SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht krijgt er flink van langs nu ze hebben aangekondigd om binnenkort huis-aan-huis te gaan controleren op hondenbelasting. Sliedrecht24 krijgt donderdag 21 juli 2016 veel reacties van lezers. De gemeente legt niet uit waarom ze het doen en ook niet waar ze de opbrengst aan willen besteden.
Vooral hondenbezitters vinden de belasting niet eerlijk en spreken van discriminatie. (Foto Sliedrecht24)
Sliedrecht24 krijgt veel reacties op het geplaatste artikel. Lezers die heel boos worden tot lezers die er niets van begrijpen, waarom de gemeente Sliedrecht zich druk maakt om hondenbelasting. Bezitters van de huisdieren voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van houders van katten en paarden. Ook vragen mensen zich af waarom er niet gewoon – als je belasting wilt heffen – viervoeter- of dierenbelasting. “Rare vorm van geld uit je zak kloppen”, zegt iemand. Niemand reageert positief.
Katten
Een ander: “Dat ze om geld durven te vragen.” Een ander vindt het niets: “Stel een viervoeterbelasting in of stop met hondenbelasting. Ik ruim altijd alles netjes van ons hondje op en moet daar ook nog voor betalen. Maar aan de vele loslopende katten en de paardenpoep die je overal op fietspaden vindt, wordt niets gedaan. Hier klopt gewoon niets van!” Een andere lezer spreekt van ‘een belachelijke belasting’. “Ja, hij is aangemeld. Maar nee, ik ben het er zo niet mee eens. In veel gemeentes is het al afgeschaft. Nu in Sliedrecht nog! En als het blijft waar blijft dan de kattenbelasting? Enig idee wat die produceren in bijvoorbeeld kinderspeeltuintjes?” Weer een ander: “Kom eens in de Prins Hendrikstraat kijken. De stoepranden liggen compleet volgescheten door katten! Terwijl ik netjes de stront van m’n hond opruim krijgen we daar niks voor terug. Het is zelfs zo gierig gesteld dat we niet eens meer poepzakken kunnen krijgen bij de gemeente. Gemeente Sliedrecht, lekker bezig! Not!”
Reactie
Kritiek is er ook op het afschaffen van de poepzakjes door de gemeente Sliedrecht. “Waar gaat het geld van de hondenbelasting dan nu heen?”, vraagt iemand zich af. De hondenbelasting is voor sommige gemeenten een appeltje voor de dorst. In Sliedrecht is deze de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Er is inmiddels jurisprudentie dat de hondenbelasting onrechtmatig is. Volgens de Hoge Raad echter is hondenbelasting geen discriminatie van burgers. Amsterdam heeft de hondenbelasting met ingang van 1 januari 2016 helemaal afgeschaft. Zo kan het dus ook. Deze gemeente kwam tot de conclusie dat het heffen van hondenbelasting zijn doel voorbijschiet en te weinig opbrengt voor de geleverde inspanning. “Deze controle is niet nieuw, dit vindt regelmatig plaats. Elke keer in een ander deel van Sliedrecht. Het is een gegeven dat er hondenbelasting is in Sliedrecht. Dan mag ook worden verwacht dat daar steekproefsgewijs op gecontroleerd wordt. Het mag niet zo zijn dat iemand die zijn hond netjes aanmeldt ook moet betalen voor de buurman die dat niet doet”, reageert woordvoerder Rico den Boer van de gemeente Sliedrecht.