Honderden mensen met dementie in Sliedrecht ‘discriminatie en uitstoting’

SLIEDRECHT – In Sliedrecht wonen volgens de gemeente naar verwachting rond de 375 mensen met dementie. De verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. “Van de doelgroep woont rond de 70% thuis met hulp en zorg. Van deze groep zijn 103 mensen met dementie in beeld bij het casemanagement. De inzet is er op gericht om dit aantal te verhogen”, schrijft wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn maandag 1 juli 2019 aan de leden van de gemeenteraad in een College Informatiebrief (CIb). 

De doelstelling is: mensen met dementie en hun naasten zijn in beeld, op de hoogte van de voorzieningen en weten zich voldoende ondersteund. Deze actie wordt uitgevoerd in samenwerking met de Sliedrechtse huisartsen en praktijkondersteuners huisartsen. Visser: “Stichting Welzijnswerk Sliedrecht zal in samenwerking met Ketenzorg dementie de huisartsen benaderen.”

Onder de ouderen in Sliedrecht is discriminatie en uitstoting van inwoners met dementie volgens Visser merkbaar. Visser: “Naar verwachting heeft dit te maken met onbekendheid en angst.”

Supermarkten en andere ondernemers
In Sliedrecht zijn vijf supermarkten: een Albert Heijn, een Aldi, een Dirk en twee Jumbo’s. “Met deze supermarkten zal contact worden gezocht. Het voorstel is om per supermarkt een workshop te organiseren waarin de medewerkers kennis opdoen over hun mogelijkheden om hun supermarkt dementievriendelijk te helpen maken. Ook het Vignet Dementievriendelijk gaat onder de supermarkten en lokale ondernemers gepromoot worden. Met de ouderen in gesprek gaan over dementie zal naar verwachting het begrip en de inclusie doen toenemen”, schrijft Visser. Op vijf locaties wordt dit gesprek georganiseerd, namelijk in de vier visitekringen van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en in Hof van Sliedrecht.

Informatiebijeenkomst
De cursus ‘Dementie en nu?’ is al twee jaar met succes gegeven door Ketenzorg Dementie en gevolgd door mantelzorgers van mensen met dementie. Ook dit jaar wordt de cursus in het kader van deze campagne uitgevoerd. Visser: “In navolging van de bijeenkomst met professionals begin 2019 wordt een vervolg georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt een verdieping op de theoretische kennis gecombineerd met het bespreken van complexe praktijkvoorbeelden.Eerder zijn er informatiebijeenkomsten in besloten kring gegeven. Een algemene grote informatiebijeenkomst voor inwoners over Sliedrecht dementievriendelijk zal tot een groter bereik leiden.”

Vervolg gewenst
Sliedrecht is sinds donderdag 31 januari 2019 officieel dementievriendelijk. Op die datum is door gemeente Sliedrecht en Alzheimer Nederland het convenant ‘Dementievriendelijke gemeente’ ondertekend. In 2018 is een eerste start gemaakt met het dementievriendelijk maken van Sliedrecht. De tussentijdse resultaten zijn goed en een vervolg voor 2019 is volgens de wethouder gewenst. Visser: “Alzheimer Nederland is zeer te spreken over de wijze waarop de gemeente Sliedrecht zich inzet.” De wethouder stuurde maandag de CIb om de leden van de raad te informeren op welke wijze Stichting Welzijnswerk Sliedrecht samen met Ketenzorg Dementie en hun partners invulling willen geven aan een vervolg van de campagne dementievriendelijk Sliedrecht.

1 gedachte over “Honderden mensen met dementie in Sliedrecht ‘discriminatie en uitstoting’”

  1. Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen; dat is de landelijke insteek. Voor ouderen met lichamelijke klachten en een goede ondersteuning via de thuiszorg is dat zonder meer een goed idee. Maar voor dementerenden? Mijn moeder kreeg in 2010/2011 vasculaire dementie, een van de die vijftig vormen. Ze was het gevoel voor tijd en locatie kwijt, herkende haar eigen huis niet meer. In die periode is ze door lieve mensen die haar zagen dwalen in Vught, want daar woonde ze toen, regelmatig thuisgebracht. Naar het huis dat ze niet meer herkende. ’s Nachts belde ze in paniek aan bij mensen in haar omgeving of belde ons om te vragen waar ze was. Het was werkelijk de hel als je in Sliedrecht woont en dan een telefoontje krijgt van iemand dat je moeder daar in Vught weer eens midden in de nacht bij iemand voor de deur staat. In het AD van afgelopen zaterdag stond een artikel waarin werd geconstateerd dat het steeds vaker uitloopt op een spoedopname omdat er iets misgaat. Een val, een ongeluk, een mantelzorger die uitgeput is en uitvalt. Ook bij mijn moeder moest het eerst volledig uit de hand lopen voordat ze (lang verhaal kort) in 2012 kon worden opgenomen in een verpleeghuis in Ammerzoden. Pas daar knapte ze weer op omdat haar daar de veiligheid en het ritme geboden kreeg waar ze zo’n behoefte aan had. Nou ja opknappen, de dementie gaat uiteindelijk door met zijn verwoestende werk, maar nu zevenenhalf jaar later is zij er nog steeds. Negentig jaar en gelukkig nog heel vaak vrolijk. Ook al begrijpt ze het allemaal niet meer. Dementerenden langer thuis laten wonen is de verkeerde weg. Heel goed dat Sliedrecht als dementievriendelijke gemeente die tussenperiode zo goed mogelijk wil laten verlopen. Maar dementerenden en hun mantelzorgers zijn het beste af met een goed verpleeghuis met liefdevolle zorg. Dergelijke verpleeghuizen hebben we gelukkig in Sliedrecht, maar de capaciteit zal aanzienlijk moeten worden uitgebreid. Dat is de enige echte oplossing.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld