Historische Vereniging wil ondertitel straatnaambord

SLIEDRECHT – De Historische Vereniging Sliedrecht pleit ervoor dat straatnaamborden een ondertitel krijgen, zoals ook voorheen werd gedaan. De vereniging adviseert dit in een officiële brief aan de gemeente Sliedrecht, gericht aan het college van B&W en de gemeenteraad. “Geen gek idee, ik heb al vaak uit moeten leggen waar mijn straatnaam vandaan komt, dichters hebben weinig bekendheid”, schrijft wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) op Twitter.

Op de huidige blauwe straatnaamborden, zoals hier in de Frans Halsstraat, staat geen ondertitel meer. (Foto Sliedrecht 24)

De Historische Vereniging laat weten dat in het verleden uitsluitend straatnaamborden werden geplaatst, bestaande uit een witte achtergrond met zwarte letters. In een aantal wijken bestaan deze borden nog. Op deze borden staat de naam van de straat met een ondertitel. Bijvoorbeeld: Admiraal de Ruyterstraat in grote letters met als ondertitel: Zeeheld 1607-1676. Veel van deze borden zijn vervangen door een bord met een blauwe achtergrond en witte letters. Op deze straatnaamborden staat geen ondertitel. Blauwe straatnaamborden zijn volgens de Historische Vereniging algemener van aard. De vereniging heeft daar nog niet zoveel bezwaar tegen, maar adviseert de gemeente in de brief ten stelligst een ondertitel te vermelden op de straatnaamborden. De vereniging is bereid de gemeente daarbij te assisteren.

‘Onverantwoord’
In Sliedrecht komen straatnamen voor die herinneren aan personen die voor de ontwikkeling van Sliedrecht een bijzondere betekenis hadden. Bijvoorbeeld C.M. van Rees, L. van der Wiel, Joh. Kraaijeveld, Burgemeester Drijber, Adriaan Volker, e.d. “Nu de witte straatnaamborden vrijwel geheel zijn vervangen door de blauwe straatnaamborden en de ondertitel is verdwenen, zal op termijn nauwelijks nog iemand weten welke betekenis een straatnaam heeft”, aldus voorzitter Historische Vereniging Sliedrecht, Peter Bons, in de brief aan de gemeente Sliedrecht. De vereniging vindt dit geschiedkundig niet verantwoord. Bons: “Er zijn bewoners van de wijk De Grienden die niet weten wat Batelier, Overlaat, Hoepel, Kraal, Hopper, Beugelaar, Krabbelaar, enz. betekent.” 

Karakteristiek
De witte straatnaamborden met zwarte tekst en ondertitel vindt de Historische Vereniging karakteristiek bij Sliedrecht horen. Het is de vereniging niet bekend waarom is overgegaan op blauwe straatnaamborden met witte tekst, zonder ondertitel.

1 gedachte over “Historische Vereniging wil ondertitel straatnaambord”

  1. Goed idee!
    Ik vond bijvoorbeeld het bord Proff. van het Hoff straat altijd intrigerend als kind.(Achter de oude LTS)
    Maar, mede daardoor ken ik wel bijvoorbeeld alle schilders;
    -Frans Halsstraat .. Schilder 1583-1666, kan het bordje dromen..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld