(© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Deel 1.
Gemeente Sliedrecht ,die de motie’’ Naar een PFAS vrije samenleving” niet mee wilde indienen op het congres van de VNG slaat daarmee volledig de plank mis.
Het argument was, dat dit geen taak van de gemeente zou zijn. Maar een gemeente moet toch zorgdragen voor een veilige leefomgeving? Het huidige bestuur van onze gemeente wil dit dus blijkbaar niet. Dit is heel gek want de gemeente heeft ,samen met andere gemeenten wel Chemours gedagvaard. Het argument was dat o.a. PFOA percelen die bij de Gemeenten in eigendom zijn verontreinigd zijn geraakt, en dat aan de uitstoot van PFOA gezondheidsrisicos zijn verbonden. De gemeenten eisen schadeloosgesteld te worden. Ze hebben schade geleden doordat ze gronddepots voor vervuilde grond hebben moeten aanleggen en vervuilde grond hebben moeten afvoeren, aldus de dagvaarding. De gemeenten zijn in het gelijk gesteld. Reeds in 2018 heeft Gemeente Sliedrecht het bedrijf Chemours verzocht om de veroorzaakte bodemverontreiniging te saneren.
Dat de gemeente een motie niet mee indient is gek, maar dat ze nu willen gaan bouwen in de polder zonder dat de bodem gesaneerd is kan niet. Het plan is om gewoon de PFOA die nu vooral in de bovenste 10 cm zit, om die gewoon te begraven. Het gevolg van al dat geroer in de grond is dat de PFOA in het grondwater en in de sloot terecht komt. Dit is gewoon verboden. Er is een Europeese kaderrichtlijn water die dit verbiedt. Het slootwater wordt gedronken door het vee, en hier gaat dus een extra vervuiling aan toegevoegd worden.
Dus eerst eis je (en terecht) dat Chemours de grond reinigt, en vervolgens ga je bouwen alsof de grond niet vervuild is. En dit is wat gebeuren ten behoeve van de bouw van het asielzoekerscentrum. Maar waarom niet eerst saneren? Er is een mogelijkheid om dit te doen met behulp van een gewas(vezelhennep) . Gewassen nemen PFOA op , zie ook het resultaat van het moestuinonderzoek, en vezelhennep doet dit het best. Vervolgens gebruik de stengels als circulaire bouwstof en het blad met de PFOA verbrand je bij zeer hoge temperatuur.
Wat er nu gaat gebeuren is onomkeerbaar. Wat er nu aan PFOA geconcentreerd in de toplaag zit, en waar je makkelijk hennep op kan telen, die PFOA ga je begraven en uit laten lopen naar het grond en oppervlaktewater.
In de dagvaarding aan Chemours staat ook dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er enorme gezondheidsrisico’s bestaan. Bijvoorbeeld dat bij 2 van de 7 vrouwen die blootgesteld waren aan PFOA, babys geboren zijn met afwijkingen, en significante toename van sterfte door verschillende soorten kanker. Dit in schril contrast met het Nederlandse RIVM, die vind dat het wel meevalt.
Piet Smits
agrarisch ondernemer
Bedankt Piet voor deze verhelderende uitleg dat is hard nodig