarde heeft! Wees zuiniger op datgene waar mensen blij mee zijn. Verander niet in zo’n absurd hoog tempo met drastische plannen wat onzekerheid geeft. Denk meer in mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Jeannette de Groot

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Oproep gemeente; laat wijsheid voorop staan!”

 1. Zojuist de enquête over het fraudebeleid gezien en gehoord.
  De regels die telkens weer naar voren kwamen :
  Alle!!!! staatsmachten zijn blind voor mensen, mensen zijn vermorzeld!!
  Gemeenteraad/college van Sliedrecht, laten ook jullie deze woorden eens op u inwerken.
  Wees niet blind voor uw inwoners en snoer ze niet de mond.
  Want niet alleen in den Haag, maar ook in Sliedrecht is het om te huilen.

 2. Dankuwel voor uw leuke reactie Johan Lavooi!
  Simone de Groot, ik begrijp het helemaal hoor! Je hebt het heel goed gedaan. Mijn bedoeling was ook om uit te leggen waarom de groep in de Lockhorst niet massaal kon zijn. Maar de groep die er stond…. stond er sterk! En daar gaat het om.
  Hiervoor zijn velen jullie ontzettend dankbaar.

  Het is goed dat u Fred van Wingerden het belang van een brug aangeeft. Maar dan moet de Lockhorst wel op z’n plek blijven zoals ik uit uw reactie begrijp.
  Maar met of zonder brug, niet iedereen is mobiel sterk. Op deze voorzieningen om het wel te kunnen is veel wegbezuinigd. Dat bedoel ik ook met de voorkant van problemen. De gemeente doet ontzettend weinig om hulp te bieden bij zelfzorg.
  Dat neemt niet weg dat het minder goed mobiel zijn, mijn probleem is maar ook van vele anderen. Dit kan weleens verklaren waarom een opkomst lager uit kan vallen.
  Elkaar het niet kwalijk nemen, nemen zoals het is en denken in oplossingen en acceptatie.Een actiegroep hoeft ook niet massaal te zijn, het gaat om de kwaliteit van het tegengeluid.
  Van de gemeente die zulke zware veranderingen wilt doen in een dorp, mogen wij ook (meer) deskundigheid verwachten. Dus gewoon het programma terugkijken.
  Wat de waarde van bv. gras is en de vochtige grond eronder dat wordt zo ontzettend onderschat.
  Ga dat eerst eens na met deskundigheid. Het is waanzin om snel, snel beton te creëren terwijl het er soms al gewoon staat.
  Nieuw is lang niet beter. Natuur is gegeven en dat heeft een bedoeling. Haal dit niet zomaar weg. Er zijn ook vanuit burgers hele goede ideeën en plannen om te wonen.

 3. ‘Voor een hele grote groep is de Lockhorst te ver om er te komen.’

  Het word eens tijd voor een brug die kant op!

 4. De bijeenkomst was alleen voor leden van de Facebook groep Groen, Gezond en Gezellig Sliedrecht. Wellicht organiseren we er toch nog maar 1 met vroege aankondiging en met advertentie in alle media.

  Want heel veel inwoners denken dat alle plannen Sliedrecht jaren in puin leggen en de verantwoordelijke burgemeester en wethouders zijn er niet meer na de nieuwe verkiezingen.

  Dus nee, Sliedrecht gaat niet akkoord.

  Er is geen vergunning voor bouwen in Noord! Dus alles blijft zoals het is. En het is tijd voor openheid van zaken omtrent kostenposts voor alle stadse adviseurs die nadenken voor onze wethouders.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld