Heroïsche verhalen over baggeren in extreme kou in Nationaal Baggermuseum

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Niet door extreme kou maar door een hoog bezoekersaantal barstte de filmzaal in hét Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk zaterdag 15 februari 2020 bijna uit zijn voegen. Daar verzorgde Leo Barendregt – vroeger zelf baggeraar – een lezing over baggeren onder extreem koude omstandigheden ten noorden van Canada in de Beaufortzee. In de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw waren daar temperaturen van 40 graden onder nul geen uitzondering. Een van de schepen die destijds gebruikt werd, was de Geopotes IX.

Een overvolle filmzaal in hét Nationaal Baggermuseum. Interessante lezingen – zoals vandaag – trekken veel belangstelling. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Met verschillende ‘oud-baggeraars’ in de filmzaal kwamen anekdotes en heftige verhalen naar boven.

Tekst gaat verder onder tweet.

Verhalen
Onder de bezoekers was Pleun van der Hel, bijna 90 jaar inmiddels, voormalig uitvoerder/kapitein op baggerschepen van Adriaan Volker. Spreker Leo Barendregt – die zelf geruime tijd in het gebied boven Canada heeft gewerkt – omkleedde zijn lezing met bewegende beelden. Twee films, ‘10 years of Arctic Islands’ en ‘Islands in the Arctic’ werden getoond. Verhalen over baggeren ter hoogte van Tuktoyaktuk. Het opspuiten van eilanden in zee, die gebruikt werden door oliemaatschappijen om naar olie te boren. IJsbrekers, die met enorme kettingzagen letterlijk werden ‘uitgezaagd’. Gebaggerd werd op dieptes rond de 20 meter.

IJsbeer
Een prachtig verhaal om hier te vermelden gaat over een ontmoeting met een ijsbeer. De bewuste ijsbeer bleef te lang in de buurt van het baggerschip en werd met behulp van een helicopter ‘gevangen’ en 400 km verderop weer vrijgelaten. Wat was het geval? Dezelfde ijsbeer was bijna éérder terug bij hetzelfde baggerschip dan de helicopter! Om het gevaar in te dammen is de ijsbeer uiteindelijk doodgeschoten, dit werd destijds nog geaccepteerd. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld