INGEZONDEN BRIEF: Boos, verbaasd en verdrietig

Wonen. Het is een hot item als je de afgelopen paar dagen het nieuws hebt gevolgd. Scheefhuurders, woningtekort, tinyhouses, alles kwam aan bod! Super actueel dus. Ook in Sliedrecht. Al sinds jaar en dag roepen onze beleidsmakers, en wethouders, onzin over tinyhouses en allerlei andere kekke oplossingen voor starters. 

In verschillende fasen wordt de Staatsliedenbuurt vernieuwd de komende jaren. (Annimatietekening via Tablis Wonen)

Wat ze echter niet bereid zijn te doen, is het subsidiëren van degelijke, normale, woningen voor starters. Een gebrek aan ruimte zal het niet zijn, gezien er de afgelopen paar jaar zelfs een hele nieuwe wijk is gebouwd. 

Waarom wil de gemeente niet bouwen voor starters? Denkt men dat er een tekort is aan starters? Dan wil ik bij deze graag die gedachte veranderen. Het is simpelweg niet waar. Elk vervallen dijkhuisje dat voor een redelijke startersprijs op de markt komt, gaat gepaard met een waslijst aan potentiële kopers. Het is logisch dat het allemaal starters zijn, gezien de prijsklasse en de kwaliteit (of eerder het gebrek aan kwaliteit) van de huizen. Als je meer dan een startersbudget ter beschikking hebt, kies je simpelweg niet voor dit soort huizen. 

Dan hebben we nog de huurhuizen van de woningbouw. Sociale huur. Als je niet op je achttiende verjaardag meteen hebt ingeschreven bij Tablis, is het vrij onmogelijk om in aanmerking te komen voor een huisje. Punten opbouwen is als je te laat bent met inschrijven heel lastig. De verbouwing van de hele Staatsliedenbuurt, waar minder huizen terugkomen dan er stonden, werkt mee aan de toenemende druk op de huurwoningen-markt. Door minder terug te bouwen in de Staatsliedenbuurt, zullen ook hier starters aan het kortste eind trekken. De gemeente was hier natuurlijk van op de hoogte, en stemde willens en wetens in met dit ontzettend oneerlijke plan. 

Bijzonder eigenaardig blijft het feit dat de gemeente de afgelopen jaren miljoenen (ja, je leest het precies goed) heeft uitgegeven aan bouwprojecten. Dat is ontzettend veel, maar niks daarvan komt ten goede aan de starters. De starter die graag wil huren, nog liever wil kopen. Is men soms vergeten hoe het is om een starter te zijn bij de gemeente? 

Hoe eerlijk zou het zijn als wij jongeren niet alleen maar genoegen moeten nemen met eventuele concepten als tinyhouses? Alle jongeren die hiervoor in de Troelstralaan hebben gehuurd voordat deze werd afgebroken, weten wat een tinyhouse is.

De boosheid zit hem dus in het feit dat er weinig actie wordt ondernomen om jongeren te laten starten op de woningmarkt. Dus bij deze roep ik de gemeente op verantwoording te nemen voor hun jongeren. 

Jeyantha

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Boos, verbaasd en verdrietig”

 1. Wie heeft belang bij kleinere goedkope starters woningen?
  Gemeente niet. Grote huizen leveren meer OZB. Vond het geen taak
  Tablis verhuurt liever 20 duren dan 30 goedkope woningen.
  Project ontwikkelaars verdienen ook meer aan kastelen van huizen.
  Jongeren hebben wel belang maar geen geld.
  Als gemeente Sliedrecht geen geld wil investeren komen er geen aantrekkelijke huisjes voor jongeren en alleenstaanden

 2. Binnenkort verhuist het ziekenhuis en dan staat de huidige locatie leeg, maak daar starterswoningen van. Gemeenteraadsleden luister ook eens een keer naar de mensen die op u gestemd hebben en eens een keer niet naar de projectontwikkelaars, die gouden bergen beloven….. Jullie kunnen nu al aan de slag!

 3. Hoi Jeyantha,

  Ik ben 30 en woon al een jaar of 5 in een huurwoning van Tablis. Kopen is in mijn eentje niet te doen in Sliedrecht. Ik werk fulltime en verdien minimumloon.

  Ik heb besloten Sliedrecht te verlaten en in de regio Rotterdam / Zeeland werk te zoeken en in Zeeland te gaan wonen. Eerst het een dan het ander.

  Zeeland is een goed alternatief, ook gezien de uitstoot van Dupont etc.

 4. Wat een herkenbare brief van Jeyantha. Ook ik maak me al tijden bezorgd over woningen voor jonge mensen. Wat blijkt is dat grote beleggers woningblokken opkoopt om vervolgens te verhuren aan 50-plussers uit Dordrecht.
  En waar zijn alle tienhoogflats woningen naar toe? Ook ik heb veel vragen en lees niets. Waarom heeft Tablis Wonen alleenrecht? Jeyantha, ik hoop dat men heel snel doorpakt ipv alleen maar plannen maakt. Succes en ik strijd graag mee.

 5. Ook vind ik het raar dat als je moeilijk aan een huis kan komen, je bereid bent om ergens anders te gaan wonen, omdat het te lang duurt, voor je in aanmerking komt. Maar dan kunnen de Poolse mensen wel zo terecht inSliedrecht. Dat vind ik heel erg raar.

 6. Vanuit het hart van een zoekende jongere geschreven ! Beste verantwoordelijke doe hier iets mee we mogen niet eindigen in een spookdorp zonder deze jongere. Bravo Jeyantha .

 7. Jeyantha, leuk dat je zo positief reageert op mijn uitnodiging om samen over jouw boosheid en bezorgdheid door te praten! #totsnel

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld