‘Hulpaanvraag armoede komt vaker van buiten kerk’

SLIEDRECHT – Steeds vaker doen mensen die niet tot een kerk in Sliedrecht behoren, maar in armoede leven, een beroep op hulp bij een kerk. Tientallen gezinnen kunnen zonder hulp nauwelijks het hoofd boven water houden. Of doen soms een éénmalig beroep op bijvoorbeeld de Interkerkelijke Diaconale Commissie (IDC).

Blut, geen geld meer om iets te betalen. In bepaalde Sliedrechtse wijken komt armoede regelmatig voor, zoals in de Staatsliedenbuurt, een deel van de oude uitbreiding en flats in de Vogelbuurt. 

Maurits de Haan is voorzitter van het IDC, dat er juist is om buitenkerkelijke mensen acuut te helpen. “Ik noem de situatie zorgelijk! Je zou kunnen zeggen dat het lokale armoedevraagstuk scherper en dieper is, de nood komt vaker voor en de nood is soms hoog”, zegt De Haan maandag 31 oktober 2016 tegen Sliedrecht24. Dit jaar kwamen er al 40 aanvragen binnen, over heel vorig jaar waren dat er 20 tot 25. Bij het IDC zijn elf Sliedrechtse kerken aangesloten. 

Stijging aanvragen
Het IDC helpt als er geen geld is en directe hulp nodig is. Die hulp komt er overigens pas als duidelijk is dat het werkelijk een armoedeprobleem is. Informatie krijgt het IDC onder meer via de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht of bijvoorbeeld via het Rivas. “Je moet denken aan het niet kunnen betalen van de huur, de tandarts- of doktersrekening, maar ook aan het snel kunnen helpen aan een wasmachine of koelkast. Ze kunnen het niet meer betalen! We zien jaarlijks het aantal aanvragen stijgen. De zomer was vrij rustig, maar in september lagen er weer 6 aanvragen”, vertelt De Haan.

Samenwerking kan beter
Het IDC geeft iemand 2 tot maximaal 3 keer hulp. Soms loopt het bedrag op tot € 750,–. De Haan vindt dat de gemeente Sliedrecht ook goed met dit vraagstuk bezig is: “Ook wethouder Hanny Visser (PRO Sliedrecht) is op dit punt benaderbaar.” Blij ook is De Haan met de Hulp bij Thuisadministratie (geldcoach) via de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. De onderlingen samenwerking tussen hulpgevende instanties zoals o.a. de Stichting Jeugd Actief (JA) kan volgens De Haan beter. “We zijn blij dat de gemeente werkt aan een sociaal platform. Nu is er onderling niet veel contact en we zouden elkaar wat actiever kunnen opzoeken.” 

Boodschappen en lening
Voormalig wethouder Rita Verboom is betrokken bij het IDC en bij de diaconie van de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat / hoek Oranjestraat. “We kennen een aantal adressen, leden van de kerk, waar het krap bij kas is. Die mensen helpen we als kerk met boodschappen, soms ook witgoed. Ze kunnen bij de kerk ook een renteloze lening krijgen. Aanvragen komen soms via de maatschappelijke organisaties, zoals Yulius of Rivas. Er is ook schaamte”, zegt Verboom, “Vooral alleenstaande ouders met kinderen kloppen bij ons aan. Of iemand die is gescheiden en het huis moet verkopen, maar ook statushouders.” Soms komt het voor dat mensen in Sliedrecht op straat leven. “Iemand kwam afgelopen zomer op straat te staan. Voor deze persoon hebben we op het laatste moment nog een dak boven het hoofd kunnen vinden”, vertelt Verboom. 

Aanbevelingen
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) deed onlangs het onderzoek ‘Armoede in Nederland 2016‘ (op deze pagina, rechts is het rapport te downloaden). Een onderzoek naar hulpverlening door diaconieën, parochiële caritasinstellingen en andere kerkelijke organisaties in Nederland. Zij kwamen met een reeks aanbevelingen voor de lokale en landelijke overheid, maar ook voor kerken en hun diaconale organisaties. Daarin staat onder meer dat armoede bespreekbaar moet worden gemaakt in de kerkelijke gemeente en dat regelmatig gepubliceerd moet worden hoe mensen hulp kunnen krijgen bij financiele problemen. “Ontwikkel een armoedeprotocol waarin beschreven staat hoe de privacy geborgd wordt, hoe een
aanvraag wordt behandeld en hoe vertrouwelijk met de informatie kan worden omgegaan.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld