INGEZONDEN BRIEF: Levensloopbestendige woningen

Hebben meer mensen interesse voor de bouw van levensloopbestendige huizen voor 60-plussers? (© Luchtfoto Nicky Cleuren / Sliedrecht24)

Wij lezen regelmatig de berichten van de Gemeente Sliedrecht over de “toekomst woonvisie” omdat wij op zoek zijn naar een “levensloopbestendige woning”.

Op 14 januari lezen wij weer een bericht over de analyse van toekomstige woningen, en helaas, zoals we vaker lezen, heeft men het weer over ” het vooral te kort aan midden en hoger segment koopwoningen.

Met het te kort aan middensegmenten zijn wij het helemaal mee eens, bij de hogere segmenten zetten wij toch een vraagteken.

Maar wat wij in elk bericht missen zijn “bungalows/chalets voor de 60 +’ers oftewel levensloopbestendige woningen”.

Volgens ons en vele om ons heen (wij zijn zelf 60+ers) is dit een enorm groot gemis.

Dit blijkt ook uit ervaringen van onze doelgroep.

Als er al eens een bestaande bungalow te koop komt te staan zijn er zomaar 30/40 belangstellende en schiet de prijs naar een belachelijk bedrag.

Met het realiseren van bungalows/chalets zou er ook meer doorstroming op gang komen van bestaande (meestal) middensegment koopwoningen waar nu veel 60+’ers in wonen.

En dan niet een stuks of 6 van deze woningen in een nieuw te bouwen woonwijk maar veel meer voor een betaalbare prijs.

Bouwgrond is helaas duur maar door goedkoper te gaan bouwen, denk aan “houtskeletbouw” met een stukje grond erbij (hoeft voor de meeste 60+ers niet groot te zijn) zal er, zo denken wij, enorm veel belangstelling zijn.

Kijk eens op vakantieparken daar staan prachtige levensloopbestendige bungalows waar menigeen heel graag in zou willen wonen!

“Niet alle 60+’ers willen in een appartement”

Wij hopen dat u als gemeente onze visie op wonen voor 60+’ers, maar ook voor hen die gelijkvloers willen wonen vanwege gezondheid of slecht ter been, mee wilt nemen en/of onderzoeken.

De woningnood is hoog, wij horen graag uw reactie.

Deze brief is al eerder naar de gemeente gestuurd.

Men heeft daar positief op gereageerd, en geeft aan op dit moment meerdere doelgroepen te bekijken waaronder ook de groep senioren die zoals als men aangeeft alleen maar groter gaat worden.

Echter de gemeente geeft ook aan dat het grootste probleem is ” gebrek aan bouwgrond/locatie” en dat ze daardoor kiezen voor appartementen want dat zijn dan meer woningen op minder oppervlakte.

Begrijpelijk maar toch, zo heeft de grote groep 60+ers dus geen keus in gelijkvloers wonen.

Ook heeft de gemeente aangegeven dat het misschien een optie is om zelf het heft in eigen handen te nemen door bv. een CPO of een coöperatie op te zetten, dus van begin tot eind met een groep geïnteresseerden levensloopbestendige woningen te gaan bouwen.

U mag reageren op dit onderwerp, graag zelfs, want wij zijn benieuwd hoe u over het onderwerp “levensloopbestendig wonen” denkt.

De 60+ers,
M. v. Andel

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

8 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Levensloopbestendige woningen”

 1. Het lijkt wel of er 2 politieke werelden zijn.

  1. De eerste wereld. De wereld van het gemeentebestuur. Gisteravond werd voor de gemeenteraad door het college een voorlichtingsavond gehouden . Geen discussie ; alleen voorlichting. Het ging over de omgevingsvisie. Ik kan het ook niet helpen : dat ding heet zo. Door bewoners die niet weten hoe ze toegang krijgen tot zo’n vergadering ( je moet achter de computer kruipen ) wordt dit niet gevolgd . Terwijl het een super belangrijke vergadering was. Ik schat dat slechts een handjevol bewoners die vergadering hebben gevolgd. In die vergadering werden meer dan 10 locaties genoemd waar gebouwd zou kúnnen gaan worden. Ik noem een voorbeeld. ABB gaat verhuizen van de Molendijk naar het Stationspark en er komt dus in principe ruimte vrij. Maar dit soort vergaderingen gaat alleen maar over aantallen. Er móeten volgens het college 1250 extra woningen komen in bestaand Sliedrecht en er móeten 1250 woningen komen ten noorden van de spoorlijn richting Wijngaarden. De onderbouwing van die aantallen is nooit gekomen.

  2. De tweede wereld bestaat uit de Sliedrechtse bevolking . Er is vooral behoefte aan een bepaald soort woningen ( starters, ouderen, huurwoningen , goedkope koopwoningen ) maar de gemeente blijft volhouden dat er voor het midden en hogere segment gebouwd moet blijven worden. Zoals dat de afgelopen jaren is gebeurd. Maar de import was vorig jaar groter dan het vertrek uit Sliedrecht. En dhr. Of mevr Van Andel zit met concrete vragen . namelijk of een woning voor ouderen ook iets anders mag zijn dan een appartement ? Voor wie moeten we eigenlijk bouwen ? Met dat soort vragen zit de bevolking.

  Hoe krijgen we nou die werelden bij elkaar ?
  Ik heb die vraag gisteravond vanuit de hele gemeenteraad niet gehoord.
  Dat komt omdat men zich keurig aan de door het college uitgestippelde procedure houdt. Eerst “visies” en dan zien we later wel wat de praktijk is.

  Zo laat de raad zich mangelen tussen college en bevolking.

  Wie doorbreekt dit ?

 2. Wat ik me afvraag is of er een overzicht bestaat waarin is aangegeven:

  1. Hoeveel ouderen wonen nu, naar eigen mening, in een te groot huurhuis.
  2. Hoeveel mensen wonen er nu, naar eigen mening, in een te groot koophuis.
  3. Hoeveel mensen zijn daarmee echt geïnteresseerd om kleiner te wonen.
  4. Hoeveel mensen vinden het daarbij niet erg om in een flat te wonen met een balkonnetje (altijd te klein).
  5. Hoeveel mensen willen graag een echte kleinere woning met een fatsoenlijk tuintje of balkon van minimaal 25 m2.
  6. Hoeveel mensen laten dan een grote(re) woning voor startende gezinnen achter.
  7. Hoeveel heeft gemeente of rijk ervoor over om mogelijke hogere huur te compenseren.

  Alleen dan weten we de echte bouwwens. Wat nu gebeurt is alleen economisch: veel duurdere woningen waar ouderen geen interesse in hebben en waardoor starters geen kans maken op een huis.

  Bestaat zo’n lijst per plaats eigenlijk?

 3. Is inderdaad een goed plan. Nederland krijgt steeds meer senioren en op die manier komen er ruimere woningen beschikbaar hetgeen goed is voor de doorstroom, zodat starters ook aan bod komen. Ik heb zelf ook interesse in zo’n levensloop bestendige woning,maar helaas zijn er bijna nooit betaalbare kavels te koop in Sliedrecht en directe omgeving.

 4. Wij zijn het helemaal met u eens. Ook wij zijn op zoek naar een levensbestendige woning. In Papendrecht en Hardinxveld komen er een aantal. Maar veel te weinig om in alle behoeften te voor zien.

 5. Zeker een goed idee!
  Het zou een verloop betekenen.
  Dus veel jongeren die een eerste huisje willen en kunnen kopen hebben dan meer kans.
  Vooral Sliedrechtse jongeren, die hier graag willen blijven.
  Watertorenterein zou ideaal zijn!

 6. Best jammer dat dit alleen over koopwoningen gaat. Of lees ik niet goed? Want van een eengezinswoning verhuizen naar een appartement levert ons ruim € 200 meer huur op! Dus evengoed niet te betalen, dus geen optie.

 7. Mooi artikel. Wat jammer toch dat het watertorenterrein in handen is van een projectontwikkelaar….

 8. Geniaal idee. Er zijn zovelen, betaalbare levensloopbestendige bungalows. Een goed plan wat niet veel hoeft te kosten, en waar heel veel vraag naar is

Plaats een reactie

*=Verplicht veld