INGEZONDEN BRIEF: Dictatoriale leiding

Het betreft: dictatoriale leiding inloop van Yulius/gemeente in voormalige Groen van Prinsterer (GVP).

De voormalige Groen van Prinstererschool aan de Frans Halsstraat. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De inloop van yulius en de gemeente, kent een leiding van twee vrouwen die menen dat zij alleenheerser zijn over de bezoekers, die voor 90 % bestaat uit GGZ gerelateerde cliënten. Deze twee leidsters leggen een sterk paternalistisch en dominerend gedrag op aan de bezoekers, die overigens veelal niet tot de meest mondige behoren. Kennelijk menen zij dat mensen met een psychische ziekte benadert dienen te worden op een denigrerende wijze.

Alles wat daar gebeurt moet volgens de normen en waarden van deze leidsters geschieden en enige inspraak of overleg is totaal niet aan de orde. Zij wensen zich overal mee te bemoeien ook met conversaties tussen bezoekers onderling. Zij zouden wel geschikt zijn voor begeleiding van patiënten van ‘Philadelphia’ een inrichting voor geestelijk gehandicapten. Die kunnen ze zonder tegenpraat overheersen.

Geregeld komt het voor dat er iemand even met ze mee moet komen ‘voor een gesprekje’ met deze twee dictators, daar er weer es iets niet volgens hun ‘dictaten’ is verlopen. Ook komt er dan soms hun leidinggevende erbij en zit zo iemand dan tegen drie van die lieden die ‘zes handen op een buik’ zijn en dus 3 tegen 1 ! hoe laf kan het zijn! Zelfs in de rechtspraak heeft een ‘beklaagde’ nog bijstand in de vorm van een advocaat… met deze onfrisse praktijken pogen die twee alles onder controle te houden en meermaals is iemand zo weggestuurd. Als iemand net een beetje meer intelligentie heeft dan een gebakken ei, heeft deze niets te zoeken in die inloop. Als je een beetje meer verstand hebt dan gemiddeld wordt je als bedreiging gezien, daar je dan lastige vragen kan stellen.

Iets wat buitengewoon schandalig is, is de bejegening van beide potentaten: zij leggen een buitengewoon hautaine en op vernedering gerichte houding aan de dag, gericht op intimidatie van hun ‘ondergeschikte’ ! Hun verbale attitude is volkomen onaanvaardbaar; zij wensen de bezoekers veelal te bejegenen als ware het kinderen. Ik heb me een tijd sterk ingehouden maar dat nooit meer: mij hoeven ze niet weg te sturen, ik blijf zeker weg, mede om ongelukken te voorkomen, want ze zaaiden geregeld een enorme woede en felle haat bij mij, met hun schandalige bejegening. Zij staan niet tussen de mensen zoals dat wel in een andere inloop het geval is, maar zij willen boven iedereen staan met hun misplaatste trots en ‘ziekelijke heers en beheers’ benadering. Echt walgelijk!

Hun indoctrinatie en ‘regels’ hoort feitelijk meer in Noord Korea thuis…

Tevens wil ik hier melding doen van een zeer onverantwoorde actie van hen tijdens een kerstmaaltijd, hetgeen gehouden werd in een bovenetage van een boerenschuur waar ongeveer 40 mensen aanwezig waren. Deze ruimte was slechts via een trap bereikbaar en dan achter een groot stug gordijn waar een persoon tegelijk door kon. Zij hadden daar meerdere olielampen branden en bij een brand incident (zeker niet ondenkbaar) was er geen enkele andere ontsnapping mogelijkheid. Had daar brand uitgebroken, dan durf ik te stellen dat minder dan de helft levend het pand zou hebben kunnen verlaten! Zeer gevaarlijk en onverantwoord gedrag van deze dictators! Ondanks een brandblusser. Uiteraard heb ik ze daar op aangesproken, maar zij praten alles wat zij doen goed.

Alle redelijkheid en overleg zijn volkomen afwezig.

Ben Kura
Sliedrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

4 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Dictatoriale leiding”

 1. Het belangrijkste vind ik dat er binnen de zorg ook positieve dingen benoemd mogen worden. Rond de kerst weten (…) en (…) er toch altijd iets leuks van te maken. Ondanks het krappe budget bezitten hun enorm veel creativiteit en ook uren werk om het mensen naar hun zin te maken en ja…soms gaan er kleine dingen mis. Men zegt altijd ben je het er niet mee eens organiseer dan zelf iets, maar de beste stuurlui staan zelf aan wel.

  N.B. Wij hebben de namen uit de bovenstaande reactie verwijderd.
  Redactie Sliedrecht24

 2. Ik vind het moedig van de briefschrijver Ben Kura.
  Er staat ook onder vermeld, “alle redelijkheid en overleg zijn volkomen afwezig”. Openheid van zaken kan op Sliedrecht24, juist goed!

 3. Kent u locaties van Philadelphia e.a, u schrijft zo negatief over de zorg van deze locaties.
  Alsof deze mensen geen inbreng hebben in hun kleine wereld, waar ze wel gelukkig in zijn.
  De zorg die daar gegeven wordt is zeer professioneel en liefdevol, er wordt eerst gekeken naar de behoefte van de persoon, om vervolgens alles uit de kast te halen om aan die behoefte te voldoen.

  U schat bewoners en zorg veel te laag in, al kun je niet lopen, praten of horen, wil niet zeggen dat je daarom gemanipuleerd, of gedomineerd dient te worden.

  U heeft gelijk als u zegt dat ze daar dan gewoon niets aan kunnen doen, maar daar tegenover staat dat er ouders, verwanten, en zeker de zorg zelf daar scherp op toezien.
  Als u voortaan nog eens zo’n vergelijking wil maken, zie toe dat u een andere groep mensen niet kwetst.

  Ouders van deze zeer kwetsbare mensen.
  Fam J C van Beelen

 4. Besye Ben, is dit de goede plaats om te melden of wil je alleen ventileren?
  Misschien is het beter om contact te zoeken met de verantwoordelijke organisatie en daar deze situatie bespreekbaar maken evt met anderen die het ook zo ervaren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld