INGEZONDEN BRIEF: Het dorp

(Foto gemeente Sliedrecht)

“Het dorp, ik weet nog hoe het was”. Een zin uit het mooie lied Het Dorp van Wim Sonneveld. Ik weet ook hoe het ooit was. Een dorp. De laatste decennia uitgroeiend tot een dorp met stadse fratsen.

Ik zou zelfs willen zeggen dat de plannen die er nu liggen megalomaan zijn. Niet passend bij een dorp als Sliedrecht. Het college trekt mijns inziens een veel te grote broek aan.

De Noord-Zuid verbinding bijvoorbeeld. Een weg die via de Lijsterweg dwars over de Korfbalvelden en de Moestuinen komt te liggen. Via het huidige zwembad. Dus de Korfbalclub Merwede kan zijn biezen pakken en we raken het zwembad kwijt. Kost allemaal niks natuurlijk. Maar daar krijg je wel een mooie asfaltweg inclusief betonnen bak voor terug.

Terwijl we ook nog een grote voetbalclub hebben die smacht naar goede accommodatie. Een eventuele verhuizing gaat nog minimaal 5 jaar duren. De kantine piept en kraakt. Het veld moet voor tonnen worden gerenoveerd. Misschien dat daar beter het geld in gestoken kan worden dan in het megalomane project van de nieuwe verbinding?

Kunt u mij ook eens uitleggen wat het nut en de meerwaarde zijn van deze verbinding? Sluipverkeer dat de file op de A15 wil ontwijken?

En college, dit gedeelte werd toch ook de groene long van Sliedrecht genoemd waar niet aan getornd mocht worden? Geen woningbouw en dergelijke? Wat groen is moest toch groen blijven?

Er is volgens het te downloaden document op sliedrechtbouwt.nl al gekozen voor de variant Parkverbinding. Gek genoeg de duurste variant die alle sportverenigingen treft. Kosten dezes voor de gemeente: 35% (= 11 miljoen) En dan zijn we er nog (lang) niet. Hier komen de kosten van de inrichting, het verplaatsen van de verenigingen en het verplaatsen van het zwembad nog bovenop.

Wellicht kan iemand vanuit het college mij vertellen wat de kosten zijn die hiervoor beraamd zijn? Want die 65% subsidie vanuit de overheid is natuurlijk hartstikke mooi, maar alle verdere hierboven genoemde kosten, hoe worden die gedekt?

Er gaat gebouwd worden in Noord. Daar moeten nieuwe woningen komen als Sliedrecht de bouwopgave wil halen voor 2030. En er zijn woningen tekort. En

van mij mag er in Noord gebouwd worden. Maar moet dat gepaard gaan met een megalomaan Noord-Zuid project dat vele tientallen miljoenen moet gaan kosten en verenigingen en het zwembad treft?

Ik zeg nee. En vele inwoners met mij. Waarom kan er vanuit Noord geen andere ontsluiting gemaakt worden? Is dit een prestigeproject van wethouder Spek en het college?

Bezint eer gij begint. Want Sliedrecht is een dorp en we hebben hier al stadse fratsen genoeg.

Als de meerderheid van de inwoners mordicus tegen is, gaat het dan toch door? Zoals het kabinet, we negeren de oproepen want wij weten het beter?

En we weten allemaal hoe het met dat kabinet is afgelopen….

Alex Bakker

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Het dorp”

 1. Nee, tegen al dat slechte wat men in het gemeentehuis bedenkt. Ze willen gewoon hun zin…
  Inwoners pik het niet! Dit gaat echt veel te ver!
  Grijp in voor het te laat is! Gedane zaken kunnen keren, maar dat kost dan maar geld!
  Beter dan dit allemaal door te laten gaan.
  De enige die hier financieel winnen zijn de burgemeester en wethouders!
  Raad sta achter de mensen, uw kiezers!

 2. Kunnen inwoners niet hun stem laten horen tijdens raadsvergaderingen? De eerstvolgende is a.s. dinsdag om 20.00 uur in de Lockhorst.

 3. Er is al genoeg ellende in Nederland en rondom Sliedrecht. Waarom niet eerst alles afmaken waar nog steeds niet aan begonnen is? Voor de winkels moeten we al uitwijken naar Papendrecht, moeten we daar straks ook gaan sporten en zwemmen? Sliedrechtse gemeente ga jullie schamen, groen moet wijken voor woningen, is dit wat wij willen? Nee zeker niet.
  Even alle padden en kikkers vangen, zodat we daar een fijn AZC neer kunnen zetten wat ons een flink bedrag oplevert? Waanzin. Moet nog maar zien of het allemaal gerealiseerd gaat worden, ik hoop van niet. Sliedrecht holt achteruit, loop me al jaren te ergeren aan het weinige onderhoud aan het groen in Sliedrecht. En dan nog trots zijn als er miljoenen overblijven aan het eind van het jaar!

 4. Mooi geschreven, we zouden het groene hart moeten behouden, voor de gezondheid van iedereen. Maar ja het grote geld lonkt. Kijk maar even op “sliedrecht koersvast vooruit” . Hier kun je op de website van Je-vastgoed lezen dat sliedrecht”verkocht” is, jawel. Locaties die dit bedrijf verkoopt zijn agrarisch en niet bestemd voor woningbouw maar ze helpen je ook gelijk om het bestemmingsplan aan te passen. De huizen die in Noord gebouwd gaan worden zijn niet voor onze kinderen, dat weet inmiddels toch wel iedereen. Wijngaarden heeft een klankbordgroep en de inwoners van wijngaarden zijn ook fel tegen deze plannen. Inderdaad, koppen bij elkaar en je stem laten horen. Vanavond kan dat, in de Lockhorst.

 5. Er is werkelijk geen enkel project waar de inwoners achter kunnen staan getuige het verzet. Met al die plannen, logisch voor een bestuur dat er iets van wil maken, worden door het college EN de Raad een aantal grote fouten gemaakt:

  1. Het plan vrijwel geheel overdragen aan een project bureau dat Sliedrecht niet eens kent.
  2. Idiote termen gebruiken waar mensen schamper over lachen als Groene Long etc.
  3. Dit is eigenlijk 1 en dat is: communicatie en schijnmedezeggenschap van de inwoners en daarmee nooit reageren op goed bedoelde aanpassingsvoorstellen.
  4. Vergeten dat je een dorp bent.
  5. Geen uitleg over staking bouw Watertorenterrein en Winklerplein en van die fouten leren.
  6. Rare opmerkingen als: omgevingsplan verandert maar dat is te moeilijk om uit te leggen ofwel onderschatting van het denkvermogen van de inwoners.
  7. Net doen alsof sociale huurwoningen geen autobezitters zijn omdat dat beter uitkomt.
  8. Als Raad niet even langs de groepen inwoners op bezoek gaan om de problemen aan te horen.
  9. Negeren dat Sliedrecht (ook wel PFAScity genoemd hoorde ik) hete meest versteende dorp is van Zuid-Holland en bovendien vervuild waarop toch huizen worden gezet.
  10. Aangeven dat we moeten groeien om de voorzieningen te behouden en tegelijk de voorzieningen als een zwembad en een zalencentrum juist afbreken.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan maar noch de Raad (m.u.v. 2 partijen), noch het college leest dit en reageert nooit. Daarmee is mijn bewondering voor al deze functies sterk verminderd. Het blijken toch allemaal MANAGERS te zijn en geen bestuurders.

 6. Ik ben het helemaal eens met de ingezonden brief.
  Misschien kunnen we als inwoners van Sliedrecht de koppen bij elkaar steken om deze onzinnige plannen te verhinderen

 7. Onze wethouder Spek heeft subsidie gekregen (veel te weinig )… van Hugo de Jonge…waarschijnlijk wil de heer Spek minister worden…daarom deze over ijverige plannen…groei Rotterdam, willen we dat meer misdaad, drugs, afrekeningen, molotovcocktails.. kijk naar het nieuws over de stad willen we dat in obs dorp!!???? Nee, nee, nee…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld