door Peter Donk
SLIEDRECHT – Tijdens een beeldvormende vergadering maandagavond 8 april 2024 informeerde het College van B & W de gemeenteraad over de voortgang en uitgangspunten van het accommodatiebeleid. Robin Reverda van Hospitality Group was aanwezig om één en ander toe te lichten tijdens een raadsessie. Het bedrijf is door de gemeente Sliedrecht gevraagd om dit uit te werken. Het werd vooral een avond van filosoferen en suggesties geven.
Na een zeer korte aftrap door wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed nam Reverda de aanwezigen mee door middel van een interactieve presentatie. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Reverda legde tijdens een presentatie de aanleiding en opdracht uit. Hij kwam met een stand van zaken, zijn doel voor de avond en de vervolg stappen.
Insteek
De gemeente Sliedrecht heeft het Vastgoedbeleid 2021-2028 opgesteld. Op basis van de huidige portefeuille ontbreekt nog een uitgewerkt accommodatiebeleid waarin de (toekomstige) behoefte aan het gebruik van accommodaties wordt vastgesteld. Daarbij is volgens de gemeente de insteek dat niet op basis van aanbod, maar juist op basis van vraag wordt gestuurd, op basis van behoeften. De opdracht van de gemeente Sliedrecht aan Hospitality Group is ‘ontwikkel het accommodatiebeleid van de gemeente Sliedrecht voor de kernportefeuille van het maatschappelijk vastgoed’. Het werd voor de aanwezigen een interactieve sessie. Met de telefoon kon worden gestemd en vragen beantwoord via mentimeter.
Verschillen wijken
Er ligt volgens Reverda een maatschappelijke opgave, zoals bijvoorbeeld Gala (gezond en actief leven akkoord), mentaal welbevinden en investeren in de jeugd. Maar ook inzetten op preventie, het versterken van de sociale basis of de sterke verbinding sport, bewegen en cultuur. Het ontbreekt nog aan een vertaling van de (toekomstige) maatschappelijke opgave die van invloed zijn op de inzet van vastgoed. De ene wijk of buurt is de andere niet in Sliedrecht. Er zijn wijken en buurten met veel sociale samenhang en een vitaal verenigingsleven en sociale participatie, maar ook wijken en buurten met sociale problematiek en lage zelfredzaamheid.
Behoeftes
Ook zijn er grote verschillen in de behoeftes van inwoners aan wijk- en buurtaccommodaties. Er zijn vier thema’s om verschillende bevolkingsgroepen aan elkaar te verbinden. Genoemd werden groen/parken/buitenruimte, kinderen, cultuur en gezondheid. Als mooie voorbeeld werden genoemd Het Bonkelaarhuis, bibliotheek AanZet en jongerencentrum Elektra (doelgroepen verbinden). Maar ook NME, de kinderboerderij en buitenruimte. Er ligt nog een kans voor buitensport (veel bij elkaar, denk aan voetbal, tennis en zwembad én korfbal, trimmen en schaatsen). De suggesties die maandagavond zijn gedaan, zijn niet genotuleerd (want dat gebeurt niet bij een beeldvormende vergadering – red.). Het afwegingskader wordt uiteindelijk gemaakt en dat bestaat uit drie thema’s, te weten de maatschappelijke functie, de accommodatie, beheer en exploitatie.
Raadsleden zijn stemvee geworden, zeker die van de coalitie. Hun stem wordt bepaald door coalitie akkoord en wensen van hun wethouder. Dat is ook de reden dat de coalitieleden zeldzaam kritische vragen stellen. De oppositie kan alleen door grote inzet marginale winst bereiken. In mijn tijd als raadslid bestede ik twee dagen aan raadswerk. En dan nog kreeg ik niet alles voorbereid. Maar ik zou zo weer doen, democratie gaat niet vanzelf. We hadden wel dertien weken reces per jaar.
De Hospitality Group komt dacht ik uit Amersfoort? Het lijkt me niet eenvoudig om dan iets over Sliedrecht te melden, zeker niet als het gaat om accommodaties in het dorp. Wat wel kan, en daar zal dat bureau zeker ervaring mee hebben, is de theorie uitleggen. Bijvoorbeeld de verschillende soorten wijken. Ik zou ze ze zo niet kunnen indelen en ik woon hier toch al erg lang dus dat is theorie. Wijken met grote sociale samenhang en vitaal verenigingsleven (wijken?…Sliedrecht is geen stad) etc.
Maar het gaat om iets door te zetten blijkbaar: het accommodatiebeleid van de gemeente en dus gaan we opnieuw in zee met een bureau uit Verweggistan (opvallend, meestal omgeving Utrecht) die onze raadsleden komt uitleggen op moderne wijze via telefoon en mentimeter hoe het leven eruit ziet door de ogen van de buitenstaander.
Waarom niet gewoon tenminste zelf een beetje denken als Raadsleden en kenners van Sliedrecht. En daarna, na de uitwerken van eigen plan met alle partijen, dat voorleggen aan experts.
In dat kader stond vanmorgen in de Volkskrant dat raadsleden gewoon geen tijd hebben om zich echt te verdiepen in nieuwe ideeën en eigenlijk een dag per week minimaal moeten worden vrijgesteld. En dat lijkt mij een goed plan als ze die tijd dan ook besteden.
Bijvoorbeeld aan de bezuiniging vanaf 2026 die op de gemeenten afdaalt vanuit het Rijk. En dat afzetten tegen de wilde plannen….leuk om een dagje of wat aan te besteden??