INGEZONDEN BRIEF: Hoogbouw in de polder van Sliedrecht Noord

(Afbeelding uit presentatie – gemeente Sliedrecht)

Op 16 april is een stedenbouwkundig ontwerp gepresenteerd voor Sliedrecht Noord. Dat is het gebied ten noorden van het station waar een nieuwe wijk zou moeten verschijnen . Verbonden met Sliedrecht door het beruchte viaduct, waardoor De Lockhorst gesloopt moet worden. Die race is nog lang niet gelopen, maar dit terzijde.

Bij de start van de plannenmakerij in 2021 ging het om 1.250 woningen. Inmiddels is dat aantal gegroeid tot 1.805 woningen.

Hoe gaat zo’n wijk er nou ongeveer uitzien ? Er werd op 16 april een kaart gepresenteerd. Voor de liefhebber: blz 16 van de presentatie. Daarop zijn verschillende gebieden te zien, variërend van 25 tot 80 woningen per hectare ( ha ).

Er staan ook gebieden met zogenaamde “specials”, waarvan de dichtheid niet omschreven wordt . Nu kan vrijwel niemand zich iets voorstellen bij dichtheid per hectare. Hoe hoog is dat? Hoe dicht bebouwd ? Grofweg is 25/ha een villawijk en 80/ha het centrum van een stad met veel hoogbouw. Hoe krijg je daar een beeld bij ? Meestal laat de presentator daarom een driedimensionale tekening zien om een beetje gevoel te krijgen bij de hoogten.

Dat heeft men nu maar niet gedaan. Want menig raadslid zou geschrokken zijn. Ik herinner me nog een uitspraak van het CDA dat men slechts wat wilde bouwen in ‘de rafelranden grasland langs de spoorlijn’. Het gemiddelde van het plan komt nu uit op ongeveer 50/ha. Grofweg 1.300 laagbouw en 500 gestapelde woningen. Een heel compact stedelijk gebied als Amsterdam IJburg is 70/ha. Het centrum van Ypenburg 68/ha. Er komt dus flink wat hoogbouw in de polder. Althans : dat concludeer ik als niet-stedenbouwkundige op basis van die presentatie

Een vraag aan de gemeenteraad : bent u net als ik ook zo benieuwd naar een eenvoudige driedimensionale tekening? Die hoeft niet zo gedetailleerd te zijn. Grofweg een massastudie, zoals dat heet in stedenbouwkundige termen. Die tekening zit ongetwijfeld ergens in een computer.

Johan Lavooi

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

6 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Hoogbouw in de polder van Sliedrecht Noord”

  1. Mede dankzij dit soort nimbyisme zit de woningmarkt helemaal vast. We proberen nu de, magere, stukjes groen die we hebben in Sliedrecht, zoals het Dreespark, te bebouwen. Niet doen. Lekker uitbreiden in het noorden, waar gigantisch veel ruimte is.
    Ik weet niet in hoeverre er voorzieningen, zoals een supermarkt, gepland zijn, want met goede voorzieningen wordt de oude dorpskern natuurlijk juist ontlast. Aversie tegen het verkopen van huizen aan niet-Sliedrechters vind ik ook een vreemde stellingname. Dit is een landelijk probleem en moet opgelost worden. Sliedrecht kan en moet daar aan bijdragen. En dat kan alleen door het bouwen van huizen. Lekker doen dus, met een flink aandeel starterswoningen.

  2. “Maar Sliedrecht zit zó vol, veel te vol”, aldus een reactie. Maar wordt dat niet erger als je meer bouwt? Als er een kleine 2000 woningen bijkomen en die komen, via dat bewuste Ecoduct, ook nog hier winkelen naar school etc. dan wordt het nog voller.

    En er gaan natuurlijk in Noord niet alleen Sliedrechters wonen die een huis achterlaten in het ‘oude’ deel, dat vervolgens wordt afgebroken en plaats maakt voor groen. Dacht het niet. De koopwoningen zijn vrij te koop door een ieder en de huurwoningen worden voor 60% toegewezen aan niet-Sliedrechters.

    Nee, die bouw zorgt voor duizenden extra inwoners met duizenden extra auto’s. Kan een keuze zijn maar dan niet zeggen dat de bouw is bedoeld voor Sliedrechters en dat het in Sliedrecht minder vol wordt.

  3. Het wordt toch hoogste tijd dat we dat laagwaardige grasland eens echt gaan benutten voor zaken die van meer maatschappelijk nut zijn dan paarden. Mooie woningen in alle segmenten en een ruim en luchtig opgezette woonwijk: laat maar komen. En daar mag best wat ‘hoogbouw’ à la de Vivaldilaan etc tussenzitten.

    We hoeven écht niet elke vierkante centimeter tussen het station en de wetering vol te bouwen, maar Sliedrecht zit zó vol, veel te vol,
    en er is simpelweg ademruimte nodig.
    Wellicht kunnen we zelfs naast bebouwing wat hectares grasland vullen met bomen en recreatieve natuur, zoals het Lingebos.

  4. Kees Visser, hoe wil je het zicht vanuit de polder naar die foeilelijke 10 hoog flats verbeteren door aan de andere kant van de spoorlijn ook nog eens hoogbouw te realiseren?
    Die lelijke hoogbouw “kruipt” dan steeds verder de polder in, dus gewoon een verslechtering.

  5. Als de heer Visser zich er wat meer in verdiept, dan ziet hij dat er juist geen natuurlijke overgang komt ! Behalve in de noord-west hoek.
    Hoe donkerder de kleur, hoe hoger de bebouwing ( wat blauw betekent is voor mij niet duidelijk ) .
    Ik begrijp dat u ook behoefte heeft aan een duidelijker tekening van massa-studies. Die zullen er ongetwijfeld al zijn. Want de projectontwikkelaars moeten laten weten of ze er brood in zien.

  6. Zo, jij bent wakker Johan. Heel scherp. Dit zou wel eens een ‘eye-opener’ voor de raad kunnen zijn (hopelijk).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld