Japans restaurant Oishi Fusion

Historische Vereniging op zoek naar foto’s en films bevrijding 1945

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) organiseerde donderdagavond 28 november 2019 een avond speciaal voor al haar vrijwilligers. De bijeenkomst vond plaats in het ‘Onderhuys’ van het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt. Van de 28 vrijwilligers waren er zo’n 24 aanwezig.

Na ontvangst met koffie en gebak werd er na het ‘officiële gedeelte’ onder het genot van een hapje en een drankje nog even gezellig van gedachten gewisseld. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Samenwerking Stamboom
Voorzitter Peter Bons heette iedereen van harte welkom en blikte nog even terug op het afgelopen jaar. Hierbij kwam uiteraard ook de heropening van het Sliedrechts Museum aan bod. Bons loofde de goede band met Genealogische Vereniging ‘De Stamboom’, waarmee sinds het afgelopen halfjaar in het Onderhuys nauwer wordt samengewerkt. Zij maken daarbij gebruik van elkaars kennis. De voorzitter bedankte alle vrijwilligers voor hun fantastische inzet in het bijna afgelopen jaar. Ex-penningmeester Wout van Rees – die zich sinds zijn vertrek naar Papendrecht een beetje lijkt te vervelen – meldde dat hij bezig was om een nieuw Sliedrechts Stratenboek samen te stellen.

Sliedrechts woordenboek
Bons benadrukte het belang van de Facebookpagina ‘Sliedrecht Toen en Nu’, die wordt bijgehouden door Bas Lissenburg. Via deze pagina – met meer dan 4200 volgers – komt de vereniging naar buiten en verzamelt zij interessante historische informatie. De HVS is bijzonder content met de opbrengst van een actie van een bank, een bedrag van € 1.405. Mede door inzet van dit bedrag is de vereniging van plan om rond de zomervakantie van 2020 een Sliedrechts woordenboek (dialect) uit te geven.

Op zoek naar materiaal
De Historische Vereniging heeft het voornemen om in mei 2020 een expositie in het Sliedrechts Museum te organiseren met als thema de bevrijding(sfeesten) van 1945. Sliedrechtse inwoners worden opgeroepen om foto’s en filmmateriaal uit die tijd ter beschikking te stellen om een fraai beeld van de bevrijding te kunnen presenteren. De vereniging is ook op zoek naar foto’s van historisch Sliedrecht uit de jaren ‘70 en ‘80 uit de vorige eeuw. Vijftigers van nu worden uitgedaagd om hun schoenendozen met analoog gemaakte foto’s op te zoeken en na te gaan of er nog interessant materiaal tussenzit.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld