Gratis plastic tas in winkel straks verleden tijd

SLIEDRECHT – Niet boos worden als u na 1 januari 2016 in de winkel geen plastic tas meer meekrijgt van de winkelier. Of u moet daarvoor dan betalen. Dat is geen maatregel, die is opgelegd door de gemeente Sliedrecht, maar een landelijke richtlijn. De Rijksoverheid verbiedt dit.

Winkeliers kunnen een boete krijgen als ze wel een gratis plastic tas meegeven. (Foto Sliedrecht24)

Wil een winkelier toch een plastic tas meegeven, dan moet hij hiervoor een vergoeding vragen of een tas meegeven van duurzaam materiaal.

Bewustzijn
Met het verbod voldoet Nederland aan de Europese verplichting om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfvuil tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. De Rijksoverheid wil met het verbod ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod kan dus bijdragen aan duurzaam gedrag.

Uitzondering
Het verbod op de gratis plastic tas geldt niet als de plastic tas dunner is dan 15 micron. Dat is 0,015 millimeter. Winkeliers kunnen deze meegegeven met het oog op voedselhygiëne. Zo blijft het tasje om rauw vlees te verpakken gevrijwaard. Het tasje voorkomt lekken van vocht en besmetting van andere producten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld