In de serie: Sliedrechtse ondernemer in lockdown

SLIEDRECHT – De lockdown vanwege het coronavirus is verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021. Voor veel Sliedrechtse ondernemers, die de deur van hun bedrijf noodgedwongen hebben moeten sluiten, is dat een ongelooflijk nare situatie. Online krant Sliedrecht24 licht de komende weken onregelmatig een aantal ondernemers eruit in de serie ‘Sliedrechtse ondernemer in lockdown’. Hoe gaat het met ze? Wat betekent de lockdown voor hun bedrijf en het persoonlijke leven?

Vandaag: ondernemer Jan Bons van massagepraktijk De Brug hier samen met zijn compagnon masseuse Maran Vlot voor het pand aan de Oosterbrugstraat. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Jan Bons begon ruim vijftien jaar geleden als sportmasseur bij v.v. Sliedrecht. Zelf was hij daar altijd als speler actief geweest. “In het begin deed ik het masseren puur als hobby, maar al snel kreeg ik van veel mensen behandelverzoeken en heb ik thuis een zolderkamertje ingericht om dit wat uitgebreider te kunnen doen”, zegt Bons. Al snel kreeg hij het thuis echter zo druk dat het een te grote impact kreeg op het gezinsleven van de familie Bons. Inmiddels kreeg de passie voor het vak vat op hem en was hij zich steeds meer aan het specialiseren als massagetherapeut. Jan Bons: “Ik volgde heel veel cursussen en opleidingen in dit mooie vakgebied, waaronder  houdingcorrectie, medical taping, oor-accupunctuur, triggerpointtherapie, bindweefselmassage en Dry Needling. Na korte tijd besloot ik dan ook te starten als eenmanszaak in combinatie met mijn andere werk. 

De Brug
Bons kreeg toen de kans om de bovenruimte van Trimclub ABC te huren en al snel kreeg hij het daar zo druk dat hij zijn andere werk verder is gaan afbouwen. Na enige jaren kwam hij in contact met een andere (en net zo gedreven – red.) masseuse Maran Vlot. Bons: “We besloten samen te gaan werken onder mijn bedrijfsnaam Bonflex Massagepraktijk en we verhuisden naar het pand van Slender You aan de Van Goghstraat. Inmiddels had ik ook mijn andere baan opgezegd om me fulltime te kunnen wijden aan mijn passie.” Ze hebben daar vijf jaar met veel plezier en passie gewerkt. “Omdat we momenteel uit ons jasje groeien en mijn vrouw Ditty ook gaat starten als pedicure hebben we onlangs besloten te verhuizen naar de Oosterbrugstraat”, zegt Bons, die momenteel de nieuwe locatie in orde maakt om al de klanten straks warm welkom te heten. De praktijk heet De Brug. Dat is niet alleen een knipoog naar het verleden (wie kent niet ‘de oude Oosterbrug – red.), maar het heeft ook iets symbolisch. De brug naar een goede fysieke en mentale gezondheid. 

Lockdown
Naast de massagepraktijk met heel veel specialisaties (waaronder ook babymassage -red.) De Brug dus ook een pedicure, maar ook een coach in huis in de persoon van Ingeborg de Keijzer. “Met haar bedrijf Eigen Meerwaarde geeft ze dus zowel haar cliënten als onze praktijk meerwaarde!”, vult Bons aan, “Onze massagepraktijk wordt door mijn collega en mij geleid. Beide zijn we zelfstandig ondernemer en werken we al vijf jaar in goede harmonie samen. Zo delen we kennis, dragen kosten gezamenlijk en zijn continue bezig om Bonflex zo goed mogelijk te laten draaien. Helaas is dit voor ons de tweede lockdownperiode. Sinds 21 december 2020 moesten we helaas onze deuren weer sluiten. Uiteraard heeft dit een forse impact op onze bedrijfsvoering. Als massagepraktijk vallen wij uiteraard onder de (paramedische) contactberoepen en mogen we helaas niet draaien. Wij moeten het qua inkomen voor 100% hebben van de gedraaide uren en ons inkomen valt in deze periode dan ook geheel weg.”

Prachtige combinatie
Tijd Momenteel steken Bons en zijn collega vrijwel al hun tijd in de realisering van onze nieuwe praktijk. Een hele uitdagende klus, want de transformatie van één grote ruimte naar vier afzonderlijke praktijkruimtes is een echte uitdaging. Jan Bons: “We hebben nu gelukkig wel de tijd om zaken zeer grondig aan te pakken en het is zeer motiverend om te zien dat het werkelijk een plaatje wordt. Naast onze massagepraktijk ben ik enige jaren terug gediplomeerd (post HBO) wandelcoach geworden. Daarbij ga ik letterlijk aan de wandel; met mensen in onze mooie Alblasserwaard en begeleid ze met datgene waar ze in vastlopen. Dat kan op heel divers gebied zijn, denk daarbij aan werk (burnoutklachten), relatie of bijvoorbeeld levensvragen. Een prachtige combinatie dus met onze  massagepraktijk en op die manier kan ik dus de aandacht voor de fysieke en mentale kant van mijn cliënten combineren. Buiten aan de wandel met iemand kan en mag nog in deze tijd, dus gelukkig kan ik hiermee nog wel wat doen.”

Bonfeet
Zakelijk gezien probeert Jan Bons deze periode met een lockdown simpelweg te zien als een investering. Daarbij investeren ze niet alleen in hun nieuwe zaak, maar zeker ook in hun toekomst. Bons: “Al voelt het natuurlijk toch niet prettig dat je nu veel uitgeeft in combinatie met weinig tot geen inkomen. Privé zijn we vooral druk met alle praktische zaken rondom onze praktijkverhuizing en daarnaast het opstarten van Bonfeet, de Pedicurepraktijk van mijn vrouw. Eerlijk gezegd geeft ons dit veel afleiding van de huidige lockdown en alle zakelijke gevolgen daarvan. We krijgen gelukkig nu al veel positieve reacties van alle – en momenteel vele! – wandelaars die ons bezig zien. Heel leuk en hartverwarmend, waarvoor dank!”

Oproep aan overheid
Uiteraard hoopt Bons dat vanaf 9 februari 2021 kan worden gestart op de nieuwe locatie. “We proberen daar wel op aan te werken qua planning, maar eerlijk gezegd verwachten we dat contactberoepen dan nog niet mogen starten. Als de huidige lockdown wordt verlengd, hopen we dat de overheid nog eens kritisch kijkt naar wat qua zorg essentiële beroepen zijn. Wij zien momenteel ontzettend veel mensen letterlijk en figuurlijk vastlopen en zijn van mening dat alle medewerkers van De Brug hier zeker veel positieve invloed op uit zouden kunnen oefenen.” Bons gaat hard juichen als hij weer open kan. “Daarna ga ik al onze klanten bellen en weer inplannen! In maart 2021 bestaat onze onderneming tien jaar en uiteraard hoop je dat in onze nieuwe praktijk te kunnen delen met al onze trouwe klanten.”

Zit je ook in lockdown? Ben je ondernemer in Sliedrecht? Wil je ook worden geïnterviewd? Stuur een e-mail naar: [email protected] o.v.v. ondernemer in lockdown

Plaats een reactie

*=Verplicht veld