SLIEDRECHT – Tijdens een oordeelsvormende vergadering dinsdagavond 13 februari 2024 had de gemeenteraad eigenlijk vooral veel lof voor het Groenbeheerplan 2023 – 2026. Het plan is de basis voor een meer gestructureerde en planmatige manier van beheren. Er ontstaat een duidelijkere koppeling tussen beleidsdoelen, financiën en het uitgevoerde werk buiten. “In de openbare ruimte van Sliedrecht zal het effect in de loop van de jaren zichtbaar worden in een gevarieerder groenbeeld, meer biodiversiteit en groen dat beter is aangepast aan de klimaatomstandigheden”, belooft het college in het raadsvoorstel, dat doorgaat als hamerstuk naar de besluitvormende vergadering van dinsdag 5 maart 2024. In het groenbeheerplan is uitgewerkt hoe de beheerorganisatie van de gemeente gaat werken om de beheerdoelen uit het Groenbeleidsplan te realiseren, voor zover dat afhangt van het gemeentelijke beheer.
Verantwoordelijk wethouder Ton Spek (CDA) van Beheer en Openbare Ruimte is hier aan het woord. (Foto uit video gemeente Sliedrecht)
Raadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie), die dinsdagavond ook zijn maidenspeech heeft gehouden, beet het spits af: “Goed om te lezen dat dit groenbeheerplan is opgesteld in nauwe samenwerking met diverse medewerkers van de gemeente, zowel binnen het groene vakgebied als Andere vakgebieden. Daarnaast zal dit plan moeten zorgen voor een gestructureerde en planmatige manier van beheren, en zal het effect in de loop van de jaren zichtbaar moeten worden in een gevarieerder groenbeeld, meer biodiversiteit en groen dat beter is aangepast aan de klimaatomstandigheden.” En Ippel wilde nog wat kwijt: “Verder is dit ook een goed moment om onze waardering uit te spreken naar de mensen die er voor zorgen dat het groen onderhouden wordt en in goede condities blijft. En daarbij willen we na het winterse weer er nog één aan toevoegen. Sliedrecht was de afgelopen dagen goed bereidbaar ondanks de gladde omstandigheden waarvoor wij ook de buitendienst hartelijk willen danken. Ten slotte hopen wij dan ook dat dit nieuwe beheerplan zal gaan bijdragen om het groen in Sliedrecht in goede condities te houden.”
Duurzame samenwerking
Waardering voor het Groenbeheerplan 2023-2026 was er ook van de lokale politieke partij Slydregt.NU. “Dit zorgvuldig uitgewerkte plan vormt een solide basis voor het realiseren van een leefbare groenere toekomst in Sliedrecht. Wij erkennen het belang van een groene leefomgeving die niet alleen nu, maar ook in de toekomst, ten goede komt aan de veiligheid, gezondheid, en het welzijn van alle Sliedrechters. Het is inspirerend om te zien hoe de gemeente Sliedrecht zich inzet om duurzaam en aantrekkelijk groen te ontwikkelen en te onderhouden. Een groene omgeving die dient ter ondersteuning van diverse maatschappelijke doelstellingen. Daarom hechten wij ook belang bij het behoud en goed onderhoud van het huidige groen in de gemeente. Onze partij ondersteunt het streven naar een multifunctioneel groenbeleid. Een beleid dat bijdraagt aan een goede balans tussen de verschillende functies van onze openbare gebieden. Dat vereist een efficiënte en duurzame samenwerking, niet alleen intern binnen de gemeente, maar ook met onze inwoners, lokale organisaties, en omliggende gemeenten. Ook hier is goede burgerparticipatie en tijdige en duidelijke communicatie gewenst. Met interesse kijken we uit naar de toekomst, waarin Sliedrecht de ambitie heeft om over dertig jaar bekend te staan als het groene baggerdorp in Nederland. Dit Groenbeheerplan legt de basis voor deze toekomst, met duidelijke beheerdoelen die onze gemeente zullen verrijken. Het verhogen van de natuurwaarde en biodiversiteit het gebruik van groen voor klimaatadaptatie, met de aanplant van meer grote bomen en het creëren van meer natuurvriendelijke oevers. Maar ook het verminderen van ziekte- en plaagdruk in groengebieden, het aanpakken van bodemdaling door groenbeheer en het bevorderen van circulaire processen in het groenbeheer. Wij, als Slydregt.NU, zijn vastberaden om er op toe te zien dat deze doelen zullen worden behaald. Samen bouwen we aan een groener en vooral een leefbaarder Sliedrecht voor iedereen”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU).
Communicactie
De VVD sprak van een logisch verhaal, inhoudelijk prima. Helder verhaal. Niets op aan te merken. “Hier worden de juiste stappen gezet: meer inzetten op verhogen biodiversiteit, tegengaan van hittestress, water vasthouden. Logisch verhaal, passend bij de opgaven van deze tijd. Dit vraagt een toch meer integrale en meerjarige visie op het beheer van de openbare ruimte. Als we een straat opentrekken, kun je namelijk twee dingen doen. Je kunt of herstellen zoals het was. Of je kunt gelijk kijken of je opgaves voor de komende 10 jaar in kunt vullen. En het kan ook andersom werken: als je weet dat ergens over tien jaar een riolering vervangen moet worden, is dat misschien ook het moment om te kijken hoe zich dat verhoudt tot de warmteoplossing voor die wijk. En daar in je planning en financiering op te sturen. College stelt via dit beheersplan andere keuzes voor: niet een strak gemaaid gazon, maar ruwe grassen, kruidenrijk grasland, etc. Vanuit de opgave logisch. Dat is veel beter voor insecten, hoger gras koelt beter en houdt beter water vast. Andere kant is ook: het komt wat rommeliger over. En nog niet iedereen weet waarom dit soort keuzes noodzakelijk zijn. Dus communiceer op tijd, vooraf en neem onze inwoners mee”, had raadslid Martin van Rossum als boodschap aan het college, “Leg het goed uit. En voorkom zo dat je straks 500 Fixi-meldingen – en gedoe op de socials – krijgt, omdat je het gras een keer minder maait.”
Tekst gaat verder onder foto.
‘Puzzel’
Wethouder Ton Spek (CDA) van Beheer en Openbare Ruimte vertelde elke drie maanden een dagdeel bij de buitendienst mee te lopen en had veel lof voor hen. Hij noemde de mensen ‘kanjers’ en ‘vakbekwaam’. Spek noemde de integraliteit ‘een puzzel’ en zei dat de gemeente zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren. “We proberen het naar elkaar toe te organiseren”, aldus Spek, die soms ook voor keuzes staat. “Nu het één doen en over vijf jaar het andere”, sprak Spek, die als voorbeeld de werkzaamheden in de hoven noemde. Het vereist volgens hem verwachtingsmanagement en communicatie. Spek: “In de wijk moeten we het soms nog eens extra uitleggen.”
@Simone de Groot.Ook dat zijn wij verplicht aan God om de natuur te beschermen! Waar zijn de christelijke partijen,die daar zeker voorop moeten komen?
Nog een dingetje,het plan was er om Portakabins voor nood aan de kant van de Deltalaan te plaatsen,dat werd te duur.Heel het gezicht op het park is dan finaal weg.Wat een idioterie! Ik hou u op de hoogte,want de Gemeente doet het niet.
Ik heb uit betrouwbare bron vernomen,dat de plannen al klaar liggen.De Gemeente speelt geen open kaart met de burgers! De eerste huizen of appartementen, komt als eerste de Fysio in.Ik wil gewoon dat mooie park behouden! Ik reed net langs,en best wel veel mensen in het park.B.v.mensen die honden uitlaten,ik hoor heel weinig van die groep die bij het honden uitlaatplaats komen.Dat zijn er nog al wat,die komen zelfs vanaf de Rijnstraat.Beste mensen kom op voor dat schitterende park!
Inderdaad grote onzin. God heeft ons de natuur gegeven om er zorgvuldig mee om te gaan. Dus geen woningbouw in een park.
En waarom worden prachtige oude bomen vervangen door twijgjes op de Stationsweg, koop grotere bomen voor herplaatsingen.
Groen,groener groenst het zijn prachtige woorden.(Biodiversiteit groenbeheer groene leefomgeving)etc.En ondertussen worden plannen gemaakt om een halfpark vol te bouwen,weten jullie dat er een hele zeldzameboom in het midden van het park staat.De Liquidambar Styraciflua of amberboom ,die moet er straks aan geloven,zou enorm zonde zijn.Als ik het goed begrijp,is de bedoeling van een pad en een sloot die midden door het park moeten gaan lopen zo naar de Tiendweg.Er is al zo weinig groen in de buurt!
Natuurlijke oevers , meer Bio diversiteit, gefaseerd maaien , al dit soort plannen waren we 25 jaar terug al mee bezig in Sliedrecht. Dat heette toen natuurlijk of ecologisch groenbeheer. Middebermen van de Deltalaan en randen langs de paden in het Dreespark en Rijneweer verschraald met zand en wild mengsels ingezaaid, De schoeingen langs sloten verlaagd zodat er een plas dras situatie ontstond, waardoor verschillende kruiden en insecten een kans kregen Gefaseerd maaien zodat vlinders en andere insecten en meer kruiden deversiteit
kans kregen.Snoeihout wallen gecreëerd in Rijneweer en Dreespark als schuilplaats voor insecten en kleine zoogdieren zoals de Egel Hermelijn, en Fret, Helaas hebben we de jaren die er op volgde alleen maar , bomen, heesters , vaste planten en kruiden vegetatie zien verdwijnen , vervangen door gras,gras ,gras en nog meer gras . Gaan we het wiel nu weer opnieuw uitvinden of hebben we weer een ruim 25 jaar oud plan uit de kast getrokken??W aar staan we dan weer over 25 jaar.??? Herhaald de cycle zich dan weer?
Groene ambities, maar wel een heel park de vernieling in helpen?
Inderdaad bla bla bla.. Is ie goed in. Als je dan een reactie leest van Stichting Sliedrecht Groen dat ze niet worden uitgenodigd geeft dat te denken. Liever geen tegen spraak.
Bla Bla BLa……en ondertussen is er bijna geen groen meer te bekennen……