INGEZONDEN BRIEF: Chemours

In onze krant van donderdag 7 februari 2019 stond te lezen dat ons Gemeentebestuur met aan het hoofd burgemeester Kolff niets zien in een nieuw bloedonderzoek voor direct omwonenden van Chemours. Ook nu bekend geworden is door EFSA dat de stof GenX 15 maal gevaarlijker is dan werd aangenomen. Nog niet zo lang geleden werd ons beloofd dat er in de nieuwe vergunning van Chemours een uitstoot van enkele grammen zou worden opgenomen.

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemours laat in de kranten optekenen dat zij de uitstoot gaan verminderen tot 99% . Op zich een mooi streven, maar de werkelijke meetresultaten zijn nog steeds niet inzichtelijk voor onze bewoners. Na jaren van onrust op dit giftige dossier leek het de goede kant op te gaan. Vergunningen worden aangepast, de kosten miljoenen euro’s gaat onze Gemeente halen bij de veroorzakers Chemours. De werkelijkheid  is anders lees ik in ons Dagblad AD de Dordtenaar van zaterdag 9 februari 2019 waarin word aangekondigd dat 15.000 kilo GenX afval onderweg is naar Dordrecht.

Door een faillissement in Italie en een weigering van uit de USA (homeland van de company) om het aldaar te verbranden komt er 15 ton extreem zwaar giftige stoffen richting ons eiland. In het krantenartikel stond ook te lezen dat GenX afval in Fayetteville USA geïnjecteerd wordt in diepere aardlagen. Op zich al een spookbeeld om van de rotzooi af te komen. Al jaren maken de bewoners van de Merwedepolder zich zorgen over het risico wat zij lopen. Nu er zo’n grote hoeveelheid zéér giftige stof op de terugweg is naar het bedrijventerrein Chemours gelegen naast onze woonwijk om aldaar voor langere tijd opgeslagen te worden, verwachten wij dat onze bestuurders met de wijkbewoners aan tafel gaan om te bespreken welke risico’s zij opnieuw gaan lopen.

Door een faillissement in Italië is dit ontstaan, welke risico’s lopen al onze inwoners van Dordrecht nu dit goedje nergens meer vernietigd kan worden. Met in het achterhoofd de brand bij Coolrec buren van Chemours verwachter wij een geheel nieuw herschreven calamiteitenplan voor wijk en stad. De wijkbewoners verwachten duidelijkheid en juiste aanpak van ons gemeentebestuur. De politiek in Den Haag en onze Provincie hebben de bewoners al zo vaak in de steek gelaten.

Ook vinden wij dat bewoners met een dik medisch dossier meer dan ooit recht hebben op een gratis bloedonderzoek door het Result Lab van het ASz. Nog even een opmerking richting onze bestuurders, een faillissement kan in Nederland ook zo maar uitgesproken worden.  

Comité Merwedepolder-Oost
Hans van der Slot     
Dordrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

2 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Chemours”

  1. Door de halsstarrige houding van de GGD (DJGD) willen/mogen huisartsen bij bloedonderzoek geen onderzoek op PFOA of GenX laten doen. Terwijl die GGD hier een taak zou hebben om via data dingen uit te sluiten of verbanden te kunnen zien. De gemeenten hebben toch wel wat over de GGD te vertellen? Het wordt tijd dat de gemeentebesturen richting de GGD hun verantwoordelijkheid nemen. Als huisartsen zieke patiënten met bepaalde klachten ook op PFOA laten onderzoeken gaat dat gewoon via de ziekenkostenverzekering. Ook ongerustheid kan zo’n onderzoek wegnemen. We zijn er nog lang niet met Chemours / DuPont

  2. Goed voornemen en bedoeling bij de mens verdwijnt… zodra geld en macht verschijnt……

Plaats een reactie

*=Verplicht veld