Huisartsen delen ‘zorgen voor morgen’ met raadsleden: ‘Het rammelt wel!’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Is er in de toekomst een huisartsentekort in Sliedrecht? Wat zijn daarvan de oorzaken en wat zijn de oplossingen? Begin november 2022 kwam de raad met de motie ‘zorgen voor morgen’ met het verzoek aan het college om voor 1 mei 2023 over dit mogelijke probleem duidelijkheid te geven. Die kwam er maandagavond 6 maart 2023. Duidelijk werd dat de huisartsenzorg onder druk staat in onze regio.

“We nemen nog patiënten aan, maar het rammelt wel!”, sprak huisarts Henri Spaan. (Fragment uit video gemeenteraad Sliedrecht) 

Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) leidde maandagavond 6 maart 2023 een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad in over dit onderwerp, waarbij huisartsen aanwezig waren. Paas vond dat gezamenlijk moet worden gekeken hoe de druk op de huisartenzorg kan worden verlicht. “Die urgentie nemen we zeer serieus. Sliedrecht is er niet uniek in. In heel Nederland is een dreigend tekort aan huisartsen”, stelde Paas, die vertelde ook met de Drechtdokters te hebben gesproken. Zij ondersteunen de huisartsen in de regio. De gemeente is onder meer verantwoordelijk voor een goed vestigingsklimaat. 

Huisartsenzorg
Namens de huisartsen in Sliedrecht sprak Henri Spaan. De laatste jaren hebben huisartsen veel op hun bordje gekregen. De druk werd door een aantal zaken veroorzaakt. Ziekenhuiszorg ging naar de huisartsen zoals het overhevelen van dure ziekenhuiszorgen naar de eerstelijns zorg, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en dementiezorg. Door vergrijzing en wachttijden overbrugging. Spaan vertelde dat de huisartsenpraktijk de laatste jaren is veranderd. Het management veranderde (meer personeel) en een toename van overleg. Ook het aantal waarnemers neemt toe; de praktijkhouders dalen. Waarnemers moeten als zzp’r meerdere werkgevers hebben, kunnen dus niet lang blijven op één plaats en geen relatie opbouwen met een patiënt. Spaan is er van overtuigd dat een praktijkhouder beter is. Het komt de zorg voor de patiënt ten goede.

Opleiden huisartsen
De Drechtsteden behoort tot een krimpgebied als het gaat om huisartsenzorg.  Onder de Zorggroep Drechtdokters wil 70% verbouwen en 91% wil dat vanwege ruimtegebrek blijkt uit een onderzoek. Zo’n 23% van de praktijkhouders in het gebied overweegt om binnen vijf jaar te stoppen. Iets meer dan de helft, 54%, heeft geen opvolger. Tegelijk geeft 65% van de waarnemers aan het werkgebied aantrekkelijk te vinden en geeft een cijfer zeven of hoger. Volgens Spaan worden te weinig huisartsen in de regio opgeleid. “Die blijven meestal in de regio waar ze de opleiding krijgen. Het merendeel van de praktijkhouders wil wel opleiden, maar kan dat niet door ruimtegebrek”, legde Spaan uit.

Huidige situatie
In Sliedrecht is volgens Spaan sprake van een groeiende vergrijzing. Spaan: “De groep tussen de 50 en 60 jaar is het grootst. Over twintig jaar zijn die 80 jaar.” In Sliedrecht zijn er acht huisartsenpraktijken met elf praktijkhouders (die hebben dus contact met de zorgverzekering) en drie waarnemers. Onze praktijken zijn allemaal groter dan gemiddeld, een normpraktijk 2095 patiënten. Voor 26.000 inwoners heb je 12,4 FTE nodig. In Sliedrecht zijn de huisartsenpraktijken maximaal benut, de praktijk is niet up-to-date en er is schaarste aan personeel. Maar meer personeel betekent ook weer meer ruimte nodig. Doordat huisartsen stoppen, vier tot vijf bereiken de pensioengerechtigde leeftijd, zijn er in de toekomst zeven tot acht huisartsen nodig. Opvolging wordt dus lastig volgens Spaan.

Wensen Sliedrecht
Hij kwam ook met een lijstje wensen. Spaan somde op: kleine praktijk behouden, praktijken met meer collega’s runnen, ouderenzorg opzetten, opleidingsplekken creëren en Sliedrecht moet als gemeente aantrekkelijk worden voor nieuwe collega’s. De grootste belemmering is volgens Spaan de huisvesting. De aankoop is financieel niet draagbaar en vaak is een investeerder nodig. Daarnaast speelt de energiemarkt en de onzekere toekomst. De gemeente Sliedrecht heeft volgens Spaan aandacht voor de problematiek. “Het is een gemeenschapsprobleem en dat gaat het nog meer worden. We gaan straks tegen het probleem aanlopen dat mensen straks geen huisarts hebben en we moeten iets te bieden hebben aan huisartsen die zich hier willen vestigen. Spaan vraagt niet om een zak met geld bij de gemeente, maar meer om grond. Om de grond niet meteen aan huizenbouw te besteden. 

2 gedachten over “Huisartsen delen ‘zorgen voor morgen’ met raadsleden: ‘Het rammelt wel!’”

  1. Goed pleidooi om het mogelijk te maken dat mijn tweelingbroer met pensioen kan! Hij is al 68 trouwens, geen 64! Sliedrechters maak mogelijk dat je eigen huisartsenzorg snel verbetert! En laat zeker niet de toegewijde huisartsen zoals mijn broer zelf het kind van de rekening worden! Willem Otto Hazelhorst

  2. Hallo, onze fantastische huisarts H Hazelhorst heeft al 40 jaar een praktijk in Sliedrecht en heeft de leeftijd van 64 jaar bereikt en wil graag met pensioen, wat hij verdient heeft na al die jaren en de goede zorgen voor zijn patiënten
    MAAR wat blijkt hij kan niet stoppen, want er is geen opvolger voor zijn praktijk van 3000 patiënten .
    Onze lieve dokter is aan zijn pensioen toe, hij wil ook nog een beetje genieten met zijn gezin, maar zijn geweten speelt een grote rol in zijn besluitvorming, want zoals al de overheid instanties er over denken laat hij al zijn patiënten in de steek tegen zijn wil in, daarvoor vraag ik u allen om in actie te komen naar de gemeente Sliedrecht en overheid instanties om onze geliefde dokter zijn pensioen te gunnen die hij heeft verdiend na 40 jaar hard werken.
    P.S. Dit geldt voor al onze huisartsen op leeftijd in Sliedrecht en landelijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld