Van Hemmen brengt Facebook-verslag van Italië-bezoek

SLIEDRECHT – Verplicht is de eerste burger het geenszins, maar burgemeester Bram van Hemmen (CDA) doet op zijn Facebookpagina verslag van zijn bezoek aan Italië als (mede)vertegenwoordiger namens de regio Drechtsteden. In het voetspoor van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Màxima. Van Hemmen kwam vrijdagavond thuis. In een fotoverslag met uitleg bij de foto vertelt hij over de reis met veel gesprekken en bezoeken. Van Hemmen was van woensdag t/m vrijdag afgelopen week in Italië. Een korte samenvatting voor iedereen zonder Facebook.

Wat Van Hemmen (hier links vooraan op de foto-red.) en de delegatie inhoudelijk heeft gedaan, is te lezen bij de foto’s. Hier is de delegatie in Milaan. “Dit was een drukke, maar zeer nuttige economische missie”, zegt Van Hemmen. (Foto Facebook via Bram van Hemmen)

In het kielzog van het staatsbezoek had de minister van Internationale Handel en de Nederlandse ambassadeur in Italië een handelsmissie georganiseerd. De missie had tot doel de handelsbelangen van Nederland in Italië te versterken en ondernemers aan concrete orders te helpen. De missie bestond uit Mode, Land en tuinbouw en water. De Drechtsteden heeft samen met de gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland besloten invulling te geven aan de missie water. Van Hemmen: “Dit omdat we hier veel ervaring mee hebben en veel ondernemers hebben die hier business van maken. Ons doel was de ondernemers ondersteunen en de basis voor een intensievere relatie met de Italianen te bouwen op het gebied van watervraagstukken. Het eerste doe je door aanwezig te zijn, onze aanwezigheid geeft extra vertrouwen in de ondernemers. Het tweede was bereik je door een tegenbezoek te organiseren in de Drechtsteden en Rotterdam. Zeker met de gevolgen van klimaatverandering, zijn er mooie kansen voor ons land. We moeten nieuwe dingen verzinnen en dan ga je naar Nederland. We worden gezien als de watertovenaars van de wereld. Een lekker concreet doel dus.”

Afspraken
Woensdagochtend vloog Van Hemmen naar Rome en ging naar het hotel waar de conferentie was. De dag begon met een een seminar tussen Italiaanse en Nederlandse sprekers over de uitdagingen op het gebied van water. Van Hemmen: “Henk Ovink onze watergezant, soort ambassadeur voor onze waterkennis, zette de toon, door de gevolgen van klimaatverandering te benoemen. Over de oorzaak mag je van mij discussiëren, de gevolgen zien er niet plezierig uit. Hoog zeewater, met risico op overstromingen. Meer piekneerslag. Periodes van droogte. Hitte stress, vooral in steden, etc… Dit komt uiteraard naast de al bestaande problemen op het gebied beschikbaarheid van schoon drinkwater en vervuilde rivieren.” De rol van Van Hemmen was toehoorder. Er is veel gesproken in Italië. Speeddates tussen ondernemers en overheden die met elkaar om de tafel gingen. “Er waren drie tafels: gemeenten, regio’s en landelijke overheid.
Wij zaten met ambtenaren van Rome en Venetië aan tafel en bespraken onze dilemma’s en hoe we dit pakken. Dit bleek succesvolle aanpak, want we spraken af dat zowel Rome als Venetië naar de Drechtsteden en Rotterdam komen om door te praten. Onze projecten (ook Sliedrechtse) waren aansprekend. Eén en ander wordt ondersteund door onze rijksoverheid en provincie. Eerste succes dus, onverwacht snel”, vertelt Van Hemmen.

Rioolwaterzuivering en hitte
Vanuit Rome reisde Van Hemmen woensdagavond naar Milaan. Van Hemmen: “Met de befaamde Italiaanse HSL. En dat ging goed. De volgende ochtend bezochten we een rioolwaterzuivering van CAP Holding. De Italianen waren erg trots op wat ze ons lieten zien. Moet zeggen, dat ze het goed op orde hebben, zeker gezien de dwarse regelgeving in dat land. Dit was nuttig, want de volgende dag zat de directeur naast me aan tafel bij de volgende sessie. Kon veel van wat ik gezien had gebruiken om contact te leggen en vertrouwen te winnen. Italianen willen serieus genomen worden en dat was op deze wijze een stuk makkelijker.” Donderdagmiddag ging de delegatie naar het nieuwe stadscentrum van het Porta Nuova District. Van Hemmen: “Mooi en modern stadsplein, prachtige architectuur en prima cappuccino. Wat dit met het thema water te maken heeft? Alles. Het was 35 graden, stedelijke hitte stress maakten we aan den lijve mee. Tegelijk gaven ze voorbeelden hoe omgegaan wordt met droogte en te veel aan water. Ook hier deden we beelden op die we de volgende dag goed konden gebruiken.” Op zijn Facebookpagina laat Van Hemmen foto’s zien van Bosco Verticale, het verticale bos. Bomen in een flat, die maximaal 6 tot 8 meter hoog worden en koelte geven, schone lucht en nieuwe vegetatie in de stad. “Men vertelde dat er geen duiven te vinden zijn bij die flat maar wel allerlei vogels die je na de verstedelijking alleen buiten de steden tegenkomt”, schrijft Van Hemmen. Tot slot was er donderdagmiddag een boottocht. “Milaan wil graag de oude middeleeuwse kanalen weer open graven. Goed is voldoende opvangcapaciteit en een buffer voor droge tijden. Wij hadden waterspecialisten aan boord en heb erg veel over water geleerd. Helder water is niet hetzelfde als gezonde waterhuishouding. Er zat te weinig voeding in, je zag amper vis. Ook hier nuttige info voor de volgende dag, omdat hier mooie kansen voor bijvoorbeeld toerisme aan zitten. Toevallig hadden we ook dat soort ondernemers bij ons”, legt Van Hemmen uit bij een prachtige foto van de vaartocht. 

Diner met koning
Donderdagavond volgde een programma in het Koninklijk Paleis bij de Milanese Dom. Van Hemmen: “Wat een imposant bouwwerk is deze kerk. Helaas geen tijd om binnen te kijken, we moesten voor 19.00 uur binnen zijn voor het Trade Dinner. In een zaal was het diner met onze koning en koningin. De Italianen vonden het geweldig”, schrijft Van Hemmen, die aan de tafel zat van koning Willem-Alexander. “Maar uiteraard op het hoekje! En naast voetbalhelden was ook wielrenner Tom Dumoulin aanwezig, winnaar Giro 2017 aanwezig. En niet alleen de Italianen waren daar wild van! Aan tafel nog heel even met hem (en zijn vriendin, zat naast haar) gesproken. Bescheiden en aardige knul. Snap niets van zijn sport, maar passie herken ik altijd.”

Handel
Vrijdag was voor Van Hemmen de slotdag. Die dag was er een business forum over water. Van Hemmen zat aan tafel bij de Resilient Cities (veerkrachtige steden). “Hoe gaan steden om met de uitdagingen rond water? Was leuk, al die Hollandse logo’s op het scherm, inclusief die van Drechtsteden. Ons doel was ook Milaan op basis van inhoud naar Nederland te laten komen. Ik trok daar aan onze tafel nadrukkelijk op met onze Rotterdamse reispartner. Hij was voorzitter en Chief Resilient Officer. En dat lukte erg goed. We spraken af te gaan bouwen aan een relatie tussen onze regio en de drie gemeenten in Italië. Doel is te kijken naar onze gemeenschappelijk uitdagingen en samen naar oplossingen te zoeken. Onze ondernemers denken uiteraard mee en daar komt handel uit. Dit doen we onder de vlag van internationale samenwerkingsverbanden, als bijvoorbeeld honderd Resilient Cities. Dit spaart kosten (Rotterdam doet dit al) en geeft een netwerk voor bredere kansen. Deze sessie duurde lang, maar was mede door inzet van onze koning erg effectief”, concludeert Van Hemmen. Het forum werd onderbroken door een zogenoemde ‘photo oppertunity’ met het koningspaar. En dat wilde iedereen wel.

De hele Nederlandse delegatie staat op deze foto. Land- en tuinbouw, mode en water. De meeste waren ondernemers. Van Hemmen staat ergens achteraan. (Foto Facebook via Bram van Hemmen)

Terwijl het forum verder ging, bezocht het koningspaar een tentoonstelling over de waterhistorie van Milaan. Van Hemmen: “We mochten op video meegenieten, maar de meesten praatten lekker door. Aansluitend schoven de minister en de koning bij ons aan tafel om de resultaten uit onze gesprekken te horen. Onze majesteit is bijzonder goed op de hoogte en stelde vragen die ons gesprek daarna op een nog hoger niveau brachten.” Kort daarna was het koningspaar en minister Ploumen aanwezig voor officieel tekenmoment tussen de Provincie Zuid-Holland en de regio Lombardije. Vrijdagavond was Van Hemmen weer terug in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld