INGEZONDEN BRIEF: Merwederazzia, 16 mei 1944

De Merwederazzia gaat ook over jou …

Vandaag is het 76 jaar geleden dat de bezetter alle jonge mannen tussen de 18 en 26 jaar uit ons dorp oppakte en wegvoerde naar Kamp Amersfoort. Ruim de helft ging zeven weken later op transport naar Duitsland. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Stelt je het je even voor:

alle jonge mannen tussen de 18 en 26 jaar!

Opgepakt, voor iets wat ze niet hadden gedaan.

Elf van die jonge dorpsgenoten zijn nooit meer thuisgekomen:

Barend de Bruin

Gerrit de Bruin

Teunis Ceelen

Teun Görtemöller

Arie Kors Groeneveld

Pieter Harkema

Pieter van Hemert

Arie de Kluijver

Jaap van der Knaap

Gerrit van der Kreeft

Cornelis de Rek

Vandaag zouden alle opgepakte mannen (eindelijk!) geëerd worden met een monument. Door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen kan de onthulling zoals we die voor ogen hadden (met nabestaanden van alle opgepakte mannen) niet doorgaan. We vertrouwen dat het dit najaar alsnog kan, want het monument is inmiddels gereed.

Graag nodig ik je uit vandaag toch even stil te staan bij de tragedie die ons dorp 76 jaar geleden trof en waarvan de naweeën nog in menig gezin te voelen zijn.

Misschien wil je zelfs een razziaslachtoffer in je hart sluiten op het digitaal monument door het plaatsen van een virtueel hart.

Wanneer je klikt op één van de namen, wijst het verder vanzelf. Een bericht in het gastenboek achterlaten kan ook.

Dank voor je aandacht. Wij mogen nooit vergeten wat dit heeft betekend in ons dorp, in onze gezinnen, in ons persoonlijke leven.

Anja van der Starre

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

2 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Merwederazzia, 16 mei 1944”

  1. Ook op deze pagina wil ik Anja bedanken dat zij al die (jonge) mannen een gezicht heeft gegeven! Je bent een topper!

  2. Ik heb weer herdacht, een hartje geplaatst bij een familielid, enz. Dit hoef niet genoemd te worden, maar wel wat bij mij op kwam, dat Anja van der Starre een groot compliment verdient voor al haar, ook originele werk dat ze verricht om de gedachten aan de Merwedegijzelaars in leven te houden. Een dochter met een monument ook voor haar vader. Chapeau en dank.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld