Japans restaurant Oishi Fusion

Grote brand op bedrijventerrein Nijverwaard

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Aan de Calandstraat op bedrijventerrein Nijverwaard is zondag 5 juli 2020 vroeg in de ochtend brand uitgebroken in een loods. Het vuur is met veel materieel bestreden. Naastgelegen panden konden zodoende worden behouden. Volgens de brandweervoorlichting lagen er asbestplaten op het dak van de loods. Meetploegen deden onderzoek, maar de asbestdeeltjes waren beperkt gebleven tot bij de loods. “Zorgvuldige metingen van de brandweer wijzen uit dat de vrijgekomen asbestdeeltjes alleen zijn neergekomen in de directe omgeving van de loods. Tot nu toe zijn er bij de woningen geen asbestdeeltjes aangetroffen. Er is dan ook geen gevaar (geweest) voor de gezondheid van de directe omwonenden”, schrijft zondagmorgen de gemeente Sliedrecht.

In korte tijd werd opgeschaald, omdat het vuur uitslaand was en ging uitbreiden. Er kwam een grip-1-situatie, waarbij dan ook de burgemeester wordt geïnformeerd. (Foto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder video.
(Video Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

De brand is bestreden door verschillende bluseenheden uit Sliedrecht en de regio. Er is onder meer een hoogwerker van de Brandweer Papendrecht ingezet. De brandweer kon o.a. een aanhanger snel uit de loods rijden en veilig stellen. De loods staat naast het hoofdkantoor van bankengigant Seats and Sofas. Volgens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid is de loods van het meubelbedrijf. De meubelzaak en het hoofdgebouw liepen geen gevaar, maar de gebouwen lagen wel in het rookgebied. 

Tekst gaat verder onder tweet. 

De rook van de brand trekt over een aantal woonhuizen. Heeft u last van de rook? Sluit ramen en deuren. Zet de mechanische ventilatie uit”, waarschuwde Brandweer Zuid-Holland Zuid. De rook trok niet over de snelweg A15, maar in noord-noordoostelijke richting, richting spoor en station.

Oorzaak
In de loods stond een container. Wat erin de container zat, kon Brandweer Zuid-Holland Zuid niet zeggen. Het onder controle krijgen van het vuur in de bak duurde even. De oorzaak van de brand moet worden onderzocht. Daar kon zondagmorgen nog niets over worden gezegd. Rond 07.45 uur vertelde de brandweer dat het vuur onder controle was. De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met nablussen. 

11 gedachten over “Grote brand op bedrijventerrein Nijverwaard”

 1. Precies Willem van Buren zoals je schrijft…. “Misschien” brokkelt het af en grotere stukken (maar misschien ook niet) en ook de kleur van de rook zegt niets. Adem deze maar eens in (witte, zwarte grijze of groene) en laat je longen maar even protesteren (eigen ervaring door huisbrand jaren geleden) Maar geen gevaar voor de gezondheid…

 2. Ja, hoor mensen, maar natuurlijk: De brandweer heeft alle redenen om te liegen en jullie weten het allemaal beter.

  Weleens over nagedacht dat asbest misschien in grotere stukjes afbrokkelt en daardoor sneller weer ter aarde stort? En iedereen die weleens een vuurtje heeft gestookt weet dat de kleur van de rook niks zegt over de stoffen die erin zitten, maar veel meer over hoe volledig de verbranding is.

  Maar dit zeg ik natuurlijk allemaal alleen maar omdat ik onderdeel ben van het complot, dat de bevolking dom moet houden, omdat de overheid wil dat we allemaal dood gaan van de huidkanker. Ofzoiets.

 3. Het is heel simpel: asbestdeeltjes komen gemakkelijk vrij in de lucht bij een brand. Echter, zodra je een rood-/wit geblokt plastic lint om het gebied van de brandhaard spant, durven de asbestdeeltjes hier niet overheen en vallen loodrecht op de grond neer.. Als je de omtrek van het besmette gebied langzaam kleiner maakt, door het lint aan te trekken, trekken de asbestdeeltjes zich vanzelf over de grond terug. Als je het gebied maar klein genoeg maakt, is er geen gevaar meer voor de volksgezondheid. Wat is wetenschap toch mooi!

 4. Ik kan ook schrijven wat ik wil, redactie, net zo goed als Brandweer ZHZ maar als ik de reactie lees van Hans van den Herik dan ben ik zo vrij nogal te twijfelen aan de kwaliteiten van de inspectierondes, danwel aan de eerlijkheid van het verslag…

 5. Dit schrijft Brandweer Zuid-Holland Zuid op sociale media:
  “Er is in een wijde kring geïnspecteerd, steeds verder naar binnen tot ring waar de mogelijke asbestdeeltjes zijn aangetroffen.
  Eerst is een gebied ruim afgezet. Tenslotte tot rond de loods.”

 6. Nog hooguit 5 maanden en dan ben ik – voor sommigen in ons dorp eindelijk – vertrokken als gemeenteraadslid. Ook ik verwonder me (en deed dat altijd al) over het gegeven dat er van alles en nog wat gebeurt in onze leefomgeving en dat dit zelden (of liever gezegd nooit) leidt tot gevaar voor ons gezondheid. Natuurlijk geldt dat zelden of nooit gevaar niet alleen voor Sliedrecht, maar wat zou de reden zijn dat in ons dorp vaker dan gemiddeld in Nederland huidkanker voorkomt? Zitten Sliedrechters vaker dan gemiddeld te zonnen? En waar halen ze dan die tijd vandaan?

 7. Ik heb een moestuin op het complex tegenover het station. Vanmorgen trof ik asresten op mijn glazen kas aan. Maar nee mensen niks aan de hand. Genx uit de kraan, asbest tegen het raam, in Sliedrecht blijven gfk’s je lichaam in gaan.

 8. Ach..zo gaat het toch altijd ?!
  Dus als het RIVM meldt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid …
  sluit dan maar snel ramen en deuren!!

 9. Inderdaad Denis. Daar verbaas ik me ook altijd over… Hoe kan zoiets toch, terwijl je gitzwarte rook ziet waarin toch echt wel schadelijke stoffen zitten. Adem maar eens lekker in en voel de bijtende stoffen in je longen…

 10. Altijd zo knap van die asbestdeeltjes dat ze zich amper verspreiden. Net als rook die vrijwel nooit een risico voor de volksgezondheid vormt…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld