Wekelijks brengt online krant Sliedrecht24 de gemeentepagina. Hier lees je het laatste nieuws van de gemeente Sliedrecht. De onderstaande informatie wordt wekelijks aangeleverd door de gemeente Sliedrecht.
STORINGEN OPENBARE VERLICHTING? ZO MELDT U HET!
Mocht de straatverlichting niet branden, dan is de kans groot dat de lamp stuk is of dat er een kabelstoring is. U helpt ons als u deze storingen aan ons doorgeeft. Hoe eerder wij een melding krijgen, hoe eerder wij de storing kunnen oplossen.
- Via de Fixi App
- Via de websitewww.fixi.nl
- Via WhatsApp: 06 3643 2597
- Telefonisch via 14 0184 (tijdens kantooruren)

ONDERZOEK NAAR VOGELS EN VLEERMUIZEN BEGINT WEER
Oranje hesjes, fiets en meetapparatuur
Het onderzoek wordt gedaan door medewerkers van ecologisch adviesbureau Ecoresult. U kunt de medewerkers duidelijk herkennen: ze dragen oranje hesjes met reflecterende strepen. Daarop staat het logo van Ecoresult en de tekst “Ecologisch onderzoek”. De onderzoekers hebben een (vouw)fiets bij zich en speciale meetapparatuur, zoals een verrekijker. Het is mogelijk dat ze voor het werk kort met een lamp op uw huis schijnen. Dit gebeurt alleen als het echt nodig is.
Op pad met een zaklamp
In Sliedrecht onderzoekt Ecoresult onder andere hoe het gaat met uilen, huismussen, vleermuizen en de gierzwaluwen. Vanaf maart begint Ecoresult met uilenonderzoek. Daarna komen er steeds meer soorten bij. Iedere soort vraagt om een eigen aanpak. Huismussen nestelen vaak onder dakpannen, zijn heel actief in de ochtend. Dan moeten de ecologen vroeg in de ochtend op pad om een goed beeld te krijgen. Voor vleermuizen wordt juist in de avond en de nacht gewerkt. Nesten van gierzwaluwen zitten in zogenaamde kolonies op bepaalde plekken in een wijk bij elkaar. Om deze kolonies goed in beeld te krijgen, lopen of fietsen de ecologen veel op en neer door de buurt. Daardoor komen ze in korte tijd meerdere keren voorbij dezelfde woningen.

OPHEFFING ALGEMENE GRAVEN
De gemeente maakt bekend dat er van de volgende graven geen rechthebbenden meer zijn en/of dat de graf– en onderhoudsrechten zijn verlopen. De gemeente heeft het voornemen op 1 augustus 2025 van onderstaande graflocaties de grafbedekking te verwijderen en de graven voor heruitgifte vrij te geven.
–/–/H/4
–/–/I/14
–/N/F/21
–/N/F/73
–/N/G/20
–/N/H/60
O/O/F/82
W/OP/A/56
W/OP/B/55
W/O/D/52
W/O/D/53
W/OP/C/53
Part/–/–/206
Part/–/–/215
Part/–/–/573
Part/–/–/600
Part/–/–/627
Part/–/–/677
Part/–/–/694
Part/–/–/707
Part/–/–/738
Part/–/–/753
Part/–/–/827
Part/–/–/1018
Part/–/–/1107
Part/–/–/1255
Part/–/–/1274
UN/–/–/212

ENQUÊTE COMMUNICATIE OVER PFAS
Hoe doet u mee?
U kunt de vragenlijst – graag binnen één week – invullen door onderstaande QR–code te scannen. Wij horen graag uw mening! Uw antwoorden worden anoniem verwerkt en uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt.

Omgevingsplanwijziging Thema bodem, Omgevingsplan 1.0 en Basisstructuur Drechtsteden
Wij informeren u hierbij over het besluit dat het College van Burgemeester en Wethouders op 11 februari 2025 heeft genomen. Dit betreft een ontwerpbesluit met betrekking tot de wijziging van het omgevingsplan van de gemeente Sliedrecht. De wijziging omvat de volgende drie onderdelen:
- Thema bodem;
- Omgevingsplan 1.0;
- Basisstructuur Drechtsteden.
- Thema Bodem
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. In deze wet zitten 4 hiaten op het gebied van bodemregelgeving. Daarom hebben we als gemeente Slierecht in samenwerking met de Omgevingsdienst Zuid–Holland Zuid (OZHZ) een voorbereidingsbesluit opgesteld als reparatie van de bodemregelgeving. Het voorbereidingsbesluit bodemregels is 19 december 2023 door de raad vastgesteld. De definitieve bodemregels moeten uiterlijk juli 2025 zijn vastgesteld in het omgevingsplan. Met dit voorstel bereiden we die besluitvorming voor en leggen we de bodemregels ter inzage. Daarnaast wordt een aantal technische aanpassingen doorgevoerd zoals de inhoudsopgave van het nieuwe omgevingsplan.
De regels dragen bij aan een gezonde en veilige leefomgeving. Het gebruik en de bescherming van de bodem moeten in balans zijn. Daarnaast hebben de regels ook als doel om zuinig om te gaan met energie en grondstoffen. De bodemkwaliteit moet passen bij de functie die een locatie heeft. In een
woonwijk moet de bodem bijvoorbeeld schoner zijn dan op een industrieterrein. Zo kan de bodem overal duurzaam gebruikt blijven worden.
Een deel van de bodemregels komt al terug in de voorbeschermingsregels. De nieuwe bodemregels vangen tekortkomingen in de Omgevingswet op en sluiten aan bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van vluchtige stoffen. De belangrijkste wijzigingen die de gemeente nu voorstelt zijn: Voor hergebruik van PFOA verontreinigde grond binnen de regio zijn nieuwe normen opgenomen. Deze zijn strenger dan de oude normen uit 2018 en gebaseerd op adviezen van RIVM en regionaal onderzoek. Met maatwerk kan afgeweken worden van deze normen. Hiervoor zijn randvoorwaarden opgesteld. Voor het saneren van de bodem bij bouwen is ook een strengere norm voor PFOA opgenomen. Ook op basis van het advies van RIVM. Uit voortschrijdend inzicht en uit recente onderzoeken is gebleken dat de norm voor lood in de Omgevingswet is niet voldoende voor een gezonde leefomgeving voor kinderen. Daarom zijn er strengere loodnormen voor het toepassen van grond in de regio in woonwijken en volkstuinen en voor het saneren.
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De gemeente moet daarom alle bestemmingsplannen, verordeningen, regels van het Rijk en het gemeentelijke beleid gaan omzetten naar het nieuwe omgevingsplan. In 2032 moet het omgevingsplan helemaal klaar zijn. De gemeente Sliedrecht heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak. Per thema of gebied wordt steeds een stukje aan het nieuwe omgevingsplan toegevoegd. Als eerste wordt het centrumgebied in het omgevingsplan opgenomen. Het omgevingsplan 1.0 worden de bouwregels en functieregels voor het centrumgebied vastgelegd.
In de omgevingsvisie wordt beschreven hoe de gemeente werk maakt van ruimtelijke vernieuwing door te werken aan een gezonde, sociale samenleving en een betrokken en ondernemend Sliedrecht. Hiervoor heeft de gemeente Sliedrecht ingedeeld in een aantal deelgebieden waar per deelgebied een koers wordt bepaalt met de belangrijkste ontwikkelingen en prioriteiten voor de toekomst. Het centrumgebied is een van deze deelgebieden en omvat onze Kerkbuurt en een klein gedeelte van ons woongebied.
We kiezen voor een levendig en aantrekkelijk centrum. We bieden ruimte aan horeca, detailhandel en evenementen voor de levendigheid en investeren gezamenlijk in de kwaliteit van de ruimte. Aandachtspunt is de relatie met de recreatiehaven die nu nog onderbenut is. De aantrekkelijkheid van de haven zelf en de route er naartoe zijn daarbij belangrijke opgaven. Verder is er ruimte voor verdichting in de randen in aansluiting op de nieuwe groene verbinding richting Sliedrecht–Noord. De aantrekkelijkheid van deze verbinding is van groot belang.
Centraal in het opstellen van het Omgevingsplan 1.0 staat het beleidsneutraal omzetten van de activiteiten die in het centrumgebied voorkomen, gebaseerd op het vigerende beleidskader (de omgevingsvisie en huidig sectoraal beleid) en de uitwerking daarvan in de huidige bestemmingsplannen primair de bestemmingsplannen Kerkbuurt–Oost’ en ‘Woongebied 2016’) en verleende omgevingsvergunningen. In het omgevingsplan 1.0 worden de bouwregels en functieregels van het centrumgebied vastgelegd. De huidige bouwregels en bestemmingsregels worden hiermee omgezet naar omgevingsplanactivieiten.

Basisstructuur Drechtsteden
De gemeenten binnen de regio Drechtsteden hebben gezamenlijk besloten om hun omgevingsplannen op te bouwen volgens een regionale basisstructuur. Deze gezamenlijke aanpak heeft als doel de structuur en organisatie van de omgevingsplannen te harmoniseren, zodat de plannen consistent en overzichtelijk zijn voor zowel de burgers als de bedrijven in de regio. De basisstructuur richt zich met name op de opbouw van het omgevingsplan, zoals de inhoudsopgave en de indeling van de regels. Het zorgt ervoor dat de verschillende omgevingsplannen in de regio op dezelfde manier zijn georganiseerd, zodat inwoners en ondernemers in de Drechtsteden sneller en gemakkelijker de informatie kunnen vinden die voor hen relevant is. Dit uniformeren van de structuur maakt het voor iedereen duidelijker welke regels en richtlijnen van toepassing zijn in de verschillende gemeenten, wat bijdraagt aan helderheid en toegankelijkheid.
• via de link www.sliedrecht.nl/omgevingsplan of via de QR–code
• in het gemeentekantoor, Industrieweg 11. Daar liggen de de stukken in papieren vorm ter inzage. U bent welkom van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 17:00.
Heeft u een zienswijze (reactie) op dit besluit met bijbehorende stukken? Laat uw zienswijze dan
weten aan de gemeenteraad. U stuurt uiterlijk uiterlijk 17–04–2025 een brief naar:
Postbus 16
3360 AA SLIEDRECHT
‘zienswijze omgevingsplanwijziging inzake thema bodem’
‘zienswijze omgevingsplan inzake omgevingsplan 1.0 centrumgebied’

COLUMN: VASTEN EN VERBINDEN
VERKEERSBESLUITEN
22–01–2025
14–01–2025 Zito, A30–12– 2002
28–01–2025
Adres : onbekend
Woonplaats : onbekend
Land : onbekend
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Stuur dan een bezwaarschrift naar het college van burgemeester en wethouders. Dit doet u binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking. Schriftelijk bezwaar
Stuur uw schriftelijke bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht. Uw bezwaarschrift is alleen geldig als u de volgende gegevens vermeldt: uw naam en adres; een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld een kopie van deze publicatie); de reden waarom u bezwaar maakt; het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent; de datum en uw handtekening.
BUITEN BEZIG IN SLIEDRECHT WEEK 10

–Het Groenevelt t.h.v. nummers 1 t/m 11 van dinsdag 18 februari t/m vrijdag 14 maart.
–Burg. van Hofwegensingel t.h.v. nummers 51 t/m 59 van dinsdag 25 februari t/m vrijdag 21 maart.
2. Vogelenzang in 4 fases afgesloten van maandag 24 februari t/m vrijdag 4 april i.v.m. herstraten.
Fase 1 – T.h.v. nummers 15 t/m 20 van maandag 24 februari t/m vrijdag 14 maart.
Fase 2 – T.h.v. nummers 31 t/m 33 van donderdag 13 maart t/m vrijdag 21 maart.
Fase 3 – T.h.v. nummers 53 t/m 59 van maandag 24 maart t/m vrijdag 4 april i.v.m. aanleg warmtenet.
Fase 4 – T.h.v. nummers 21 t/m 24 van maandag 7 maart t/m vrijdag 28 maart.
3. Parkeerterrein Havikstraat in deelfases afgesloten van maandag 17 februari t/m vrijdag 25 april i.v.m. herstraten.
4. Meest westelijk en oostelijk fietspad Stationsweg onder het viaduct A15 door afgesloten van maandag 10 maart t/m vrijdag 14 maart, dagelijks van 07.00 uur t/m 16.00 uur i.v.m. werkzaamheden aan de opleggingen van het dek van de A15.
Omleiding via de fietspaden(onderdoorgang) in het midden van het viaduct direct parallel naast de Stationsweg gelegen, die blijven wel toegankelijk.
ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING
Datum ontvangst: 18 februari 2025
Adres: Sperwerstraat
Omschrijving: Buurtontmoeting
Datum activiteit: 8 maart 2025
Adres: Dr. Langeveldplein
Omschrijving: Incidentele standplaats
Datum activiteit: 24 april 2025
Adres: Burg.Winklerplein
Omschrijving: Springfest
Datum activiteit: 29 maart 2025
Adres: Benedenveer 5
Omschrijving: Tentenkamp
Datum activiteit: 20 & 21 juni 2025
Adres: Burg. Winklerplein
Omschrijving: Kermis
Datum activiteit: 10 t/m 16 april 2025
Datum verleend: 3 maart 2025
Adres: Lijsterweg 60
Omschrijving: Nationale buitenspeeldag
Datum activiteit: 11 juni 2025 Datum verleend: 3 maart 2025
Adres: P.A. de Genestetstraat 31
Omschrijving: Wilhelmusdag
Datum activiteit: 17 mei 2025
ALCOHOL VERGUNNING / ONTHEFFING
Datum ontvangst: 26 februari 2025
Adres: Dr. Langeveldplein
Omschrijving: Ontheffing: Koningsdag
Datum activiteit: 26 april 2025
Ingediende aanvragen omgevingsvergunning met een reguliere voorbereidingsprocedure Datum ontvangst: 27 februari 2025
Adres: Trombonelaan 1
Omschrijving: Het plaatsen van een dakkapel op de zijgevel van de woning
Activiteit: Bouwactiviteit (Omgevingsplan) Datum ontvangst: 27 februari 2025
Adres: Weresteijn 172
Omschrijving: Het plaatsen van een erker aan de voorgevel
Activiteit: Bouwactiviteit (Omgevingsplan) Datum ontvangst: 27 februari 2025
Adres: Schaperstraat 9
Omschrijving: Het kappen van een boom
Activiteit: Kappen van houtopstand Datum ontvangst: 28 februari 2025
Adres: Molendijk 210
Omschrijving: Het renoveren van het dak en het verwijderen van de schoorsteen
Activiteit: Gemeentelijk monument
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na genoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht. Indien dit ter bescherming van belangen nodig wordt geacht, kan een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorzieningen worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, Bestuursrecht team B, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.