DEN HAAG / SLIEDRECHT / DORDRECHT – Mocht het RIVM op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten vaststellen dat de emissies uit het verleden mogelijk gezondheidseffecten kunnen hebben gehad, dan zal het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ‘uiteraard handelend optreden’. Dat schrijft het college in één van de antwoorden op vragen van de PVV Zuid-Holland. Aanleiding was berichtgeving door Sliedrecht24.
De provincie en de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben alle beschikbare emissiegegevens gedeeld met het RIVM dat onderzoek doet naar de mogelijke effecten van de vroegere PFOA emissies bij Chemours (voorheen Dupont-red.) (Foto Sliedrecht24)
“Dit is ook reeds eerder toegezegd. De provincie zal dan, in overleg met de rijksoverheid en de betrokken bevoegde gezagen en gemeenten, passende vervolgstappen zetten. Wij gaan er van uit dat de Inspectie SZW, als bevoegd gezag haar verantwoordelijkheid neemt voor het aspect arbeidsveiligheid en de mogelijke gezondheidseffecten bij werknemers van Chemours”, bericht milieugedeputeerde Rik Janssen (SP). Vakbonden sturen vandaag, woensdag 9 maart 2016, een brandbrief aan minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Vervolgstappen
Het College van GS zegt de gezondheid van de inwoners van Zuid-Holland uiterst serieus te nemen. De provincie en de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben alle beschikbare emissiegegevens gedeeld met het RIVM dat onderzoek doet naar de mogelijke effecten van de vroegere PFOA emissies bij Chemours. Janssen: “Het onderzoeksrapport van het RIVM, dat in maart (wordt april – red.) wordt verwacht, is nodig om de juiste vervolgstappen vast te kunnen stellen. Het is gebruikelijk dat het RIVM voorstellen doet over mogelijke onderzoeken.”
Beheerssysteem
Sinds de overdracht van het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming in 2003 aan de gemeente Dordrecht heeft de provincie geen rol meer met betrekking tot het eeuwig durende beheerssysteem. “In 1999 is door de provincie in de beschikking vastgelegd dat het bedrijf DuPont (thans Chemours) verantwoordelijk is voor de instandhouding en bekostiging van het geohydrologisch beheerssysteem. De gemeentelijke Milieudienst Zuid-Holland-Zuid (MZHZ) en vanaf 2011 de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) heeft en ziet nog steeds toe op het functioneren van het beheerssysteem. Dit doet zij namens het bevoegd gezag Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht”, schrijft gedeputeerde Janssen (SP). Vandaag stellen de PVV en PvdA in de commissie Verkeer en Milieu opnieuw vragen aan Janssen.
Waarom deelt Dupont / Chemours haar in bezit zijnde gegevens niet met de instanties?
Heeft Dupont / Chemours wat te verbergen ????
MVO Milieu Verantwoord Ondernemen is een kreet die Dupont / Chemours veel gebruikt, maar niet waarkomt.