INGEZONDEN BRIEF: Ik schreef teksten…

Naar aanleiding van berichten in de media heb ik als “dorpsdichter/Sliedrechtse Loesje” besloten toch een reactie te geven op mijn kalkwerk. Peter Donk beschreef dit al in zijn column, ik wil inderdaad iets communiceren en Sliedrecht een beetje mooier maken.

Nog géén maand geleden werd ik gebeld door een vriend, het ging niet goed met hem en ik  heb hem nog meegegeven dat hij een enorm mooi mens was, ook al zag hij dit zelf niet.

(Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Twee dagen later bleek dit gesprek zijn afscheid te zijn. Hij nam zijn eigen leven en liet vrienden en familie achter met verdriet. Na vijftien jaar depressie was het hem teveel geworden, ook al leek hij voor de buitenwereld alles voor elkaar te hebben, met een mooie baan, lieve familie en vrienden. Toch kon hij niet meer. Zijn dood maakt, dat er bij mij oude gedachten naar boven komen. Ergens bespeur ik zelfs wat jaloezie, dat het hem wel lukte en dat hij zelfs nog afscheid nam, ik vind het bizar dat hij dat nog kon. 

Veel mensen begrijpen de impact van een depressie niet, alleen als ze er zelf ervaring mee hebben en dat maakt het moeilijk. De wens om uit deze wereld te stappen lijkt steeds meer te spelen bij (creatieve) mensen en de hulpverlening is vaak minimaal, of komt te laat. Dit las ik terug in een ingezonden brief in het AD, geschreven door D66 lid René de Munck over de grote zorg die er is na een groot aantal zelfdodingen in Sliedrecht. Ook hij maakt zich zorgen om de geestelijke zorg in Sliedrecht. Zelf deel ik deze ervaring en zou graag met dhr. De Munck in contact komen om mijn visie op zorg in Sliedrecht te delen. 

Hoe kom ik er dan bij om van een vreselijk verdriet een mooie goed bedoelde actie te maken? Sinds de plaatsing van de plantenbakken hoor ik veel geklaag over hun uiterlijk. De meesten vinden het vooral “roestbakken” en zien liever de oude baggerkuipen terug. Eerder had ik al bedacht om hier iets mee te doen, bijvoorbeeld de bakken voorzien van Sliedrechtse uitspraken, maar tot nutoe had ik niets gedaan met mijn plannen en ideeën, vooral ook omdat ik nog bezig was met herstellen van mijn depressie. De negatieve reputatie van de plantenbakken maakte ze echter tot het perfecte canvas voor mijn boodschappen.

Gedurende mijn laatste depressie heb ik quotes en uitspraken verzameld, die me ergens raakten. Sommige omdat ze mooi waren, andere omdat er humor in zat, of ze net mijn gedachtengang veranderden. Al deze quotes uit mijn verzameling bereikten echter niemand en dat terwijl uitspraken van Aristoteles, Audrey Hepburn, J.K. Rowling, Morgan Freeman en vele anderen, zo mooi zijn om te delen. 

Aangezien ik zelf weet hoe heftig en moeilijk het is om diep te zitten, weet ik ook hoe onverwachte lieve of mooie teksten iemand soms toch even op kunnen beuren. Net als de gemeente van de zomer heeft gedaan, besloot ik dat mijn boodschap het beste uit zou komen als “green graffiti”. Alleen door gebrek aan dure mallen en een hogedrukspuit, koos ik voor krijt, omdat ik geen schade wilde toebrengen en juist het tijdelijke karakter van krijt mij wel aanstond. In de nacht na het afscheid van de vriend wilde ik de Kerkbuurt op gaan om wat van de spreuken achter te laten.

Dit liep echter wat uit, omdat ik gewoon een wrak was na het afscheid en niet meer de energie had om dit uit te voeren. Vervolgens ben ik een keer gaan oefenen en zette ik in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste vijf quotes neer. Dit werd al opgemerkt, maar om de aandacht van mensen echt te trekken besloot ik om maandag op dinsdag nog een keer een flinke schrijfsessie te doen.

Met een muziekje op en tranen in mijn ogen heb ik voor de plantenbakken gezeten om de teksten te schrijven. Het hurken op die hoogte en het schrijven met een krijtje vraagt wel enige handigheid, dus ik ben uiteindelijk gestopt toen mijn knieën het niet meer zagen “zitten” om nog langer zo onmogelijk te zitten. Ik hoop dat men mijn gift aan de Kerkbuurt waardeert en zou graag (met toestemming) de teksten onderhouden en laten wisselen, zodat het altijd weer een vraag is wat je op de Kerkbuurt gaat vinden (naast wat lege panden 😉).

De ondernemersvereniging mag dan ook contact opnemen via onderstaand e-mailadres. Mijn doel is denk ik wel bereikt, want al heb ik met mijn huidige actie maar één persoon kunnen bereiken door een glimlach of een goede gedachte, dan is mijn plan geslaagd. Laten we met elkaar de wereld een beetje mooier maken. 

Veel liefs, 
Lies Drecht 
liesdrecht[at]baggerbanaan.com 
Instagram: lies_drecht 

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

12 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Ik schreef teksten…”

 1. Wauw ik heb er juist vanavond met veel plezier over gesproken op een verjaardag. Geweldig leuk idee en ze worden goed gelezen!

 2. Ik reed van de week naar mijn werk vroeg in de ochtend, het eerste wat mij opviel waren de teksten, ik dacht ooh wat mooi en wat een wijze teksten ook, er zullen heel wat mensen zijn die geraakt worden door deze teksten of wellicht nadenken over wat het betekend, ik heb zelf ook een depressie gehad en hecht mij aan belaalde teksten en muziek…ik zou zeggen ga zo door, je bent een toppertje! 😘

 3. Een verdrietig uitgangspunt, maar laat ze aub staan, dan wel wissel ze van tijd tot tijd …
  Het is toch een heel originele toevoeging aan/op de dijk. Chapeau>>>>>>

 4. Ik ben geraakt door de teksten van Liesdrecht
  Het zal mooi zijn als ze bewaard blijven of inderdaad onderhouden mogen worden,zodat het telkens weer verrast… ze zetten aan tot nadenken en toveren een glimlach op je gezicht. Dank hiervoor.

 5. Leuk al die positieve reacties, hopelijk blijven ze lang zichtbaar op de #Kerkbuurt en de schrijfster, geniet van het leven..

 6. Ik ♡♡ van mensen die initiatief durven nemen. Mooi dat je ondanks je verdriet anderen wilt steunen met je teksten. Ik vind het mooi 🙂
  Heel veel sterkte.

 7. Ik vind je teksten geweldig en hoop ze nog héél vaak te lezen als ik op de Kerkbuurt loop.
  Ik heb ook alleen maar positieve reacties gehoord en gelezen.
  Ik heb er zelfs ééntje als omslagfoto op Facebook.
  Sterkte met je herstel en
  keep up the good work.

 8. Wat een ontroerend mooi en helder geschreven stuk. Vol verdriet, emoties maar toch ook moed en zin om mensen een lach op het gezicht te bezorgen. Inderdaad een oproep om met elkaar er iets mooiers van te maken dan alleen maar negativiteit uitstralen. Bedankt Lies en volhouden!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld