Wekelijks brengt online krant Sliedrecht24 de gemeentepagina. Hier lees je het laatste nieuws van de gemeente Sliedrecht. De onderstaande informatie wordt wekelijks aangeleverd door de gemeente Sliedrecht.
GESPREK GEMEENTEN EN CHEMOURS NA TUSSENVONNIS LEIDT TOT BEGIN VAN AANPAK OPRUIMEN VERVUILING
Na het tussenvonnis van 27 september 2023 hebben de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden verkennende gesprekken gehad met Chemours. Chemours sprak uit concreet iets te willen doen voor de gemeenschap. De gesprekken gingen over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Ook over de vergoeding van schade door de aanwezigheid van de chemische stoffen PFOA en GenX.
Op basis van deze gesprekken ontwikkelt Chemours met de gemeenten een concreet plan. Als eerste gaat dit over het schoon en gebruiksklaar maken van moestuinen en recreatieplas Merwelanden. De gemeenten zien dit als belangrijke eerste stappen.
Moestuinen en zwemplas
De eerste fase bestaat uit een proefproject. We noemen dit een pilot. Hierbij vervangen we de grond in enkele moestuinen. Na dit proefproject is het de bedoeling andere vervuilde moestuinen aan te pakken. Het gaat om de moestuinen waar nu maar beperkt of niet uit gegeten mag worden. Deze eerste fase wordt als proef ingestoken om inzichten op te doen. Zo kan het verdere vervolg zo goed mogelijk verlopen.
Een onafhankelijke externe expert voert de werkzaamheden in samenwerking met de gemeenten en Chemours uit. De gemeenten informeren zo snel mogelijk de direct betrokkenen. Verder worden extra monsters genomen van het zwemwater van de plas Merwelanden. Dit als eerste stap in het weer schoon krijgen van de zwemplas.
Gezonde leefomgeving
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden vinden het belangrijk dat de leefomgeving voor hun inwoners gezond en veilig is. De inwoners mogen rekenen op de inzet van hun gemeente. De gemeenten spannen zich in om zo snel mogelijk tot goede oplossingen te komen voor het opruimen van de vervuiling die is ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX.
Naast de aanpak van de moestuinen en de zwemplas praten Chemours en de gemeenten over verdere acties op basis van het tussenvonnis. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden trekken hierbij gezamenlijk op. Zij hebben samen een rechtszaak lopen tegen het bedrijf Chemours (voorheen DuPont). De reden is de vervuiling van de gemeentelijke eigendommen met PFOA en GenX.
Erkenning
De rechter heeft in het tussenvonnis aangegeven dat Chemours aansprakelijk is voor het opruimen van de vervuiling of, als dat niet mogelijk is, voor het vergoeden van de schade. De uitspraak van de rechter op 27 september 2023 voelt voor de gemeenten als erkenning van hun jarenlange strijd.
TERUGBLIK OP INFORMATIEMARKT ASIELOPVANG GEMEENTE SLIEDRECHT
Op maandagavond 26 februari 2024 was er een informatiemarkt in partycentrum De Lockhorst. Belangstellenden werden geïnformeerd over het te bouwen azc voor 250 asielzoekers in de kom Kweldamweg-Zwijnskade. Naast collegeleden en diverse medewerkers van de gemeente waren ook het COA, de politie en Het Bonkelaarhuis aanwezig. De avond verliep in een goede sfeer. Diverse inwoners deelden hun ideeën om de bewoners van het azc een fijne tijd in Sliedrecht te geven. Ook kwamen zorgen op tafel als het gaat om veiligheid. Ook meldden diverse inwoners zich aan voor de klankbordgroep.
Klankbordgroep
Komende tijd zal de klankbordgroep zich verder buigen over onderwerpen zoals veiligheid en de maatschappelijke inbedding in de Sliedrechtse gemeenschap. Op 24 april zal de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep plaatsvinden. De gemeente zoekt nog naar twee extra leden voor deze klankbordgroep. Hebt u interesse om mee te denken? Meldt u dan aan via azc@sliedrecht.nl.
Tijdspad
De komende tijd volgt er een ontwerp van de asielopvang en zal een start worden gemaakt met het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. In het eerste kwartaal van 2025 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in de asielopvang.
Informatie
Op de website van de gemeente Sliedrecht (www.sliedrecht.nl/azc) is uitgebreide informatie te vinden over de opvanglocatie voor asielzoekers in Sliedrecht. U vindt hier veelgestelde vragen, nieuwsberichten en andere informatie over de asielopvang.
Deel uw vragen, ideeën, zorgen en suggesties
Heeft u vragen, ideeën, zorgen of suggesties met betrekking tot het AZC? Neem contact met ons op via azc@sliedrecht.nl.
SAMEN NADENKEN OVER DE TOEKOMST VAN SLIEDRECHT: HET VERHAAL OVER DE NOORD-ZUIDVERBINDING
Sliedrecht groeit en er zijn meer huizen nodig, dat is voor niemand een verrassing. Daarom komt er een nieuwe wijk boven de A15 en Betuwelijn, met ruimte voor minstens 1750 huizen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe wijk goed verbonden is met de rest van Sliedrecht? Daarvoor was er een plan bedacht voor een nieuwe verbinding over de snelweg en het spoor. In het gebied waar de weg komt, liggen nogal wat (sport-)verenigingen en een zwembad. Ook is er een groep inwoners die ‘geraakt’ wordt door de verbinding. Daarom vroeg de gemeente (sport-)verenigingen en inwoners om mee te denken. Met resultaat, dankzij de inbreng van alle partijen ligt er nu een voorkeursvariant.
Iedereen kon meedenken
Projectleider Frans van Deursen: “Vanaf het begin wilden we als gemeente Sliedrecht dat iedereen kon meepraten over ons plan voor de Noord-Zuidverbinding en de toekomst van Sliedrecht. Daarom organiseerden we, soms ook op uitnodiging, vijftig gesprekken waar mensen vragen konden stellen en zelf ook met ideeën kwamen.” Na de diverse gespreksrondes verwerkte de gemeente alle feedback, werkte ideeën verder uit en beantwoordde de nodige vragen. Dankzij dit proces werd het een steeds beter plan. Voor Sliedrecht, van Sliedrecht.
De eerste bijeenkomst: eerst twijfels
In het begin hadden de bewoners en verenigingen twijfels over de nieuwe weg. Ze maakten zich zorgen over meer verkeer en dus onveiligheid, het verlies van natuur en ze waren bang wat er met hun sportclub of vereniging zou gebeuren.
Van Deursen: “In de eerste bijeenkomst lieten we drie plannen zien voor de nieuwe weg: een tunnel, een smal viaduct, en een breed viaduct. Over die drie plannen konden mensen hun mening geven. We kregen heel veel nieuwe en goede ideeën. Daardoor hadden we na die bijeenkomst negen nieuwe voorstellen. Die nieuwe voorstellen bekeken we met veel aandacht, en daarmee maakten we de plannen beter.”
De tweede bijeenkomst: laten zien wat er gedaan was met de feedback
Daarna werd er een tweede gespreksronde georganiseerd. Tijdens deze ronde liet de gemeente zien hoe alle feedback van de bewoners en verenigingen de plannen verbeterd had. Ook vroeg de gemeente andere organisaties zoals Prorail, het Waterschap en Rijkswaterstaat om hun mening. In totaal hebben 17 verschillende verbindingsvarianten op tafel gelegen. Met het belangrijkste doel: behoud van alle voorzieningen voor Sliedrecht, inclusief een nieuw zwembad.
Het eindresultaat: een plan voor iedereen
Na veel praten, luisteren en steeds aanpassen, kon de gemeente in september 2023 laten zien hoe het plan geworden was. Meer dan tweehonderd mensen kwamen naar de presentatie van de voorkeursvariant. Van Deursen: “Het definitieve plan laat zien dat we goed geluisterd hebben. De nieuwe verbinding is veilig voor fietsers en voetgangers, en zorgt ervoor dat auto’s de nieuwe wijk goed kunnen bereiken. Ook vind je in het vernieuwde gebied een groen park waar iedereen kan genieten. En uiteraard hebben we gezorgd dat alle sportclubs en verenigingen een plek krijgen. We hebben in Sliedrecht laten zien dat als we echt met elkaar meedenken, er iets beters kan ontstaan, waar het hele dorp profijt van kan hebben. En de komende twee jaar willen we samen met de bewoners en verenigingen het plan nog verder verbeteren. De Noord-Zuidverbinding is meer dan alleen een nieuwe weg: het is een voorbeeld van hoe je samen iets goeds kunt doen voor het dorp.
BIJEENKOMSTEN
In gesprek over de Noord-Zuid verbinding en Sliedrecht-Noord tijdens weekmarkt
- 13 maart: 13.30 tot 16.30 uur
Wilt u meer weten over deze bijeenkomsten?
Op de website www.sliedrecht.nl staat meer informatie.
BUITEN BEZIG IN SLIEDRECHT WEEK 10
Wegomleidingen
- Aanleg riolering Vogelbuurt, zijn de volgende wegen afgesloten.
-Eksterstraat van woensdag 14 februari t/m woensdag 6 maart.
-Zwaluwstraat t.h.v. nr. 14 t/m 26 van maandag 19 februari t/m vrijdag 8 maart.
-Zwaluwstraat t.h.v. nr. 1 t/m 9 van maandag 26 februari t/m vrijdag 8 maart
-Tuinfluiterstraat van maandag 4 maart t/m dinsdag 20 maart. - Stationspark 2 in fases afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 5 april
I.v.m. herstraatwerkzaamheden. - Elzenhof (westelijk deel nr. 141 t/m 210) in fases afgesloten van maandag 12 februari t/m dinsdag 21 mei
I.v.m. herstraatwerkzaamheden. Via Elzenhof 180 is een doorsteek naar nummer 196 gemaakt, zodat de woningen bereikbaar blijven. - Hoofdrijbaan in De Horst werkzaamheden van maandag 12 februari t/m vrijdag 26 april
I.v.m. aanleg warmtenet voor huisaansluiting wordt in delen de weg opgebroken, doorgaand verkeer blijft wel mogelijk. - Fietspad langs Parallelweg vanaf de Calandstraat tot viaduct onder het spoor(Ringersstraat) afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 26 april
I.v.m. uitleggen en lassen pijpleiding t.b.v. het warmtenet. - Wekelijkse afsluiting Burg. Winklerplein
Voor de weekmarkt is er iedere week een afsluiting van de westelijke verbindingsweg.
DRECHTSTEDENGEMEENTEN ZETTEN SCHULDENRUST CENTRAAL
De Drechtstedengemeenten gaan voor een snellere en betere schuldhulpverlening. Door het convenant Lokale Overheid te ondertekenen bieden de gemeenten inwoners snellere schuldenrust en perspectief. Het convenant regelt dat de gemeente in haar rol als schuldeiser in principe altijd meewerkt aan schuldregelingen.
De gemeente kan naast schuldhulpverlener ook schuldeiser zijn. Het is belangrijk dat de incasso van vorderingen door gemeenten uniform en op een sociaal verantwoorde manier gebeurt. Dit betekent ook dat er bij kwaadwillende fraude een andere afweging kan worden gemaakt.
De NVVK, de vereniging van financiële hulpverleners, heeft een convenant voor overheidsschuldeisers opgesteld. Met de ondertekening van het convenant werken de Drechtstedengemeenten aan een snellere en betere schuldhulpverlening. Het convenant bevat onder andere de volgende afspraken:
- Tijdelijk pauzeren van de incassomaatregelen voor inwoners die aankloppen bij schuldhulp.
- Bij voorbaat akkoord gaan met betalingsvoorstellen die de schuldhulpverlener doet.
Peter Heijkoop, voorzitter van het dagelijks bestuur van GR Sociaal: ‘Schuldenrust staat centraal in ons schuldenbeleid. Met het convenant Lokale Overheid bieden we inwoners in de Drechtsteden sneller financiële stabiliteit en toekomstperspectief. Het draagt ook bij aan een eerlijke manier van incasseren waarbij we samenwerken om tot een duurzame oplossing te komen.’
Meer tijd voor vervolg
‘De schuldenrust die inwoners dankzij het convenant krijgen heeft een positief effect’ zegt voorzitter Marco Florijn van de NVVK. ‘Het zorgt ervoor dat ze samen met de schuldhulpverlener met meer rust aan een duurzame oplossing kunnen werken. Incassokosten lopen niet meer op en voor de schuldhulpverlener ontstaat meer tijd om schuldeisers die traag reageren, aan te sporen om snel een regeling overeen te komen.’
(Foto Daphne Krijgsman / DK Photography)
MOESTUIN WEER VOLOP IN GEBRUIK
Het bestuur van de Sociale Moestuin slaakte begin 2023 een noodkreet. Door veranderingen in het beleid van de Sociale Dienst Drechtsteden met participanten, liep de Moestuin een aanzienlijk deel van haar inkomsten mis. Voor de continuïteit van de Moestuin was het noodzakelijk om een andere doelgroep hun bezigheden in de tuin te laten verzorgen. Dit traject vereiste veel tijd en administratieve afstemming. De gemeente Sliedrecht werd verzocht om in de tussentijd financiële steun te bieden om de personeelskosten te kunnen blijven dekken. De gemeente besloot om gedurende een periode van 6 maanden een eenmalige subsidie van € 24.000 te verstrekken.
Samenwerken
Door samen te werken met diverse sociale partners zoals Yulius, ASVZ en Zorg kan anders, slaagde de Moestuin erin om het aantal deelnemers op de tuin aanzienlijk uit te breiden. Terwijl de ene deelnemer in de moestuin werkt, helpt de ander in de schuur en neemt weer een ander deel aan creatieve dagbesteding. Activiteiten zoals het beschilderen van klompen en bloempotten, het maken van tasjes en vlaggetjes, en het dagelijks bereiden van verschillende soepen en betaalbare tosti’s op vrijdag vinden plaats. Bezoekers die willen deelnemen aan de maaltijd zijn welkom tussen 12.15 en 12.30 uur, waarbij een sociaal bedrag wordt gevraagd. De maaltijd begint om 12.30 uur. Het aantal mensen dat het moestuincafé bezoekt, neemt ook toe, met zomeractiviteiten op het terras buiten en wintergezelligheid in het moestuinhuis.
Buurthuis
In samenwerking met het Bonkelaarhuis en Tablis Wonen fungeert de Moestuin ook als buurthuis, waar buurtbewoners terechtkunnen met vragen over post, financiën en gratis IT-service voor mobiele telefoons, laptops, tablets, en meer. Taallessen worden ook aangeboden voor verschillende doelgroepen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen.
Tuinieren
Met de hulp van mensen met “groene vingers” is de Moestuin erin geslaagd om van een voetbalveld een vruchtbare tuin te maken zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, met de teelt van groenten, bloemen, en een bessentunnel van 70 meter. Bovendien worden er buiten de Moestuin werkzaamheden verricht, variërend van hulp aan lokale hoveniers tot onderhoudswerkzaamheden voor Tablis Wonen en particuliere tuinen. Deze activiteiten worden dit jaar uitgebreid dankzij de medewerking van de Provincie Zuid-Holland, waar 70 Ecologische M2 door inwoners van Sliedrecht zijn opgehaald bij het Moestuinhuis.
Dankzij deze activiteiten kan de Moestuin weer verder zonder financiële steun van de gemeente Sliedrecht.
ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING
Ingediende aanvragen
Datum ontvangst: 28 februari 2024
Adres: Jacob Catsstraat 6
Omschrijving: Rommelmarkt
Datum activiteit: 20 april 2024
Datum ontvangst: 29 februari 2024
Adres: Albrechtplein
Omschrijving: Adoptieoverdracht/ Herdenking crosslinie monument
Datum activiteit: 17 april 2024
Datum ontvangst: 1 maart 2024
Adres: Diverse locaties
Omschrijving: Prinses Beatrix Spierfonds
Datum activiteit: 8 t/m 14 september 2024
Verleende vergunningen/ontheffingen
Datum verleend: 4 maart 2024
Adres: Kerkbuurt 100
Omschrijving: Exploitatievergunning
OMGEVINGSVERGUNNING
Ingediende aanvragen omgevingsvergunning met een reguliere voorbereidingsprocedure
Datum ontvangst: 23 februari 2024
Adres: Dr. de Visserstraat (ter hoogte van nr. 9)
Omschrijving: Het kappen van twee bomen (noodkap) Reden: instabiliteit stam
Activiteit: Kappen van een houtopstand
Datum ontvangst: 29 februari 2024
Adres: Ter hoogte van Krommestoep 1
Omschrijving: Het vervangen van drie bruggen
Activiteit: Bouwen (omgevingsplan)
Verleende omgevingsvergunning met een reguliere voorbereidingsprocedure
Datum verleend: 1 maart 2024
Adres: Conradstraat 8 (achter)
Omschrijving: Nieuwbouw bedrijfspand en aanleg 3 uitritten
Activiteit: Bouwen / In- en uitrit
Datum verleend: 1 maart 2024
Adres: Leeuweriksingel 615
Omschrijving: Realiseren overkapping
Activiteit: Bouwen (omgevingsplan)
Datum verleend: 1 maart 2024
Adres: Elzenhof 202
Omschrijving: het kappen van één boom, met oplegging herplantverplichting
Activiteit: Kappen van een houtopstand
Datum verleend: 1 maart 2024
Adres: Kerkbuurt 255 en 257
Omschrijving: het kandelaberen van 2 bomen
Activiteit: Kappen van een houtopstand
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na genoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en wethouders, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht. Indien dit ter bescherming van belangen nodig wordt geacht, kan een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorzieningen worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, Bestuursrecht team B, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.