INGEZONDEN BRIEF: ‘Niet warm in huis? Meld het ons!’

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Deze week diende Mark Jongeneel van Slydregt.NU kritische vragen in bij het college van B&W over het warmtenet. Jongeneel schrijft dat mensen zich melden bij zijn partij die hun huis niet warmgestookt krijgen sinds zij zijn aangesloten op het warmtenet. Mij verbaast het dat deze huurders dit bij Slydrecht.NU melden en niet bij Tablis Wonen of bij HVC. Het water dat door de leidingen van het warmtenet stroomt is 70 graden. Je kan dus je huis gewoon op 20 of 21 graden stoken. Als een huis niet warmer wordt dat 18 graden is er iets mis. Soms is er iets kapot (de thermostaat of de afleverunit) of zit er teveel lucht in de radiatoren. Soms heeft het te maken met de manier waarop de bewoners hun huis verwarmen. Anders dan bij een CV-ketel moet je de thermostaat ’s nachts niet teveel terugdraaien. In alle gevallen kunnen zowel Tablis Wonen als HVC helpen. Mijn oproep aan huurders die hun huis niet warm krijgen is daarom: meld het bij ons dan lossen we het op.

Jongeneel gebruikt de vragen aan het college gelijk ook om een breder offensief in te zetten tegen het warmtenet. Hij verwijst naar Rotterdam waar de aanleg van het warmtenet is stilgelegd. Dat moet de gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen volgens hem toch aan het denken zetten. De situatie in Sliedrecht is echter wezenlijk anders dan in Rotterdam. In Rotterdam (en veel andere steden) is het warmtenet in handen van commerciële bedrijven. In de Drechtsteden legt HVC het warmtenet aan: een niet-commerciële onderneming, eigendom van de gemeenten in de regio. Dit verschil is groot. Anders dan bedrijven als Eneco en Vattenfall gaat HVC gewoon door met de aanleg van het warmtenet, ook als de aanlegkosten stijgen. HVC hoeft immers geen winst uit te keren aan aandeelhouders. Ook de kosten die HVC aan gebruikers berekent zijn lager dan bij commerciële bedrijven. Daarover hebben we met HVC contractueel afspraken gemaakt.

Jongeneel pleit ervoor alternatieven voor het warmtenet te kiezen die volgens hem goedkoper zijn, zoals een warmtepomp of een CV-ketel. Ik ben bang dat Jongeneel hier te kort door de bocht gaat. De prijs van gas gaat op dit moment snel omhoog. Deskundigen verwachten niet dat de gasprijs snel weer gaat dalen. Sterker nog, zij verwachten dat de gasprijs in de toekomst nog veel verder gaat oplopen. Een warmtepomp dan. Is dat goedkoper dan een aansluiting op het warmtenet? Ook dat is niet zo vanzelfsprekend als Jongeneel wil doen voorkomen. Ik wijs graag op het nieuws van deze week. Netbeheerders verwachten dat de kosten voor elektriciteit de komende tijd fors gaan stijgen. Dit komt vooral door de investeringen die nodig zijn om het elektriciteitsnet te verzwaren. Stijgende prijzen voor energie zijn voor niemand leuk, maar wel iets om serieus rekening mee te houden.

In mijn eerdere bijdrage op Sliedrecht24 heb ik toegelicht dat Tablis Wonen zoekt naar duurzame verwarmingsbronnen die ook in de toekomst betaalbaar zijn. Vooralsnog komt het warmtenet daarvoor echt als beste uit de bus.

Roeland Kreeft
directeur bestuurder Tablis Wonen

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

6 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: ‘Niet warm in huis? Meld het ons!’”

  1. Naast alle klachten betreft het functioneren van het warmtenet is er een vertrouwensbreuk ontstaan in deze, veroorzaakt door de vorige directie. Maar ook door de gemeente.
    Persoonlijk vind ik de ingezonden brieven moedig om een punt te maken, een debat komt op gang.
    Het jammere is dat er eerst mega problemen moeten komen en dat er niet gekeken wordt naar het uitsluiten van problemen aan de voorkant.
    Wat is nu de functie van Slim Wonen voor de huurders?
    Waar is de wethouder in deze?
    Want dit kan niemand alleen oplossen.
    Een huurder niet, een directeur niet ook al zijn de standpunten van beide kanten nog zo duidelijk, nog zo tegenstrijdig.

    Een huurder voelt dat de energietransitie op hun schouders terecht komt. Want problemen over het klimaat terwijl Chemours maar blijft bestaan en zich in kan dekken met leugens is totaal ongeloofwaardig voor de burger.
    Waar doen we het nou allemaal werkelijk voor?
    De huurder voelt zich machteloos in deze.
    Mevr. Marchesini is foetsie, de gemeente draait zich om en Slim Wonen weet niks.
    Dan vind ik deze brief van Roeland Kreeft echt dapper. Hij is de enigste die dit doet.

  2. Ik heb een electr. kachel moeten kopen om in de winter aan 20 gr.C te komen. En er zit GEEN lucht meer in het systeem. HVC monteur al 2 maal binnen geweest maar die kan het ook niet verbeteren. Jammer dat we zo door TABLIS en HVC zo in de kou gezet zijn.

  3. Bij mij stond de verwarming 9 uur lang aan aan. Het is niet boven de 20 graden uitgekomen, maar wel 150,00 verbruikt op de meter. Zeer ontevreden over het warmtenet. Als het binnen 16 graden is dan zet ik tegenwoordig maar een elektrische kachel aan. Veel goedkoper.

  4. Mooi verhaal dat de kosten van gas en stroom zullen gaan stijgen, maar de prijs van de Gigajoules is daar altijd aan gekoppeld. En dat zal ook altijd zo blijven.

  5. Tablis wonen liet zijn huurders deze winter leterlijk en figuurlijk in de kou zitten.
    Een jaar geleden wordt de vloerisolatie verwijdert maart 2024 en tot op heden nog steeds geen vloerisolatie terug geplaatst.Het ontbreken van vloerisolatie zorgt voor een warmteverlies van 15 % hetgeen inhoudt dat men 3 a 4 graden warmteverlies heeft.
    En los van bovenstaande wat dacht u van vocht en schimmelvorming wat bij diversen huizen is vastgesteld hier wordt al een jaar niets aan gedaan ongeacht wat het met gezondheid doet van de bewoners.
    Ja na enig aandringen heeft Tablis een vergoeding gedaan wat niet in verhouding staat met de werkelijke kosten die de huurders hadden door het ontbreken van deze isolatie.

    En dhr Kreeft over duurzaam en betaalbaar maar de vaste kosten zijn duurder dus van betaalbaar kan hier geen sprake van zijn.
    Ook het feit dat de mensen veroordeeld zijn om geen keuze van aanbieder te hebben verontrust mij.
    En als de aanlegkosten tegenvallen ( wat het ook doet) dan betaald jan met de korte achternaam deze rekening gewoon en niet zoals dhr Kreeft ons wil doen laten geloven HVC .

    Ook de eerdere actie van Tablis en Gemeenten warme winter is niet echt veel terechtgekomen geloof ik tot op heden niets van deze partijen vernomen en tja de lente is inmiddels begonnen.

  6. Ik ben voor 75% tevreden, het duurt alleen lang voor de vewarming echt warm wordt tot wel 30 Minuten. Warm water werkt prima snel heet.
    Heb in januarie 160,00 en in februarie 200,00 verstoort, vanwege de slechte isolatie die onder de vloer nog steeds niet gedaan is. Krijg je een vergoeding van 15,00 Euro wat een belachelijk bedrag is en geeft aan dat tablis geen enkel Idee heeft wat HVC kost. Het enige wat ze doen in de huur verhogen de ene huurder betaald 650,00 en de andere betaald 950,00 voor het zelfde huis. Door alle Kosten van onderandere de stadsverwarming wordt wonen onbetaalbaar gemaakt. De huurders draaien naar mijn inzien op voor deze uit de hand geloven energietransitie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld