In de serie: Sliedrechtse ondernemer in lockdown

SLIEDRECHT – De lockdown vanwege het coronavirus is verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021. Voor veel Sliedrechtse ondernemers, die de deur van hun bedrijf noodgedwongen hebben moeten sluiten, is dat een ongelooflijk nare situatie. Online krant Sliedrecht24 licht de komende weken onregelmatig een aantal ondernemers eruit in de serie ‘Sliedrechtse ondernemer in lockdown’. Hoe gaat het met ze? Wat betekent de lockdown voor hun bedrijf en het persoonlijke leven?

Vandaag: ondernemer Robin (links) en Dennis Speksnijder. Dennis is samen met  broer Robin en vrouw Gerda eigenaar van Partycafé Candlelight, cateringbedrijf feestinjetuin en Grandcafé Spek&Bonen. Er wordt nu gewerkt aan een grillrestaurant. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dennis Speksnijder is samen met z’n broer Robin en vrouw Gerda eigenaar van Partycafé Candlelight, cateringbedrijf feestinjetuin en Grandcafé Spek&Bonen. “Binnenkort komt daar ons nieuwe grillrestaurant bij (naast Spek&Bonen). We zijn een echte horecafamilie. Al mijn hele leven overal gewerkt, maar altijd alleen maar baantjes in de horeca. En zoals het hoort in de afwas begonnen”, vertelt Dennis Speksnijder. Zijn ouders zijn (in februari 2021) 40 jaar geleden begonnen met muziekcafé Candlelight. Speksnijder: “De intentie was om dan te stoppen. Alleen hadden ze zich dat voorgesteld met een groot afscheidsfeest. Maar het moet maar even worden uitgesteld.”

Kleine gerechtjes
Ondanks dat ze het andersom bedacht hadden, is Robin meer de Candlelight gaan runnen. Met veel themafeesten, bekende dj’s en artiesten. Dennis Speksnijder: “Ik nam het grandcafé, waar we nu al zes jaar open zijn. Daar serveren we veelal kleine gerechtjes onder het mom Shared Dining. Mijn vrouw is de stille kracht achter de schermen. Die zorgt voor het overzicht in de chaos, die ik meestal maak.” Speksnijder heeft vijftig personeelsleden. “Maar dat was wel nog vóór de lockdown. Zitten ook veel 0-uren contracten bij. Die veelal tijdelijk iets anders doen nu. We hopen natuurlijk dat iedereen er weer vol tegenaan gaat, zodra we open kunnen”, vertelt Speksnijder, die nu voor de tweede keer met een verplichte lockdown van de horeca te maken heeft. Speksnijder: “Voor de Candlelight hebben we alles in soort slaapstand gezet. En doen we afhaal en bezorgen vanuit het restaurant.”

Grillrestaurant
De gevolgen van de lockdown tot nu toe voor het bedrijf en de bedrijfsvoering noemt Speksnijder ‘echt enorm groot’. “Wij kiezen er wel voor om niet af te wachten, maar zoveel mogelijk te organiseren. Vaak vinden gasten het leuk en slaan de ideeën aan. Maar niet alles werkt! Je blijft er in ieder geval lekker creatief door. Op dit moment zitten we zeker niet stil. Want we waren zo enthousiast om net voor de lockdown akkoord te gaan met de huur van het pand naast Spek&Bonen. De plannen van de Kerkbuurt spraken me aan. En ik geloof in het nieuwe horecaplein. Het plan is om in het voorjaar open te gaan met een grillrestaurant. Maar er moet nog verschrikkelijk veel gebeuren om in het voormalig pand van een tandarts een nieuwe horeca hotspot te maken”, aldus Speksnijder. 

Zwaarste periode ooit
Speksnijder kan niet stilzitten en wil toch blijven ondernemen. Speksnijder: “Het is zeker de zwaarste periode, die ik ooit heb meegemaakt in mijn carrière. En misschien niet de beste periode om nu een nieuwe zaak te beginnen. Als we al in de lockdown hadden gezeten, had ik er wellicht ook anders over gedacht. Maar we hadden een goed plan en daar geloof ik nog steeds in. Gelukkig staan er een paar mooie partijen zoals Heineken ook (financieel) achter ons plan.” Wat de lockdown zakelijk en privé betekent? “Zakelijk natuurlijk zwaar, maar we blijven positief. En ben ervan overtuigd dat we weer teruggaan naar het oude normaal. Privé vind ik het vooral moeilijk voor onze kinderen. Die missen gewoon een hoop leuke dingen zo. Al gaat het thuis lesgeven me aardig af. Zou altijd carrière switch kunnen maken naar leraar!”, lacht Speksnijder.

Steun
Speksnijder hoopt in februari 2021 weer open te kunnen. “Maar ben bang dat het nog wel langer gaat duren. Dat zou echt de nekslag zijn voor de horeca. Zonder extra steun weet ik niet hoelang we het vol gaan houden. Er is nog steeds nul perspectief”, zegt Speksnijder, die momenteel geen één nacht meer goed slaapt, “Dat doe ik al een tijdje niet meer. Maar zodra de horeca opengaat, dan gaan we er vol tegenaan. Ik krijg daar echt energie van. En heb er alle vertrouwen in dat de gasten ook weer dolgraag eropuit gaan.”

Zit je ook in lockdown? Ben je ondernemer in Sliedrecht? Wil je ook worden geïnterviewd? Stuur een e-mail naar: [email protected] o.v.v. ondernemer in lockdown

Plaats een reactie

*=Verplicht veld