Hulp voor dertig Sliedrechtse ouders, die dupe toeslagenaffaire zijn

SLIEDRECHT – Het hulpteam Toeslagen Drechtsteden ondersteunt momenteel dertig gedupeerde Sliedrechtse ouders (van de in totaal 454 in de Drechtsteden). Dat is een bereik van 66% van het totaal aantal erkend gedupeerde Sliedrechtse ouders (45). Dat schrijft wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën vrijdag 7 juli 2023 in een College Informatiebrief (CIb). 

Niet alle ouders die erkend gedupeerde zijn, zoeken hulp. Sommigen willen dit niet of hebben zelf al gewerkt aan een oplossing. (Stockfoto)

Van deze ouders heeft één ouder een schuldregeling. “Voor deze inwoner is urgentie bij de Belastingdienst gevraagd om zo snel mogelijk een integrale beoordeling te krijgen. De uitkomst van de beoordeling is van belang voor het afronden van de schuldregeling”, schrijft Paas.

Brede ondersteuning
Het hulpteam Toeslagen Drechtsteden is voor de zeven Drechtstedengemeenten opgezet om de gedupeerden direct te ondersteunen om hun leven weer op de rit te krijgen en hen weer nieuw perspectief te geven op een nieuwe start. Het gaat niet om directe financiële compensatie, maar de brede ondersteuning richt zich op de vijf leefgebieden huisvesting, schulden, inkomen, zorg en gezin. Paas: “De hulp is op basis van maatwerk en gericht op het zoveel mogelijk wegnemen van praktische problemen die een nieuwe start op een zelfstandig bestaan hinderen. Volledige zelfredzaamheid en een bijdrage aan het herstel staan hierbij voorop. Het team biedt gevarieerde brede ondersteuning aan, die afhankelijk is van de vraag en behoefte van de gedupeerde.”

Praktische hulp
Het hulpteam werkt daarvoor nauw samen met de wijkteams van de Drechtstedengemeenten. Vaak zijn gedupeerden al in beeld bij de wijkteams en/of is het van belang dat wijkteams betrokken worden gezien de behoefte aan ondersteuning. Paas schrijft in de CIb: “In samenspraak wordt onderling afgestemd welke hulp het best geboden kan worden. Het hulpteam helpt door bijvoorbeeld zicht te geven op een schuldenvrije toekomst, stress weg te nemen door rust te creëren in het contact met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) en schuldeisers, een luisterend oor te bieden, te helpen bij het zoeken van oplossingen en zorgen voor ondersteuning bij problemen en belemmeringen die ervaren worden.” Voorbeelden van ondersteuning zijn: het bieden van ondersteuning bij de erkenning van de gedupeerden, hulp bij schuldsaneringstrajecten, beschermen van gedupeerden tegen schuldeisers en deurwaarders, zoeken van nieuwe of betere huisvesting, het weer actief krijgen van kinderen bij een sportclub en urgentie creëren bij het UHT om de integrale beoordeling te bespoedigen.

Kindregeling
De Wet Hersteloperatie Toeslagen is zaterdag 5 november 2022 ingegaan. Daarmee is de huidige hersteloperatie en de brede ondersteuning door gemeenten wettelijk geregeld. Met de nieuwe wet is ook de grondslag geboden om over te gaan tot het uitvoeren van de Kindregeling. Die is van toepassing op alle (pleeg/stief) kinderen van erkend gedupeerde ouders (en hun toeslagpartners). Het is één van de herstelregelingen van de kinderopvangtoeslag.  Kinderen van erkend gedupeerden ouders ontvangen ambtshalve een naar leeftijd gestaffelde forfaitaire tegemoetkoming die kan oplopen tot € 10.000. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) biedt behalve financieel herstel geen aanvullende hulp en ondersteuning aan. Het Rijk heeft daarom gemeenten gevraagd om kinderen die vallen onder de Kindregeling brede ondersteuning te bieden. Volgens recente cijfers van UHT zijn er circa 72.000 kinderen/jongeren/volwassenen die, op basis van de status ‘erkend gedupeerd’ van hun (stief/pleeg) ouders, recht hebben op de financiële tegemoetkoming. In Sliedrecht gaat het om 69 kinderen (0 t/m 15 jaar) en 26 kinderen (vanaf 16 jaar). “Kinderen kunnen door de ouders worden aangemeld maar zij kunnen zich ook zelfstandig melden bij het hulpteam Toeslagen Drechtsteden. Het aantal kinderen dat is aangemeld sinds de introductie van de Kindregeling is laag. De meeste kinderen waren bij de aanmelding van de gedupeerde ouders al bij het hulpteam in beeld”, staat in de CIb.

Financieel
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de brede ondersteuning. De kosten die door de Sociale Dienst Drechtsteden worden gemaakt worden in rekening gebracht bij de Drechtstedengemeenten. Paas: “De gemeenten krijgen vervolgens rijksgelden op basis van een Specifieke Uitkering (SPUK). Daarmee kunnen zij de gemaakte kosten terugvragen bij het Rijk. Momenteel bedragen de kosten voor de brede ondersteuning over 2021 en 2022 circa € 1,3 miljoen.” Deze kosten worden naar rato van het aantal gedupeerden verrekend met de verschillende Drechtstedengemeenten.

1 gedachte over “Hulp voor dertig Sliedrechtse ouders, die dupe toeslagenaffaire zijn”

  1. Triest allemaal degene die dit overkomen. Het minste vind ik dat deze mensen wel gewoon moeten werken c.q gaan werken. Dat schort er nog weleens aan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld