‘Gorinchem klaar voor opvang vluchtelingen’

GORINCHEM – De vluchtelingen die nu nog in Sliedrecht worden opgevangen en maandag naar Gorinchem gaan, komen maandag in Gorinchem terecht. De redactie van Sliedrecht24 nam zaterdag 23 januari 2016 een kijkje in het voormalige belastingkantoor, waar open-huis was. Belangstellenden konden zien waar en hoe de vluchtelingen wonen.

RTV Holland besteedt zondag 24 januari 2016 een uur radio aan de noodopvang in Gorinchem. Aan het woord komt dan o.a. Noor (23), die vluchtte voor de oorlog uit Damascus-City. Daar was hij student rechten. Presentator Peter Donk sprak uitgebreid met hem. (Foto RTV Holland)

In Gorinchem worden in totaal 300 vluchtelingen opgevangen. Honderd mensen vooral afkomstig uit Syrië zijn daar al o.a. afkomstig uit de Drechtstedengemeenten, zoals Alblasserdam. 

De vluchtelingen zijn tot nu toe nog onvoldoende gecheckt. Dat moet nog gebeuren door de IND zegt locatieleider Marianne Nolet van de noodopvang in Gorinchem. (Fragment RTV Holland)

 

Zaterdagmiddag kwam ook een groep vluchtelingen uit Eritrea aan. Maandag komt daar de groep vluchtelingen uit Sliedrecht bij.

Met het COA is afgesproken dat de noodopvang voorlopig voor 2 jaar geldt. Maar burgemeester Govert Veldhuijzen van de gemeente Gorinchem sluit een langere openstelling van de noodopvang niet uit. (Fragment RTV Holland)

Aanpassingen
Voor de vluchtelingen zijn in het oude belastingkantoor verschillende aanpassingen gedaan. In de verschillende vleugels zijn douchejes en extra wc’s aangebracht. Het is een comfortabel gebouw. In het gebouw is een speciale kinderkamer, waar ukkies kunnen spelen. Onder de vluchtelingen zijn verschillende kinderen. Zaterdag kregen bezoekers een rondleiding en was er koffie, thee of limonade met wat lekkers. Het open huis dat slechts drie uur duurde, was een groot succes. Onbekend maakt tenslotte onbemind.

De Syrische vluchteling Noor maakte een dramatisch oversteek mee op de zee tussen Turkije en Griekenland. Een overtocht in een gammel bootje, waarvoor hij veel geld had betaald (Fragment RTV Holland)

Radioprogramma
Bij dé Nederlandse internetomroep RTV Holland (gevestigd in Sliedrecht) komen zondag 24 januari 2016 van 11.00 – 12.00 uur (en de hele week verder om 17.00 uur en 23.00 uur) in ‘Verhalen van Holland’ medewerkers van het COA, bezoekers, leiding en vluchtelingen aan het woord. Het programma maakte zaterdag opnamen in Gorinchem. De uitzending wordt gepresenteerd door Peter Donk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld