Hittegolf gevolgen voor dagelijkse leven

SLIEDRECHT – Nederland heeft te maken met een hittegolf. Zelfs afgelopen nacht was het op sommige plaatsen nog 24ºC. Volgens Weeronline.nl was het de warmste nacht die ooit gemeten is in Nederland. De komende dagen blijft het tropisch, met zaterdag de piek.

Volop ijs bij La Venezia. (Foto Paolo Gelvasio)

Op de tweede dag van het Baggerfestival kan de temperatuur oplopen tot wel 38ºC. Het warme weer heeft gevolgen voor het dagelijkse leven, ook in Sliedrecht. Het merendeel van de mensen doet het wat rustiger aan met dit weer. Er zijn er die zoeken de zon op. Ze gaan naar buiten, pikken een terrasje, bezoeken het strand of steken de barbecue aan. Maar er zijn ook veel mensen die last hebben van de hitte. Ze krijgen gezondheidsklachten of voelen zich onprettig bij deze temperatuur. Ze vermijden de zon juist en blijven zoveel mogelijk binnen. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar met dit weer.

Anne de Vriesschool
Scholen nemen maatregelen en passen hun lesrooster aan. Op de Anne Vriesschool zijn alle kinderen vrijdagmiddag vrij. Dat meldde Jan Willem van Andel, directeur van de school, donderdag aan de ouders. Voor ouders voor wie dat problemen oplevert, regelt de school opvang voor de kinderen. Vrijdagochtend staat er geen rekenen en taal op het programma, maar mogen de kinderen buiten met water spelen.

Stichting Waardeburgh
Stichting Waardeburgh, waar veel ouderen wonen, heeft het hitteprotocol in werking gesteld. Albert Tahaparij, divisiemanager Zorg: “We proberen zoveel mogelijk onze gebouwen koel te houden. De zonneschermen gaan al vroeg naar beneden en apparaten, die veel warmte geven, zetten we zo mogelijk uit. We controleren de bewoners extra op deze warme dagen. We houden goed in de gaten of cliënten genoeg drinken en of ze niet te warm gekleed zijn. Mensen krijgen warme bouillon te drinken voor het vocht en om genoeg zouten en mineralen binnen te krijgen. De bewoners blijven zoveel mogelijk in het gebouw en ons activiteitenprogramma passen we aan. We kiezen bijvoorbeeld voor een diavoorstelling, zodat de bewoners zich niet al teveel hoeven inspannen met dit weer. Aan cliënten en medewerkers delen we ijsjes uit  voor verkoeling. We besteden niet alleen zorg aan de bewoners, maar ook aan ons personeel. We adviseren de medewerkers onder andere voldoende rustmomenten te nemen.” Albert Tahaparij hoort onder de ouderen weinig klachten over het weer. Sommigen vinden het zelfs heerlijk weer, zegt de zorgmanager.

Warenhuis Bongers
Ondernemers spelen in op de behoefte van de klant. Ben Bongers, eigenaar van warenhuis Bongers, kan de koelboxen niet aangesleept krijgen. “Aan de ene kant is het door de hitte rustig in de winkelstraten, aan de andere kant hebben we een flinke toeloop van klanten, die op zoek zijn naar bepaalde producten. Er is veel vraag naar ventilatoren, zwembadjes en ijslollievormpjes. We zetten alles in het werk om deze artikelen op voorraad te houden en te voldoen aan de wensen van onze klanten. We hadden een mevrouw in de winkel, die voor haar kleinzoon een zwembadje wilde kopen. Maar het opblaasbad van 90cm doorsnede, inclusief palmboom vond ze te klein, want deze mevrouw wilde er zelf bij liggen. Dan ga je op pad en zorg je dat je baden van 1.80m doorsnede in je winkel hebt.” Als extra service heeft het warenhuis bij de ingang van het pand een statafel neergezet met water en ijsklontjes, om het winkelen tijdens deze extreme hitte aangenamer te maken voor de klanten.

IJssalon La Venezia
Met deze Italiaanse temperaturen zijn het hoogtijdagen voor IJssalon La Venezia. Er is veel drukte in en rond de ijszaak. Mensen genieten tijdens de hitte van een verkoelend ijsje. Paolo Gelvasio, eigenaar van IJssalon La Venezia: “We hebben het druk op dit soort dagen, vooral in de avonden hebben we veel aanloop. We zorgen dat we voldoende ijs hebben en produceren met dit weer meer fruitsmaken, zoals ananas en bosvruchten. Van ons mag dit weer nog wel even blijven. Alhoewel 5 graadjes minder misschien beter zal zijn. Omdat het warme weer aanhoudt, hebben we volgende week woensdag nog een leuke actie gepland voor de schoolkinderen, die dan bijna vakantie krijgen. Op woensdagmiddag kunnen de kinderen bij La Venezia voor €1,– een ijsje halen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld