INGEZONDEN BRIEF: Geen zorgen over toekomst brandweertoren

De brandweertoren aan de Middeldiepstraat. (Foto Johan Lavooi)

Al sinds ik heb gelezen over plannen om een nieuwe brandweerkazerne te gaan bouwen, maak ik me zorgen over het voortbestaan van de bijzondere brandweertoren. En ook een beetje om de aangrenzende huizen, die tezamen met de toren toch wel een eenheid vormen.

Ondergaat dit gebouw hetzelfde lot als zoveel andere bijzondere of mooie panden in Sliedrecht in de afgelopen tientallen jaren? Ik heb het lot van Stationsweg 2 nog vers in het geheugen . Het is een stukje karakteristiek Sliedrecht. Dat geldt overigens niet voor de later aangebouwde garage voor de brandweerwagens .

Ik had al wat foto’s gemaakt voor een eventuele actie tot behoud van de toren. Maar dat hoeft niet! De SGP/ChristenUnie heeft namelijk dinsdagavond 13 juli 2021 een mooi plan gelanceerd tijdens een vergadering over de Kadernota 2022.

Dat ging over het zoeken naar een locatie voor een nieuwe kazerne. Fractievoorzitter Cees Paas zei het volgende: “Als het gaat om de brandweerkazerne denken we ook gelijk aan een prachtige plek voor een herontwikkeling in het dorp. Een herontwikkeling met bijvoorbeeld voornamelijk starterswoningen met de toren als markant herkenningspunt.”

Als de grootste fractie van de gemeenteraad zich hiervoor sterk gaat maken maakt dat volgens mij in politiek Sliedrecht meer indruk dat een particuliere actie. En men slaat twee vliegen in één klap: behoud historie en jongerenhuisvesting.

De fractie verdient een compliment en een gratis bezoekje op het uitzichtpunt van de toren. 

Johan Lavooi

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

2 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Geen zorgen over toekomst brandweertoren”

 1. Prima idee maar gezien de vele latere aanpassingen aan wegen en parkeerplaatsen in Sliedrecht ben ik bang dat we opnieuw vergeten dat er auto’s bestaan Johan.

  Ik voorzie nu al een parkeerprobleem op een plaats, het brandweerplein, waar vele mensen de auto parkeren, ook uit de smallere achterliggende straten, waar kerkgangers van de vele kerken in de buurt de auto parkeren en waar Kerkbuurt winkelaars eveneens graag parkeren waarna we na enkele jaren vaststellen dat er een parkeerprobleem is.

  Eens dat het een kans is voor jongeren en prima dat er huisvesting komt maar dan graag een ondergrondse garage.

  Aan de andere kant: ik dacht we voor meer groen zouden zorgen in de toekomst? Misschien een tussenvorm? Veel groen, parkeerplaatsen onder de grond en daarboven speelplaatsen?

  Maar misschien is het beter te wachten op een flitsend onderzoek waarbij de uitkomst al bijvoorbaat vaststaat en dat toevallig overeenkomt met de wensen van het college?

  Ik vind het overigens wel jammer dat we redeneren dat ‘als de grootste fractie het ergens mee eens dat het dan gebeurt’. Dat is geen meerderheid, klinkt niet democratisch.

 2. Het ligt voor de hand de toren aan te laten wijzen als gemeentelijk monument. Mijn zegen heb je.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld