Oishi Fusion

In de serie: Sliedrechtse ondernemer in lockdown

SLIEDRECHT – De lockdown vanwege het coronavirus is verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021. Voor veel Sliedrechtse ondernemers, die de deur van hun bedrijf noodgedwongen hebben moeten sluiten, is dat een ongelooflijk nare situatie. Online krant Sliedrecht24 licht de komende weken onregelmatig een aantal ondernemers eruit in de serie ‘Sliedrechtse ondernemer in lockdown’. Hoe gaat het met ze? Wat betekent de lockdown voor hun bedrijf en het persoonlijke leven?

Vandaag: ondernemers Bernadette Brus en Peter Elschot, bekend van Dressed Up en BE THERE. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dit jaar bestaat Dressed up (Slim…op gewicht) en sportschool BE THERE precies 10 jaar. Peter Elschot en Bernadette Brus begonnen 4 januari 2011 in Trimclub ABC met de sportschool en verhuisden vijf jaar later naar de Kerkbuurt. “We bouwden ons bedrijf op door service te verlenen op fysiek en mentaal gebied. Vooral door mond-tot-mond reclame kwamen onze klanten naar ons toe”, vertelt Bernadette Brus. 

Grote gevolgen
Peter Elschot (fysiotherapeut) Bernadette Brus (gewichtsconsulent, coach en begeleider) zijn de ondernemers. Ze hebben geen personeel. In 2020 zaten ze drie maanden in lockdown tijdens de eerste coronagolf. Dat gebeurde opnieuw sinds maandag 14 december 2020. De gevolgen van de lockdown noemen Elschot en Brus ‘groot’.  Brus: “Financieel leverden wij 30% in, om verschillende redenen. Mensen kwamen tegenover elkaar te staan. Mensen zijn angstig, verdrietig, opstandig en we moesten bij sommigen snel financieel reageren. Soms waren we daarvan onder de indruk en we probeerden alles om ons aan alle regels te houden, wat niet meevalt, omdat een ieder zijn of haar eigen karakter heeft. De gevolgen zijn groot, zeker voor de herstellende klant en dat is onze grote doelgroep.”

Strijdbaar
Ondertussen brengen Elschot en Brus de tijd door met het klussen in hun nieuwe pand. Stil zitten zij beslist niet. “Vanaf week drie. We blijven strijden en verbazen én de klant op de hoogte houden van ontwikkelingen van onze zaak. We passen op, op de kleinkinderen omdat dochter een vitaal beroep heeft. We mantelzorgen voor een tante en een vader en spreken onze mede ondernemers op de Kerkbuurt, omdat we met hen begaan zijn.” Wat kan je nog ondernemen? Brus: “Niets, alleen hopen op betere tijden. Wel hebben we in nieuwe apparatuur kunnen investeren, wat helaas ongebruikt staat en waar we graag gebruik van zouden kunnen laten maken. Verder ondernemen we via social media en volgen we de politiek op de voet, want we zijn strijdbaar.”

Onbegrijpelijk
De lockdown gaat zakelijk, maar ook privé het tweetal niet in de koude kleren zitten. Brus: “Zakelijk, betekent het schade. En hopen dat als we weer open mogen dat de mens zijn inspiratie om te sporten niet verloren is. Zakelijk voelt het als onbegrijpelijk, dit hele verhaal. Bij ons in de sportschool is er vanaf 1 juli 2020 dat we weer open mochten geen enkele besmetting opgedoken. Zakelijk moet je in het gareel, maar voel je je geamputeerd. Je werk is je leven. Privé heeft het als gevolg dat je er samen uit moet zien te komen. Slapen gaat de ene nacht beter als de andere om politieke, familière en klantgerichte redenen. Wij zijn van die types die pittig zijn en graag de mensheid in de gaten houden.”

Aanspreekbaar zijn
Omdat de lockdown nog zeker tot in februari duurt, is er wel een wens. “Dat het College van B & W van de gemeente Sliedrecht er voor ons is. Dat de nieuwe winkelmanager en de voorzitter van de OVK  voor de horeca / winkeleigenaren / kappers / sportschooleigenaren / tattoo- en hoedenzaak aanspreekbaar zijn. Dat is mijn wens. Samen laten zien dat we een Ondernemerskring zijn, die er klaar voor is. En natuurlijk hopen dat we gezond blijven”, zegt Brusse. En als ze weer open mag. Wat is dan het eerste dat je gaat doen? Brus: “De klanten bedanken voor hun herstart, voor hun vertrouwen in onze zaak en vertrouwen in ons vooral, waardoor ze zijn gebleven. Anderhalve meter afstand blijven we houden. Net zoals max. tien personen, handen desinfecteren en voor erin en achter eruit gaan.”

Zit je ook in lockdown? Ben je ondernemer in Sliedrecht? Wil je ook worden geïnterviewd? Stuur een e-mail naar: [email protected] o.v.v. ondernemer in lockdown

7 gedachten over “In de serie: Sliedrechtse ondernemer in lockdown”

 1. Of je denkt wat verder en in ziet dat er ook genoeg mensen zijn die daar komen omdat ze er medisch baat bij hebben bij het gebruik van Hasj of Wiet.
  En dat niet alleen wat denk je wat gaan al die mensen doen die graag een blowtje roken? nou die gaan dan maar op zoek naar een thuisdealer waar geen zicht is op wat die verkoopt of over de regels veiligheid kwa Covid naleeft.
  Dus het open houden van Coffieshops heeft meer voordelen dan nadelen ook al vind jij dat van niet.

 2. Beste Harry, even een korte nuancering… De fysiotherapeuten mogen alleen de sportzaal gebruiken vanuit een medische en noodzakelijke behandeling. Voor hun geldt ook dat de fitnessruimte dicht is voor vrij sportend publiek. Er is geen sprake van oneerlijkheid.
  Het valt inderdaad niet te rijmen dat de coffeeshop open is! Het is triest dat dit al gezien wordt als essentiële winkel. Het geeft het afglijdende niveau van ons land maar aan…

 3. Ik vind het heel erg als hardwerkende ondernemers zo hard getroffen worden.
  In mijn optiek is de regelgeving ook heel oneerlijk en onbegrijpelijk als je kijkt dat bij fysiotherapeuten de sportfaciliteiten wel gebruikt kunnen worden en bv. een coffeeshop open is

 4. Beste Jasper ter Heijde,

  Wat een triest en kortzichtig antwoord!!
  Of je zat tijdens economie op de gang of je bent met pensioen.
  Iedereen als zelfstandig ondernemer maakt de economie!!!
  Koekoek
  Maar jou antwoord geeft idd aan bij welke rijtje je past
  -medewerkers
  -tegenwerkers
  -zelfstandig ondernemers

  Heb in ieder geval respect voor mensen met een eigen onderneming en die daar met hart en ziel in verweven zijn !!!

  Tsja….

 5. Beste Jasper,

  De serie wordt gemaakt vanuit de online krant. Geen ondernemer die hier zelf mee is gekomen, dus pas op met mensen als klager neerzetten.
  Verder is het volkomen begrijpelijk. Geen enkele ondernemer kan met een langdurige lockdown rekening houden.
  Heb nu toch een beetje respect dat ondernemers vertellen wat hen zakelijk en privé hierdoor overkomt en zie het niet meteen als klagen.
  Dat is ook geenszins het doel van de rubriek. We maken een aantal portretten van ondernemers, die in een situatie zitten waar ze zelf niet om hebben gevraagd, maar ontzettend veel met hen (en soms ook hun gezin) doet. Ze vertellen er open over. Petje af!

 6. Tsja vroeger leerde ik tijdens Economie al: bij ondernemerschap hoort risico. Ik vind dat deze simpele ‘les’ nogaleens overgeslagen wordt door het geklaag van ondernemers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld