Heijkoop doet bijzondere prestatie voor MS

SLIEDRECHT – Woensdag is het Wereld-Multiple Sclerose (MS)-dag. De dag ervoor, dinsdag 24 mei 2016, gaat Erik Heijkoop (37) uit Sliedrecht een bijzondere prestatie doen. In Rotterdam gaat hij de trap op het Stationsplein pal voor het Groothandelsgebouw betreden. In totaal zijn hier 180 treden.

Erik Heijkoop op Koningsdag 2016. Hij is sinds 2011 vooral aan de rolstoel gebonden. Toen is bij hem de ziekte MS vastgesteld. Dinsdag gaat Heijkoop aandacht vragen voor MS door uit zijn rolstoel te komen en zeker dertig treden te pakken. (Foto Sliedrecht24)

Erik Heijkoop zal dinsdag tussen 13.00-13.30 uur de trap beklimmen. Voor de oud-electromonteur een bijzondere prestatie, omdat hij door de ziekte niet veel meer kan. Toch begeeft hij zich – ondanks de situatie – graag onder de mensen in het dorp Sliedrecht en is hij actief op Twitter (@beertjebrult).

Sterk zijn
Heijkoop gaat samen met zijn maatje Martin Dekker naar Rotterdam en combineert de prestatie samen met een bezoek aan een cruiseschip, dat daar aankomt. Door de ziekte MS is het leven voor Erik Heijkoop totaal veranderd. “Geen dag is hetzelfde. Als ik wakker word, is het steeds de vraag hoe ik me voel, hoe het er voor staat. Lopen zit er eigenlijk niet in, dus ik ben gebonden aan de rolstoel. Maar ik wil vechten, sterker zijn dan MS! Ook praten gaat moeizaam”, vertelt Erik zondagmiddag 22 mei 2016 aan Sliedrecht24.

Financiële ondersteuning
Tijdens traploopweek vroeg hij eerder aandacht voor MS. Dat hij nu in Rotterdam de treden opnieuw wil pakken, is een idee van hem zelf. Erik Heijkoop: “Het is mijn eigen bijdrage ter ondersteuning van het Nationaal MS Fonds (Rabobankrek.nr. IBAN – NL23RABO0336272839, BIC RABONL2U – red.). Ik heb verder nauw contact met het Platform MS via sociale media, opgericht met een maatschappelijk verantwoorde functie. Elkaar helpen in moeilijke tijden maar ook zeker in vrolijke, positieve en energieke tijden.” 

Trap
De 180 treden tellende trap staat er ter gelegenheid van 75 wederopbouw van Rotterdam. Dat wordt gevierd met de manifestatie ‘Rotterdam viert de stad’. Heijkoop heeft de organisatie op de hoogte gebracht van zijn plannen en die vonden het fantastisch. “Ik hoop dinsdagmiddag ook mensen van het Nationaal MS Fonds onderaan de trap te vinden. Iemand moet toch even op de rolstoel passen”, lacht Erik.

MS

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan. Hoe de stoornis in het afweersysteem ontstaat, is helaas nog niet bekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem bij Multiple Sclerose  een groot deel van de symptomen veroorzaakt. De medicatie voor de behandeling van Multiple Sclerose richt zich dan ook op het reguleren/ remmen (moduleren) van dit immuunsysteem. Een medicijn bestaat nog niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld