In de serie: Sliedrechtse ondernemer in lockdown

SLIEDRECHT – De lockdown vanwege het coronavirus is verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021. Voor veel Sliedrechtse ondernemers, die de deur van hun bedrijf noodgedwongen hebben moeten sluiten, is dat een ongelooflijk nare situatie. Online krant Sliedrecht24 licht de komende weken onregelmatig een aantal ondernemers eruit in de serie ‘Sliedrechtse ondernemer in lockdown’. Hoe gaat het met ze? Wat betekent de lockdown voor hun bedrijf en het persoonlijke leven?

Vandaag: ondernemer Wasko Kinderopvang. Aan het woord komt Marit Koppelaar (rechts), locatiemanager (Sliedrecht) bij kindcentrum De Wilgen. Zij is werkzaam aan de Valkweg. Links staan de Wasko-medewerkers Monique de Bruin en in het midden Tamara Spreeuwenberg. Binnen en buiten de BSO wordt geklust. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Stichting Wasko is een Maatschappelijke kinderopvangorganisatie met meer dan vijftig locaties verspreid over vier gemeentes, te weten Papendrecht, Alblasserdam, Molenlanden en Sliedrecht. Wasko werkt vanuit haar maatschappelijke rol onder andere samen met openbare, christelijke en reformatorische scholen al dan niet in een Integraal Kindcentrum. Wasko is er voor alle kinderen tussen 0 en 13 jaar en dus ook voor alle scholen en (sport)verenigingen. Tijdens de lock down biedt Wasko noodopvang aan kinderen met ouders met een cruciaal  beroep en crisisopvang aan kwetsbare kinderen. Van de zes locaties in Sliedrecht zijn er vier geopend. Een aantal locaties heeft meerdere groepen.

In Sliedrecht is Wasko Kinderopvang te vinden op de volgende locaties: 

  • Roald Dahl, Deltalaan 204: peuterspeelgroep en BSO​
  • Oranje Nassau, Merwestraat 16: BSO​
  • Bij de Hand, Scheldelaan 15: Reformatorische peuterspeelgroep​
  • Henri Dunant, Kerkstraat 15: peuterspeelgroep en BSO​
  • De Wilgen, Valkweg 4: dagopvang, peuterspeelgroep en BSO​
  • De Basis, Benedenveer 3: Sport BSO

‘We missen jullie!’
De medewerkers van Wasko missen de kinderen, die niet kunnen komen enorm en hopen dat ze iedereen weer snel mogen ontvangen. De medewerkers proberen zo veel mogelijk contact te houden met de kinderen en hun ouders. Zo ontvangen kinderen ‘thuiswerkpakketjes’ en is er op een aantal locaties veel aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen. “Zo zijn we wel op afstand, maar toch dichtbij”, zegt locatiemanager Marit Koppelaar van Wasko Kinderopvang.

Themahoeken en activiteiten
Een deel van de medewerkers is aan het werk op de geopende locaties en doen daar zo veel als mogelijk hun normale werkzaamheden. Een ander deel van de medewerkers knapt de ruimtes op in de locaties die gesloten zijn of maken alvast nieuwe themahoeken en bereiden nieuwe activiteiten voor als straks de kinderen weer mogen komen. Dat laatste gebeurt in een aantal gevallen ook vanuit huis. Bij kindcentrum De Wilgen willen medewerkers de buitenspeelruimte opknappen. Er worden wensen geïnventariseerd, mogelijkheden bekeken en ontwerpen uitgedacht. Een aantal medewerkers is uitgeroosterd.

In en om het huis
De medewerkers van BSO Oranje Nassau zorgen voor een leuk programma voor de kinderen die gebruik maken van de noodopvang. De kinderen thuis hebben een leuke Doenkids activiteit gekregen die ze in en om het huis kunnen doen. En een kleurplaat die kan worden ingeleverd, waarna ze een aardigheidje krijgen. De kinderen worden erg gemist, dit is dan ook zichtbaar op de ramen van de BSO. Ook de medewerkers van BSO Henri Dunant bieden dagelijks verschillende activiteiten aan. Daarnaast geven de kinderen ook zelf aan waar ze behoefte aan hebben. Dat varieert van koekjes bakken, tot een spel tot gewoon even rustig een boekje lezen.

Sportief rondje
De medewerkers van Sport BSO De Basis organiseren verschillende sport clinics voor de BSO-kinderen op de geopende locaties. Bewegen is belangrijk voor kinderen, zeer zeker in deze lastige tijd. Doordat locaties zijn samengevoegd, kunnen de sportmedewerkers een sportief rondje doen langs de locaties die geopend zijn. Kinderen en medewerkers vinden dat fantastisch. De kinderen vooral omdat er ook mannelijke sportmedewerkers zijn. “De kinderen doen heel enthousiast mee met de clinics. Ze vinden het heel tof dat een ‘meester’ de clinics geeft”, aldus Pascal Klein, medewerker Sport BSO Wasko.

Hartewens
“Uiteraard willen we snel weer volledig open gaan”, aldus Marit Koppelaar locatiemanager Wasko Kinderopvang. “Dat is beter voor de kinderen en voor hun ouders. We gaan straks gezamenlijk onze schouders eronder zetten om te kijken wat kinderen nodig hebben om hun talenten verder te ontwikkelen. We kijken naar individuele behoeften van kinderen en naar de behoefte vanuit de groep. Kinderen leren door te spelen met andere kinderen. Van spelen met elkaar leren kinderen met elkaar omgaan. Ze leren zich inleven in andere kinderen, rekening houden met elkaar, samen delen, op hun beurt wachten en samenwerken.”

Compensatieregeling​
Het is niet altijd makkelijk om thuisonderwijs en/of jonge kinderen thuis op te vangen terwijl je eigenlijk ook moet werken. Dat ervaren ouders maar ook medewerkers van Wasko. Veel medewerkers hebben ook een gezin en zitten in hetzelfde schuitje als ouders. Onderling wordt gekeken naar de beste oplossingen voor medewerkers en kinderen. Eerder deze week is bekendgemaakt dat ouders, net zoals in de eerste lockdown, gecompenseerd worden voor de gemaakte kosten. Een deel van deze kosten krijgen ouders vergoed via de kinderopvangtoeslag, de ouderbijdrage wordt deels vergoed door de overheid en deels door Wasko.

Zit je ook in lockdown? Ben je ondernemer in Sliedrecht? Wil je ook worden geïnterviewd? Stuur een e-mail naar: [email protected] o.v.v. ondernemer in lockdown

Plaats een reactie

*=Verplicht veld